Γεμάτο επιτυχίες, διακρίσεις και μετάλλια ήταν το 2023 για την ελληνική γυμναστική, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους αθλητές μας να ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών αρκετές φορές.
Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν με το εθνόσημο δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων τους, είτε ατομικά, είτε και σε ομαδικά αγωνίσματα, και με τις εμφανίσεις τους ανέβασαν τη χώρα μας ψηλά σε διεθνές επίπεδο.
«Σημαιοφόρος» των επιτυχιών ήταν για μία ακόμα χρονιά ο Λευτέρης Πετρούνιας με το χρυσό στο Κότμπους, το χάλκινο στην Αττάλεια, και φυσικά τον θρίαμβο στην Αμβέρσα, που συνδύασε τη θέση του στο βάθρο με την Ολυμπιακή πρόκριση.
«Χρυσό» ξεκίνημα για τον Πετρούνια στο Κότμπους
Ιδανικά ξεκίνησε το 2023 για την ελληνική γυμναστική, και ιδιαίτερα για το μεγάλο της αστέρι, τον Λευτέρη Πετρούνια. Ο «άρχοντας των κρίκων» ήταν εκπληκτικός στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής «Turnier der Meister», στο Κότμπους της Γερμανίας, και με 14.966 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Με την επίδοση αυτή, μάλιστα, ο Πετρούνιας πρόσθεσε 30 πολύτιμους πόντους στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη των κρίκων, και ουσιαστικά εξασφάλισε από τότε το δικαίωμα της συμμετοχής στο προ-Ολυμπιακό Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αμβέρσας.
Διακρίσεις και μετάλλια σε Φάληρο, Σόφια και Αττάλεια
Τη σκυτάλη πήρε η Ελβίρα Κατσάλη, που κατέκτησε την 7η θέση στον τελικό των ασκήσεων εδάφους, στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής «AGF Trophy 2023» του Μπακού, ενώ την ίδια θέση πήρε και η Παναγιώτα Λύτρα αγωνιζόμενη στις κορύνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ρυθμικής γυμναστικής στο Φάληρο.
Δε σταμάτησαν οι ελληνικές διακρίσεις στην εν λόγω διοργάνωση, μιας και η Εθνική Ανσάμπλ στις κορδέλες/μπάλες ήταν εξίσου εντυπωσιακή και ανέβηκε στο βάθρο. Στο φινάλε του Παγκοσμίου η “γαλανόλευκη” πήρε 29.200 βαθμούς και κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.
Σειρά πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο ρυθμικής στη Σόφια, με την Λύτρα να κάνει εκπληκτική εμφάνιση και να κατακτά την 6η θέση στις κορύνες, την ίδια ώρα που και η Εθνική Ανσάμπλ συνέχισε να εντυπωσιάζει, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στις κορδέλες/μπάλες με 29.250 βαθμούς.
Στα μέσα του Απρίλη διεξήχθη το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στην Αττάλεια της Τουρκίας, και εκεί ήταν η ώρα της 15χρονης Αθανασίας Μεσίρη να πανηγυρίσει μία ιστορική διάκριση. Η νεαρή αθλήτρια συγκέντρωσε 12,.50 βαθμούς και κατετάγη 7η, ισοφαρίζοντας παράλληλα την υψηλότερη θέση που κατέχει η Ελλάδα στο άλμα γυναικών.
Στην πόλη της γειτονικής μας Τουρκίας βρέθηκε και ο Πετρούνιας, που έγραψε μία ακόμα σπουδαία σελίδα στο πλούσιο “βιογραφικό” του. Ο 33χρονος αθλητής των κρίκων κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με συγκομιδή 14,733 βαθμών στον τελικό, και ανέβηκε για 8η φορά στο βάθρο στις 11 παρουσίες του στο θεσμό.
Φιναλίστ στο Κάιρο ο Κωνσταντινίδης, εξαιρετική στο Μπακού η Λύτρα
Το ταξίδι της ελληνικής γυμναστικής συνεχίστηκε στο Κάιρο, με το Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής. Για τον Λευτέρη δεν ήρθαν τα πράγματα όπως θα περίμενε και έμεινε εκτός τελικής 8άδας, ενώ ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ήταν πολύ καλός και πέρασε στον τελικό. Τελικά, ολοκλήρωσε τις προσπάθειες του με την 8η θέση στον τελικό, συγκεντρώνοντας 14.100 βαθμούς.
Η Παναγιώτα Λύτρα συνέχισε τις διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς κατετάγη 11η στον τελικό του σύνθετου ατομικού, 6η στις κορύνες, αλλά και 8η στις μπάλες, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής του Μπακού.
Στο βάθρο ξανά η Εθνική Ανσάμπλ, διακρίσεις για Εφραίμογλου και Εμινίδη
Στο «Pharaoh’s Cup» του Κάιρο η Εθνική Ανσάμπλ έδειξε ξανά τη δυναμική της παγκοσμίως, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στις 5 μπάλες, ενώ στην εξίσωση των διακρίσεων μπήκε και η Αλεξάνδρα Εφραίμογλου, που αναδείχθηκε «χάλκινη» στον ακροβατικό διάδρομο γυναικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου τραμπολίνο της Πορτογαλίας.
Ακολούθησε η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από τον 16χρονο Σεραφείμ Εμινίδη, που αγωνίστηκε στον πλάγιο ίππο του 17ου Ολυμπιακού Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας (EYOF 2023) στο Μάριμπορ, για να επιστρέψει ξανά στο προσκήνιο η Λύτρα και να βγει 8η στον κόσμο στην μπάλα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής στη Βαλένθια.
“Άγγιξαν” το βάθρο Μεσίρη και Ηλιόπουλος, έγραψε ξανά ιστορία ο Πετρούνιας
Στις αρχές του Φθινοπώρου επέστρεψε στην αγωνιστική δράση ο Πετρούνιας, που πήρε θριαμβευτική πρόκριση στον τελικό των κρίκων στο Challenge Cup του Σομπατέλι, αλλά επέλεξε να αποσυρθεί στη συνέχεια για προληπτικούς λόγους. Στην ίδια διοργάνωση, η Αθανασία Μεσίρη “άγγιξε” το μετάλλιο στο άλμα γυναικών (4η) και στις ασκήσεις εδάφους (5η), ενώ ο Νίκος Ηλιόπουλος πλησίασε το βάθρο στο μονόζυγο (4ος).
Περίπου ένα μήνα μετά, η προσοχή της εγχώριας γυμναστικής μεταφέρθηκε στο προ-Ολυμπιακό Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης στην Αμβέρσα, με τον «άρχοντα των κρίκων», να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο, και παράλληλα την «χρυσή» Ολυμπιακή πρόκριση στο Παρίσι.
Ο Πετρούνιας άντεξε το βάρος του αγώνα στο «Sportpaleis», έκανε συγκλονιστική εμφάνιση στον τελικό, και χάρισε στην ελληνική γυμναστική το πρώτο της εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Παράλληλα, ο Ηλιόπουλος δεν πήρε την πρόκριση για την Πόλη του Φωτός, αλλά θα το προσπαθήσει μέσω του Ευρωπαϊκού στο Ρίμινι.
Έλαμψαν ακροβατική και αεροβική, καλές εμφανίσεις από Εφραίμογλου και αδερφές Παπαδάτου
Λίγο πριν το φινάλε της σεζόν η ελληνική ακροβατική γυμναστική πανηγύρισε το πρώτο ευρωπαϊκό μετάλλιο της ιστορίας της! Οι νεαροί πρωταθλητές της Τετράδας Ανδρών (11-16 ετών) συγκέντρωσαν την κορυφαία βαθμολογία στον τελικό του αγωνίσματος και ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ηλικιών.
Οι διακρίσεις συνεχίστηκαν με την ελληνική αεροβική γυμναστική, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες του Βουκουρεστίου, ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ στη Βάρνα η ελληνική Τριάδα Γυναικών βγήκε 7η στην Ευρώπη στην ακροβατική γυμναστική.
Κοντά στην Ολυμπιακή πρόκριση έφτασε ο Μάριος Γράψας στο προ-Ολυμπιακό Παγκόσμιο πρωτάθλημα τραμπολίνο του Μπέρμιγχαμ, η Εφραίμογλου κατετάγη 7η στον κόσμο στον ακροβατικό διάδρομο γυναικών, ενώ οι αδελφές Κατερίνα και Μαρία Παπαδάτου κατέκτησαν την 4η θέση στον τελικό του συγχρονισμένου τραμπολίνο κοριτσιών 15-16 ετών.