fbpx

Φάκελος Ολυμπιακός: Κόκκινα μποφόρ, «ερυθρόλευκο» χάος

Φάκελος Ολυμπιακός: Κόκκινα μποφόρ, «ερυθρόλευκο» χάος

Τις πταίει τελικά και ο Ολυμπιακός με τα δεκάδες εκατομμύρια μπάτζετ, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι την μετά Πέδρο Μαρτίνς εποχή;

Είναι ζήτημα ποιοτικών μεταγραφών, ή λανθασμένων επιλογών; Είναι ζήτημα σοβαρού μεταγραφικού σχεδιασμού ή απλά γίνεται παιχνίδι ατζέντηδων που καταλήγει να πληρώνει πανάκριβα ο Β. Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός;

Τόσο στην εποχή με τους τρεις σερί τίτλους που κατέκτησε η ομάδα του Πειραιά με τον Πέδρο Μαρτίνς αλλά και μετά το περσινό διαζύγιο με τον Πορτογάλο κόουτς (που έγραψε ιστορία στα χρόνια του Β. Μαρινάκη στον Ολυμπιακό αφού έγινε ο προπονητής που κάθισε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον πάγκο του, για σχεδόν 4,5 χρόνια), οι «ερυθρόλευκοι» αλλάζουν παίκτες σαν τα πουκάμισα! Το έκαναν και πριν τον Μαρτίνς αλλά ειδικά μετά την αποχώρηση του, τα πράγματα έγιναν πάλι περίπλοκα στο μεταγραφικό πεδίο. Αρκεί να θυμίσουμε το περσινό χάος στο Ρέντη που ο Ολυμπιακός είχε φθάσει να έχει ένα ρόστερ σχεδόν 42-43 παικτών! Χάος στο οποίο έβαλε τάξη ο Ισπανός Μίτσελ Γκονζάλες αλλά και αυτός έφυγε άδοξα από το λιμάνι πριν τελειώσει η σεζόν!

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του χάους και των μποφόρ που επικρατούν στο λιμάνι είναι ακόμη ότι το περασμένο καλοκαίρι… 28 παίκτες αποχώρησαν από την ομάδα, είτε ως ελεύθεροι είτε με μεταγραφή είτε ως δανεικοί. Όμως έτσι δεν χτίζεις ομάδα. Όταν δεν υπάρχει σταθερός κορμός να πατήσεις πάνω του και να βάλεις τις βάσεις για κάτι καλό και καινούργιο, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχεις. Κι επειδή αποκτήθηκαν και αρκετοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, αυτό δείχνει ότι δεν είναι τόσο θέμα ποιότητας, ούτε ποσότητας που η ομάδα δεν πηγαίνει καλά τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλού βρίσκονται τα αίτια. Ένα από αυτά είναι ότι στον πάγκο της ομάδας έχουν καθίσει μόλις σε 1,5 χρόνο έξι προπονητές με προοπτική… έβδομου!

Ο Μαρτίνς ξεκίνησε πέρσι τη σεζόν. Στη θέση ανέλαβε για περίπου 2,5 μήνες ο Κορμπεράν. Τον διαδέχτηκε ο Μίτσελ και ο Ολυμπιακός τελείωσε τη σεζόν με τον Ζοσέ Ανιγκό. Φέτος ξεκίνησε τη σεζόν με τον Μαρτίνεθ και πέντε μήνες μετά ανέλαβε ο Καρβαλιάλ.

ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ – ΑΛΚΜΑΑΡ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Οι ποδοσφαιριστές

Οσο για τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν κι έφυγαν από την ομάδα τα τελευταία χρόνια είναι για το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Από το καλοκαίρι του 2019 που ξεκίνησε η αντεπίθεση του Ολυμπιακού για την κατάκτηση των τριών συνεχόμενων τίτλων και μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει 10 μεταγραφικές περίοδοι. Πέντε καλοκαιρινές και πέντε χειμερινές. Συνολικά λοιπόν σε αυτά τα 4,5 χρόνια στον Ολυμπιακό ήρθαν κι έφυγαν με κάθε είδους μετακίνηση (κανονικές μεταγραφές, ήρθαν δανεικοί ή έφυγαν δανεικοί, με ή χωρίς ρήτρες και οψιόν αγοράς, ξαναγύρισαν από δανεισμό, παίκτες που αποκτήθηκαν και δόθηκαν απευθείας δανεικοί ή δόθηκαν στην ομάδα Β, πωλήσεις, αγορές κλπ), σχεδόν 250 παίκτες! Αστρονομικό νούμερο που πιθανότατα δεν θα βρει κάποιος όσο κι αν ψάξει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα που πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της χώρας της! Απίστευτο κι όμως αληθινό…

