fbpx

Αποσύρθηκε από τη δράση ο Ματ Μπέλτσερ (pics&vid)

Αποσύρθηκε από τη δράση ο Ματ Μπέλτσερ (pics&vid)

Κάτοχος τριών Ολυμπιακών μεταλλίων, ο Ματ Μπέλτσερ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη δράση. Ο πιο επιτυχημένος Αυστραλός ιστιοπλόος σε Ολυμπιακό επίπεδο, εξέταζε την περίπτωση να πάρει μέρος στη νέα μικτή κατηγορία 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι προτού λάβει την απόφαση να βάλει τέλος στην καριέρα του. Ο Μπέλτσερ εκπροσώπησε την Αυστραλία σε τρεις Ολυμπιακές διοργανώσεις με απολογισμό δύο χρυσών και ενός αργυρού μεταλλίου.

 «Ήταν μία απίστευτα δύσκολη απόφαση, ήμουν μέλος αυτής της ομάδας τα τελευταία 22 χρόνια οπότε το να κλείνω αυτό το κεφάλαιο δεν ήταν μία απόφαση που πήρα εύκολα», είπε. «Ήμουν πολύ τυχερός. Έχω αγωνιστεί με μερικούς από τους σπουδαιότερους αθλητές του κόσμου, ήμουν μέλος μίας πολύ επιτυχημένης ομάδας και είχα προπονητές κάποιους από τους σπουδαιότερους όπως τον Βίκτορ Κοβαλένκο. Ήταν ένα μακρύ ταξίδι με πολλές επιτυχίες αλλά πλέον είμαι 40 με μία νέα οικογένεια οπότε ήρθε η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσω στην επόμενη φάση της ζωής μου».

 Ο Μπέλτσερ άρχισε την καριέρα του στην κατηγορία 470 υπό τις οδηγίες του Κοβαλένκο με τον τελευταίο να έχει οδηγήσει τους Τομ Κινγκ και Μαρκ Τέρνμπουλ στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ. Ο Αυστραλός έπρεπε να περιμένει για την κατάλληλη στιγμή ώστε να πάρει μέρος και αυτή ήρθε στο Λονδίνο το 2012 όταν μαζί με τον Μάλκολμ Πέιτζ έφτασαν στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. «Ο Ματ είχε ένα αξεπέραστο επίπεδο επιτυχίας στην Ολυμπιακή ιστιοπλοϊα», είπε ο CEO της αυστραλιανής ομοσπονδίας, Μπεν Χιούστον. «Η παρουσία του μέσα και έξω από το νερό ως ηγετική μορφή θα μας λείψει. Η κληρονομιά του δεν είναι μόνο τα πολλά μετάλλια που κέρδισε αλλά και η έμπνευση που έδωσε στην επόμενη γενιά των Αυστραλών ιστιοπλόων».

 Τέσσερα χρόνια μετά το Λονδίνο και με νέο συναθλητή τον Γουίλ Ράιαν, ο Μπέλτσερ πρόσθεσε το αργυρό μετάλλιο στην συλλογή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο, με το ίδιο δίδυμο να φτάνει στην κορυφή το καλοκαίρι του 2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. «Ήταν ένα φανταστικό πρότυπο για τον αθλητισμό της Αυστραλίας», είπε ο Ράιαν. «Ο Ματ ήταν άκρως ανταγωνιστικός αλλά και ομαδικός και έδινε θάρρος στους άλλους. Ανέβασε το επίπεδο στη διάρκεια της καριέρας του και έδειξε με τον Βίκτορ πόσο σημαντική είναι η ομάδα που σε υποστηρίζει για να φτάσεις στην επιτυχία».

 Πέρα από τις επιτυχίες του σε Ολυμπιακό επίπεδο, ο ίδιος πανηγύρισε οκτώ φορές την κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος 470, αναδείχθηκε έξι φορές κορυφαίος Αυστραλός ιστιοπλόος της χρονιάς, μία φορά κορυφαίος του κόσμου ενώ ήταν στη λίστα των υποψηφίων για τον τίτλο πέντε φορές και μία από τις μεγάλες του διακρίσεις ήταν και η τιμή να είναι σημαιοφόρος της Αυστραλίας στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. «Ο Μάθιου είναι ο σπουδαιότερος Αυστραλός ιστιοπλόους σε Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών», πρόσθεσε ο Κοβαλένκο. «Όλοι μας λυπούμαστε που αποχωρεί αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνει στο χώρο και θα φέρει περισσότερες επιτυχίες στη χώρα με κάποιον από τους νέους του ρόλους».

epa05255793 Australian yatchsmen Mat Belcher and Will Ryan in action during the last race of the 2016 Open 470 European Championships held at the Arenal yatch club in Palma Majorca, Balearic islands, Spain, 12 April 2016. EPA/TXEMA OLIVER

 Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Ματ Μπέλτσερ δεν θα μείνει μακριά από την ομάδα της Αυστραλίας καθώς αναλαμβάνει το ρόλο του CEO στο μεγάλο συνεργάτη της αυστραλιανής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, της Zhik, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ανήκει εδώ και ένα χρόνο και θα είναι υπεύθυνος για τα μελλοντικά της σχέδια.

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα