fbpx

Τσαβδαρίδης στο ApexSports.gr: «Να ρίξουμε το βάρος στις μικρές ηλικίες, ώστε να εξελίξουμε το άθλημα»

Τσαβδαρίδης στο ApexSports.gr: «Να ρίξουμε το βάρος στις μικρές ηλικίες, ώστε να εξελίξουμε το άθλημα»

Πριν λίγες ημέρες ο ΑΣΕ Δούκα, πανηγύρισε το πρωτάθλημα Ελλάδος στους εφήβους στην πόλη της Δράμας συμπληρώνοντας, άλλη μια επιτυχία στον σύλλογο.

Ο Δούκας είναι μια ομάδα που κάνει εξαιρετική δουλειά στα αναπτυξιακά και ο προπονητής του, Κωνσταντίνος Τσαβδαρίδης, ξέρει την συνταγή για την επιτυχία.

Ο έμπειρος τεχνικός βρίσκεται χρόνια στον Δούκα δουλεύει στα αναπτυξιακά τμήματα και βγάζει πολλά νέα ταλέντα. Μάλιστα, στο παρελθόν ήταν και στην ανδρική ομάδα ανδρών.

Ο κ. Τσαβδαρίδης μετά από την επιτυχία του Δούκα, μίλησε στο ApexSports.gr, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος των εφήβων, για τη δουλειά που γίνεται στα αναπτυξιακά και για την πορεία των εθνικών ομάδων σε άνδρες και γυναίκες.

Αρχικά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είπε: «Είναι μια γενιά αθλητών που στην πορεία κατέκτησε πάρα πολλούς τίτλους. Τα παιδιά πέρα από τα σωματικά χαρακτηριστικά, θωρακίστηκαν με την πολύ διάθεση και αγάπη που είχαν για δουλειά, όμως αυτό που τους ξεχώριζε ήταν η προσωπικότητα και η ευφυΐα με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τους αγώνες. Είναι παιδιά που τους άρεσε να αναλαμβάνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στο σύνολο της ομάδας και αυτό τους ξεχώρισε. Βοηθούσαν πάρα πολύ το έργο του προπονητή, γιατί είχαν πάρα πολύ καλούς επεξεργαστές. Όλη η διαδικασία προπόνησης ήταν για να μάθουν να λύνουν προβλήματα. Αυτό μας έκανε σαν ομάδα να ξεχωρίζουμε και ακόμα πιο εύκολα όταν ήμασταν προπονημένοι. Μια παρένθεση εδώ, η περσινή χρονιά από το σύνολο των προπονήσεων από 320 προπονητικές μονάδες, πέσαμε ζήτημα στις 60-70 μαζί με τα παιχνίδια λόγω πανελληνίων εξετάσεων και πετύχαμε τον στόχο τα παιδιά να περάσουν στην πρώτη επιλογή. Εκεί κάναμε και μια μικρή “κοιλιά”. Οπότε αυτό μας βοηθούσε σε παιδιά με πολύ καλή νοημοσύνη μέσα στο παιχνίδι, εύκολα να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις συνθήκες τις οποίες δημιουργούσε ο εκάστοτε αντίπαλος. Δεν είμαστε τόσο περήφανοι για τους τίτλους, σίγουρα είναι κάτι μοναδικό, αλλά για αυτό που είμαστε χαρούμενοι είναι ότι πολλά από αυτά τα παιδιά συνεχίζουν και στα μαθήματα καλά και έχουν περάσει σε σχολές που ήθελαν, αλλά και πολλοί είναι μέλη της πρώτης ομάδας και σε εθνικές και αυτό σαν προπονητές αναπτυξιακών μας κάνει να καμαρώνουμε».

Για την δουλειά που γίνεται στα αναπτυξιακά τμήματα του Δούκα, ανέφερε: «Είναι ξεχωριστή. Έχουμε έναν σύλλογο και ανθρώπους που μας υποστηρίζουν πάρα πολύ. Πέρα από την υλική ανταμοιβή, δεν βιάζονται και πιστεύουν πάρα πολύ σε αυτό που κάνουμε. Έτσι, δεν πιεζόμαστε ούτε για νίκες ούτε για τίτλους. Ξέρουν πολύ καλά ότι δουλεύοντας συστηματικά και με υπομονή ο τίτλος είναι ζήτημα χρόνου. Επίσης, ασχολούμαστε πάρα πολύ με τον αθλητή. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό για εμάς, θα το πιέσουμε, ώστε να γίνει όσο καλύτερο μπορεί σε όλα και να κάνει πάντα το κάτι παραπάνω. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα το θωρακίσουμε, ώστε να αναλαμβάνει αποφάσεις στην καθημερινότητα του, στην προπόνηση και στο παιχνίδι. Αυτό αναπτύσσει πάρα πολύ το χαρακτήρα τους όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στο μαθησιακό κομμάτι, στο οποίο στεκόμαστε. Αν μπορέσουμε μέσα από τον σωστό προγραμματισμό των παιδιών να τα καταφέρνουν και να “σκοράρουν” και στα δύο καλά, έχουμε μαζί μας και τις οικογένειες, οι οποίες μας στηρίζουν για να συνεχίζουμε το έργο μας. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την διάθεση που έχει η οικογένεια να υποστηρίξει όλο αυτό το έργο με τις καθημερινές διαδρομές, οικονομικά και με πάρα πολλές θυσίες και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Συνεχίζοντας παρατηρούμε ότι τα παιδιά εξελίσσονται σαν προσωπικότητες και μετά για εμάς είναι πάρα πολύ εύκολο όταν έχουμε πάρα πολλούς “προπονητές” μέσα στο γήπεδο να μπορέσουμε να φτάνουμε σε τίτλους. Θα μπορούσαμε άνετα να τους καθοδηγήσουμε να κάνουν μια νίκη, αλλά είναι σαν να τους δίνουμε ένα ψάρι και θα φάνε μια φορά, ενώ αν τους μάθουμε να ψαρεύουν θα γίνεται συνέχεια και εκεί αποσκοπούμε, να λαμβάνουν δηλαδή οι ίδιοι αποφάσεις. Έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν».

Για την διαφορά του να κάνει προπόνηση σε ενήλικες και σε αναπτυξιακά τμήματα είπε: «Στα αναπτυξιακά διαμορφώνεις τον χαρακτήρα. Επενδύεις στην καθημερινότητα να εξελίξεις το παιδί και να το θωρακίσεις, με όσα είπα και παραπάνω. Στέκεσαι πάρα πολύ στο να κάνεις τον αθλητή να πιστεύει αυτό που κάνει και να το μάθεις να κάνει κάθε φορά ένα βήμα μπροστά. Η διαφορά είναι ότι στους άνδρες ανά πάσα στιγμή μπορεί αν έχεις χρήμα να επηρεάσεις την εξέλιξη της ομάδας. Δηλαδή, να επενδύσεις σε προσωπικότητες και να επιλέξεις επίπεδο. Εκεί, η διαχείριση είναι να τους κάνεις ομάδα και όχι τόσο να τους εξελίξεις και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι για να πετύχεις. Εγώ προτιμώ να προπονώ αναπτυξιακά τμήματα, γιατί είναι πιο ελκυστικό να βλέπεις την εξέλιξη τους σε όλα τα επίπεδα. Έχω ζήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο με τους άνδρες και είμαι πολύ τυχερός, αλλά η χαρά που μου δίνει όταν ξεκινάω να έχω ένα παιδάκι από μικρό και να το εξελίσσω μέχρι την εφηβεία του, δεν ανταλλάσσεται. Θα επιστρέψω κάποια στιγμή στους πάγκους των ανδρών, γιατί όλα τα παιδιά μεγαλώνουν και νομοτελειακά θα πάμε και εκεί».

Για την εξέλιξη της Εθνικής ανδρών και γυναικών είπε: «Οι άνδρες έχουν κάνει μια εκπληκτική πορεία με τον Γιώργο Ζαραβίνα, ο οποίος είναι ένας προπονητής που σέβεται πάρα πολύ τους αθλητές του και τους αγαπάει. Αυτό το δείχνει με τον τρόπο που λειτουργεί. Έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα, για να πολεμούν οι αθλητές του και το γεγονός ότι πολλά παιδιά βγαίνουν στο εξωτερικό, δουλεύουν περισσότερο σε καθημερινή βάση, μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικούμε προκρίσεις. Είμαστε, πολύ κοντά στην πρόκριση στο Ευρωπαϊκό και το εύχομαι. Από εκεί και πέρα, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ οι μεγάλοι σύλλογοι, οι οποίοι έχουν επενδύσει παίρνοντας και καλούς ξένους αθλητές, αλλά και Έλληνες, δίνουν τη δυνατότητα τα παιδιά να σκέφτονται μόνο το χάντμπολ, να προπονούνται σαν επαγγελματίες και αυτό βοηθάει και στην εθνική. Ταλέντο υπάρχει, αλλά πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να το υποστηρίξουμε. Αν θα ήθελα κάτι να γίνει είναι να δώσουμε την ευκαιρία και στα αναπτυξιακά των ανδρών να έχουν περισσότερα φιλικά παιχνίδια με ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Αυτό είναι μια αξιολόγηση, αφού τα παιδιά παίζοντας με τέτοιους αντιπάλους καταλαβαίνουν σε ποιο επίπεδο βρίσκονται και σιγά σιγά αλλάζουν πράγματα. Όσον αφορά τις γυναίκες και εκεί έγινε μια εξαιρετική δουλειά από τον Παναγιώτη Μεσσήνη, την οποία συνεχίζει ο Μενέλαος Δανήλος. Είναι παιδιά με διάθεση και μεράκι. Εκεί θα πρέπει να ανοίξουμε περισσότερο την “πίτα” στις ομάδες ή να καταφέρουμε να βγάλουμε αθλήτριες σε ξένα πρωταθλήματα, ώστε να μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την εθνική».

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο να δουλευτεί η νέα γενιά αθλητών, ώστε να χτίσουμε το μέλλον: «Αν έδινα μια ευχή για το ελληνικό χάντμπολ είναι να κατέβουμε όλοι προς τα κάτω. Πιστεύω όλο το μυστικό είναι στις μικρές ηλικίες. Να μπορούμε να δημιουργήσουμε αθλητές με τα χαρακτηριστικά τα οποία ζητάμε στους μεγάλους. Είναι πολύ εύκολο όταν έχεις χρήματα να δημιουργείς μια ανδρική ομάδα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτιάχνεις από κάτω αθλητές. Αν δεν γίνει αυτό, όσα χρήματα και να έχεις θα επιλέγεις μόνο ξένους και όχι Έλληνες για να στελεχώνεις τις ομάδες. Αν θέλεις να εξελιχθείς σαν άθλημα, αλλά και σαν εθνικές ομάδες πρέπει να ρίξουμε το βάρος στις μικρές ηλικίες και να μην το θεωρούμε αγγαρεία. Είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να εξελίσσουμε το άθλημα μας».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Χάντμπολ