Τη σεζόν 2019-20 αποκτήθηκαν συνολικά στις δύο μεταγραφικές περιόδους 19 ποδοσφαιριστές (14 το καλοκαίρι και 5 τον Ιανουάριο του ’20). Από αυτούς, ελάχιστοι πρόσφεραν πραγματικά. Ο Ματιέ Βαλμπουενά, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ο Ζοσέ Σα που αργότερα πουλήθηκε στη Γουλβς. Η προσφορά των υπολοίπων ήταν μηδαμινή ή ανύπαρκτη. Ειδική περίπτωση αποτέλεσε ο Ρούμπεν Σεμέδο που ενώ αναδείχθηκε στην ευχάριστη έκπληξη της σεζόν, την επόμενη χρονιά τον έφαγαν τα νυχτοπερπατήματα και οι δικαστικές περιπέτειες…

Τη σεζόν 2020-21 έφτασαν στου Ρέντη 24 ποδοσφαιριστές. Οι 20 το καλοκαίρι και άλλοι τέσσερις τον Ιανουάριο του ’21. Από αυτούς μόνο ο Αιγύπτιος Χασάν βοήθησε τους Πειραιώτες με πολλά κρίσιμα γκολ και μάλιστα στο φινάλε των αγώνων. Μεγαλύτερο φιάσκο αποδείχθηκε ο δανεισμός του πολυδιαφημισμένου Πορτογάλου ακραίου μπακ, Βινάγκρε από τη Γουλβς. Ο οποίος Βινάγκρε αγωνίστηκε σε μόλις τέσσερα παιχνίδια σε τρεις μήνες (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) και κόστισε για τα συνολικά 156 λεπτά συμμετοχής του, 700 χιλιάδες στον Ολυμπιακό!

Τη σεζόν 2021-22, το ρόστερ του Ολυμπιακού διαφοροποιήθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά όμως είχαμε τις λιγότερες μεταγραφές. Έγιναν 11 μεταγραφές το καλοκαίρι και επτά τον Γενάρη. Ήρθαν κάποιοι ποιοτικοί παίκτες που όμως πρόσφεραν ελάχιστα ή καθόλου. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο Αγκιμπού Καμαρά που έκανε πολύ καλή σεζόν αλλά στη συνέχεια βυθίστηκε στη μετριότητα και πάει από δανεισμό σε δανεισμό. Παράλληλα ξαναγύρισε στην ομάδα ο Κώστας Μανωλάς αλλά δεν προσέφερε τα αναμενόμενα.

Εικοσιπέντε (!) ποδοσφαιριστές αποβιβάστηκαν στο λιμάνι τη σεζόν 2022-23. Οι 18 εξ αυτών το καλοκαίρι και οι άλλοι επτά τον Ιανουάριο. Τα δύο μεγάλα «μπαμ» -σε επίπεδο εντυπώσεων- έγιναν στο φινάλε των καλοκαιρινών μεταγραφών, όπου ο Ολυμπιακός απέκτησε δύο πρώην τεράστια ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τον Βραζιλιάνο Μαρσέλο τον οποίο υποδέχθηκαν κατά την παρουσίαση του στο «Καραϊσκάκη» 25.000 οπαδοί και ο Κολομβιανός Χάμες Ροντρίγκες. Όμως κανείς από τους δύο δεν «κόλλησε» στην ομάδα, με τον Μαρσέλο μάλιστα να είναι αρκετά… υπέρβαρος. Αντίθετα ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο Νοτιοκορεάτης Ιν Μπέομ Χουάνγκ, που χωρίς τυμπανοκρουσίες αναδείχθηκε ο πιο πολύτιμος παίκτης της ομάδας. Σημαντική ήταν και η προσφορά του Μπακαμπού. Στις μεταγραφές του Ιανουαρίου, αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος Ροντινέι που αποδεικνύεται φέτος ηγετική φυσιογνωμία για τους «ερυθρόλευκους»…

SUPERLEAGUE 2022-2023 / ΟΣΦΠ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Τέλος τη φετινή σεζόν αποκτήθηκαν 22 παίκτες το περασμένο καλοκαίρι και άλλοι εννέα το φετινό Γενάρη. Συνολικά 66 παίκτες στις δύο μεταγραφικές περιόδους άλλαξαν φανέλα!

