fbpx

Άρης Ραπανάκης: Μια ζωή μέσα στη θάλασσα

Άρης Ραπανάκης: Μια ζωή μέσα στη θάλασσα

Η απώλεια ενός ακόμη Ολυμπιονίκη μας μέσα στον Οκτώβριο, μετά την αδόκητη απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, κάνει την καρδιά μας να σφίγγεται. Ο Άρης (Αριστείδης) Ραπανάκης, αποχαιρέτησε τις θάλασσες για πάντα. Παρότι είχε ζήσει αξέχαστες στιγμές επιτυχίας με αποκορύφωμα το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες της Μόσχας το 1980, διψούσε ακόμη για θαλασσινές περιπέτειες, εξ ού και ήταν κυβερνήτης σε αρκετά σκάφη του ΙΟ Πειραιώς. Γεννηθείς στις 16 Φεβρουαρίου 1954 στον Πειραιά κατάφερε να διακριθεί στην πρώτη του και μοναδική ολυμπιακή παρουσία το 1980 στην κατηγορία Soling με τον Τάσο Μπουντούρη και τον Τάσο Γαβρίλη.

Μια ανάσα από το χρυσό στην Μόσχα

Σε εκείνον τον αγώνα πήραν μέρος εννιά σκάφη αλλά ο συναγωνισμός, ιδιαίτερα για τα μετάλλια ήταν μεγάλος. Οι Έλληνες ιστιοπλόοι ξεκίνησαν άσχημα στις πρώτες ιστιοδρομίες, αλλά στη συνέχεια υπήρξε σημαντική βελτίωση από κούρσα σε κούρσα. Μέχρι το φινάλε, υπήρχαν ουσιαστικά ελπίδες, ακόμα και για το χρυσό μετάλλιο, αφού κανείς δεν είχε αποκτήσει απόλυτο προβάδισμα. Τελικά, η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, πολύ κοντά στους δύο πρώτους, με τους Δανούς να πανηγυρίζουν το δεύτερο χρυσό τους σε δύο σερί διοργανώσεις.

Η κατάταξη Δανία (Γιένσεν, Μπαντολόφσκι, Χάνσεν) 23.0 βαθμοί Σ.Ενωση (Μ. Μπούντνικοφ, Α. Μπούντνικοφ, Πόλιακοφ) 30.4 Ελλάς (Μπουντούρης, Γαβρίλης, Ραπανάκης) 31.1

Η ευκαιρία από το πουθενά

Πειραιώτης γέννημα θρέμμα και προερχόμενος από ναυτική οικογένεια ήταν δρομολογημένο να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα. Σε ηλικία 13 ετών βρέθηκε στη θάλασσα και η αγάπη του γι’ αυτή έφερε και τους αγώνες. Εκείνην την εποχή οι οι ευκαιρίες στον αθλητισμό να βγεις στο εξωτερικό και να διακριθείς για την ελληνική σημαία δεν ήταν πολλές. Όμως, ο Ραπανάκης την ευκαιρία να πάρει μια θέση στο πλήρωμα του «Soling» δεν την άφησε να πάει χαμένη. Η αποχώρηση, λόγω υποχρεώσεων, του Σταύρου Ψαρράκη και η πολύτιμη βοήθεια του Νίκου Γουλανδρή, χάρη στον οποίο οι ιστιοπλόοι ταξίδεψαν στη Μόσχα του άνοιξε τον δρόμο για ένα μετάλλιο στην μια και μοναδική ολυμπιακή συμμετοχή του.

Εκτός από το Ολυμπιακό μετάλλιο, ο Άρης Ραπανάκης  έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1980 και έχει αναδειχθεί 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος.

“Έφυγε” ο Ολυμπιονίκης Άρης Ραπανάκης (pic)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα