fbpx

Έφυγε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ομίλου τ. Βασιλεύς Κωνσταντίνος

Έφυγε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ομίλου τ. Βασιλεύς Κωνσταντίνος

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον Επίτιμο Πρόεδρος του ομίλου και Ολυμπιονίκη τ. Βασιλεύς Κωνσταντίνος που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 83 ετών, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ομίλου, ο Ι.Ο.Π έκανε αναφορά στη ζωή του, αλλά και στη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 όπου μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη Χατζηπαυλή κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον.

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.
Την ημέρα της γέννησής του ρίφθηκαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι.
Βαπτίστηκε στην Αθήνα με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Έχει δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη.
Η Σοφία ήταν βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 μέχρι την παραίτηση του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας το 2014 και την άνοδο του υιού της Φιλίππου ΣΤ΄ στον ισπανικό θρόνο.
Το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β΄, ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος. Το 1955 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα της Σπάρτης.
Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 1964 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν το γάμο του πιο νέου βασιλικού ζεύγους στον κόσμο: του 24χρονου Κωνσταντίνου και της 18χρονης Άννας-Μαρίας. Παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η Φρειδερίκη, ενώ σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα αδαμαντοστόλιστα στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Ερρίφθησαν από τον Λυκαβηττό 101 κανονιοβολισμοί και ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία απέκτησαν δυο κόρες και τρεις γιους:
> Την Αλεξία (10 Ιουλίου 1965, Κέρκυρα). Παντρεύτηκε στις 9 Ιουλίου του 1999 στο Λονδίνο τον αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες Κιντάνα με τον οποίον απέκτησαν 4 παιδιά.
> Τον Παύλο, πρώην Διάδοχο της Ελλάδος (20 Μαΐου 1967, Τατόι). Νυμφεύθηκε στις 1 Ιουλίου του 1995 στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ-Μίλλερ με την οποίαν απέκτησαν 5 παιδιά.
> Τον Νικόλαο (1 Οκτωβρίου 1969, Ρώμη). Νυμφεύθηκε στις 25 Αυγούστου του 2010 στις Σπέτσες την Τατιάνα Μπλάτνικ.

> Τη Θεοδώρα (9 Ιουνίου 1983, Λονδίνο) και
> Τον Φίλιππο (26 Απριλίου 1986, Λονδίνο). Νυμφεύθηκε την Νίνα Φλορ αρχικά με πολιτικό γάμο στο Σαιν-Μόριτζ της Ελβετίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2020 και στην συνέχεια με θρησκευτικό γάμο στην Μητρόπολη Αθηνών στις 23 Οκτωβρίου του 2021.

Ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων συγγενεύει με αρκετές βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Είναι δεύτερος ξάδερφος του Βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς έχουν κοινό προπάππου τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ της Ελλάδος. Είναι επίσης θείος του Βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ της Ισπανίας, ο οποίος είναι γιος της αδελφής του, Βασίλισσας Σοφίας. Επιπλέον, η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας είναι αδελφή της συζύγου του, της Άννας-Μαρίας.
Ο Κωνσταντίνος είναι και ένας από τους αναδόχους του Διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου, του Ουίλιαμ, Πρίγκιπα της Ουαλίας. Η βάφτιση έγινε στις 4 Αυγούστου του 1982 στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το 1960, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης μαζί με τους αθλητές μας  Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γιώργο Ζαΐμη Χατζηπαυλή στην ιστιοπλοΐα και την κατηγορία Ντράγκον κατακτώντας το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το οποίο αποτελεί και το πρώτο στη νεότερη ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ΕΟΕ από το 1955 έως το 1964, ο οποίος έλαβε και τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου, ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ΔΟΕ επί 11 χρόνια, όπου έλαβε και τον τίτλο του Επιτίμου Μέλους.
Η Α.Μ. τ.Βασιλέας Κωνσταντίνος υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου μας, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός Επίτιμος Πρόεδρος στην ιστορία του ομίλου μας.

Ο ΙΟΠ χαιρετά ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της τεράστιας ιστορίας του!
“Μεγαλειότατε, Πρόεδρε του ομίλου,
εκ μέρους της οικογένειας του ΙΟΠ εύχομαι καλοτάξιδος, ήσουν ένας υπέροχος άνθρωπος, οικογενειάρχης, δίπλα στην Ιστιοπλοΐα όπου πολέμησες εσύ προσωπικά για να είναι η ελληνική ιστιοπλοΐα και ο ελληνικός αθλητισμός εκεί που πρέπει, ψηλά στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και του Ολυμπισμού. Χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε στις ακαδημίες και σχολές μας την τεράστια προσφορά σου στην ελληνική ιστιοπλοΐα αλλά και ιδιαίτερα στον όμιλό που εσύ ήσουν Επίτιμος Πρόεδρος. 
Καλές θάλασσες και εκεί που πας μαζί με πολλούς ακόμα Ολυμπιονίκες αλλά και φίλους μας.
Καλό ταξίδι, Αιωνία σου η μνήμη”.

Γιάννης Παπαδημητρίου
Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς

ΨΗΦΙΣΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς συνήλθαν σήμερα, ημέρα Τετάρτη 11  Ιανουαρίου 2023 και ώρα 19.00, μετά τη θλιβερή είδηση της εκδημίας του τ. Βασιλέα Κωνσταντίνου, Ολυμπιονίκη, επιτίμου Προέδρου μας, αφού εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος, αποφάσισαν ομόφωνα:

1. Να κυματίσει μεσίστιος η σημαία του Ομίλου, μέχρι την ταφή του.
2. Να αποσταλεί στεφάνι.
3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα.
4. Να αποσταλεί συλλυπητήριος επιστολή στην οικογένεια.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα