fbpx

Στην Ελλάδα οι αδερφές Κυρίδου για τον 1ο αγώνα αξιολόγησης, διευκόλυνση από ΕΚΟΦΝΣ

Στην Ελλάδα οι αδερφές Κυρίδου για τον 1ο αγώνα αξιολόγησης, διευκόλυνση από ΕΚΟΦΝΣ

Το 2023 είναι προ-Ολυμπιακή χρονιά και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου το Σεπτέμβριο (3-10/9) θα δοθούν οι πρώτες προκρίσεις για το Παρίσι.

Μετά την επιτυχία του Τόκιο με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Στέφανου Ντούσκου στο σκιφ ανδρών, την 5η θέση της Μαρίας Κυρίδου και της Χριστίνας Μπούρμπου στη δίκωπο και τη 10η θέση της Αννέτας Κυρίδου στο σκιφ γυναικών ο πήχης ευνόητα πρέπει να ανέβει, τόσο ως προς τις επιτυχίες όσο και ως προς τον αριθμό των μελών της Ολυμπιακής ομάδας κωπηλασίας.

Τρία από τα τέσσερα μέλη του Τόκιο, οι αδερφές Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου, αποφάσισαν μετά τους Αγώνες να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι και να ξεκινήσουν σπουδές στις ΗΠΑ με αθλητική υποτροφία, στο Οχάιο και το Γιέιλ αντίστοιχα. Όπως και οι ίδιες γνώριζαν όμως εξαρχής ο ομοσπονδιακός προπονητής, Τζιάνι Ποστιλιόνε, διατηρούσε αρνητική στάση απέναντι στους αθλητές που επέλεγαν να φύγουν στις ΗΠΑ, οι οποίοι έμεναν εκτός Εθνικών ομάδων ασυζητιτί, παρά τις όποιες παρακλήσεις και φωνές διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το σύστημα της ΕΚΟΦΝΣ υπάρχουν δύο αγώνες αξιολόγησης που διαμορφώνουν τις Εθνικές ομάδες και πλέον είναι υποχρέωσή της να κοινοποιεί τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής. Πλέον η διαδικασία περιλαμβάνει τη νέα κατηγορία πληρωμάτων ΕΚΠΚ (Εκτός Κεντρικού Προπονητικού Κοινοβίου), αποκλειστικα για τις αθλήτριες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Αρχικά τα κριτήρια επιλογής ανέφεραν ότι για την εξασφάλιση της συμμετοχής με την Εθνική ομάδα στις μεγάλες διοργανώσεις του 2023 έπρεπε αναγκαστικά να συμμετάσχουν και στους δύο αγώνες αξιολόγησης (Φεβρουαρίου-Μαρτίου) αλλά και στη διεθνή ρεγκάτα του Απριλίου. Με βάση τους τρεις αυτούς αγώνες αλλά και τα αποτελέσματα θα διαμορφωνόταν η ομάδα για το ευρωπαϊκό του Μαΐου, ενώ όσοι αθλητές παρέμεναν στη «δεξαμενή» αθλητών μετά το ευρωπαϊκό θα συμμετείχαν στη δοκιμασία χρόνου του Ιουνίου.

Με βάση αυτή τη διαδικασία επιλογής και οι τρεις αθλήτριες της ΕΚΠΚ θα έμεναν εκτός, αφού είναι αδύνατο λόγω μαθημάτων και αγώνων να παρευρεθούν στο δεύτερο αγώνα αξιολόγησης, στη διεθνή ρεγκάτα του Απριλίου και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μαΐου το οποίο μάλιστα συμπίπτει με τους τελικούς του NCAA. Ευτυχώς επικράτησε η λογική στην ΕΚΟΦΝΣ και άλλαξε ο κανονισμός, ο οποίος πλέον αναφέρει ότι για τη συμμετοχή στη δοκιμασία χρόνου του Ιουνίου αρκεί η συμμετοχή σε τουλάχιστον έναν αγώνα αξιολόγησης.

Οι αδερφές Κυρίδου επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 10 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν στα τεστ του σωματείου τους (ΝΟΙ) και θα αγωνιστούν το Σαββατοκύριακο 25-26 Φεβρουαρίου στον πρώτο αγώνα αξιολόγησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνουν μία καλή εμφάνιση για να δείξουν ότι αξίζουν μία θέση στην Εθνική ομάδα εν όψει των διοργανώσεων του καλοκαιριού, τα παγκόσμια κύπελλα Α/Γ, ευρωπαϊκό/παγκόσμιο Κ23 για τη Μαρία Κυρίδου και βέβαια το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου. Στόχος τους άλλωστε είναι να κάνουν παύση στις σπουδές τους και να παραμείνουν στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Κωπηλασία