Στα περίεργα, ότι ενώ η ομάδα αναζητούσε από πέρσι δύο ικανούς στόπερ, προτίμησε ο Κορδόν να ρισκάρει με δύο δανεικούς (Πορόζο, Φρέιρε). Σημαντικό δε, ότι από τους επτά δανεικούς που αποκτήθηκαν, αποχώρησαν ήδη οι τέσσερις (Σολμπάκεν, Φρέιρε, Σκάρπα, Πορόζο), ενώ η ομάδα λόγω Αλβες έφερε πέντε Πορτογάλους (Τσικίνιο, Ορτα, Κάρμο, Βέζο, Μάρτινς)…

Οι αθλητικοί διευθυντές

Στον Ολυμπιακό δεν αλλάζουν εύκολα μόνο οι προπονητές ή το ρόστερ με τα πήγαινε-έλα των ποδοσφαιριστών αλλά και οι τεχνικοί ή αθλητικοί διευθυντές, υπεύθυνοι για τα μεταγραφικά πάρε-δώσε της ομάδας. Βλέπετε, λάθη γίνονται και σε επίπεδο επιλογής τεχνικών ή αθλητικών διευθυντών ή στο τμήμα σκάουτινγκ, που αποτελούν από τα πιο σημαντικά κομμάτια του παζλ στο «χτίσιμο» μιας ομάδας.

Μπορεί όλα τα φώτα να πέφτουν στο εύκολο θύμα, δηλαδή στον προπονητή, όμως στον Πειραιά, πέρα από τους 21 προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο (συμπεριλαμβανομένου του Κάρλος Καρβαλιάλ) από το 2010 μέχρι σήμερα, διψήφιος είναι και ο αριθμός τεχνικών ή αθλητικών διευθυντών, υπεύθυνων για τις μεταγραφές, που έχουν περάσει από την ομάδα το ίδιο διάστημα. Αριθμό που δεν τον λες και μικρό…

Ο Πορτογάλος Πέδρο Αλβες που ανέλαβε στις 5 Δεκεμβρίου αντί του πολυδιαφημισμένου Αντόνιο Κορδόν, αποχαιρέτησε χθες –μετά από δύο μήνες- το λιμάνι και στη θέση του ανέλαβε (για 3η φορά) ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, που γίνεται ο 12ος που θα καθίσει σε αυτή την… ηλεκτρική καρέκλα στην εποχή Μαρινάκη…

Ο Εντουάρντο Μαθία, προερχόμενος από σπουδαίο έργο σε Βαλένθια και Λίβερπουλ διετέλεσε τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό από τις 28 Απριλίου του 2011 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011. Ο Ισπανός δεν μπόρεσε ποτέ να συνεργαστεί με τον τότε κόουτς Ερνέστο Βαλβέρδε και τη διοίκηση και το διαζύγιο ήταν μονόδρομος.

Στη συνέχεια ο Β. Μαρινάκης, αποφάσισε να εμπιστευτεί ανθρώπους αλλά και πρώην παίκτες που κρέμασαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια στον σύλλογο και είχαν αναλάβει διάφορα πόστα στην ομάδα. Ετσι έδωσε ευκαιρίες, στον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, στον Πιερ Ισά, στον Ισπανό Χουάνχο Λορένθο, στον Κριστιάν Καρεμπέ, τον Βασίλη Τοροσίδη ή τον Ζοσέ Ανιγκό. Τον Ιούνιο του 2017, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έδωσε τη θέση του τεχνικού διευθυντή στον Αργεντινό Μάριο Ουσίγιος, τον αποκαλούμενο τότε «μάγο των μεταγραφών και του σκάουτινγκ» κι ο οποίος είχε «χτίσει» ήδη την ισπανική Μάλαγα, με την οποία έφτασε ως τους «8» του Champions League. Όμως η πρόσληψη του αποδείχθηκε καταστροφική. Ο Ολυμπιακός έμεινε με άδεια χέρια από τρόπαια, αν και είχε σπαταλήσει μόνο για αγορές παικτών σχεδόν 20 εκατ. ευρώ. Ετσι η συνεργασία τους έληξε άδοξα στις 9 Οκτωβρίου 2017, μόλις 4 μήνες από την πρόσληψή του.

Ο Φρανσουά Μοντέστο, που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό την περίοδο 2010-2013, όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο στη γαλλική Μπαστιά, επέστρεψε στον Πειραιά τον Ιούλιο του 2016 ως μέλος του τμήματος σκάουτινγκ. Μετά την απόλυση του Ουσίγιος, ο Μοντέστο αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ με αρμοδιότητες όμως, τεχνικού διευθυντή ή διευθυντή ποδοσφαίρου. Ο Γάλλος δικαίωσε την επιλογή Μαρινάκη κι έμεινε στη θέση του ως το καλοκαίρι του 2022. Μετά από μια εξαετία στην ομάδα και ως ο πλέον επιτυχημένος στο μεταγραφικό πάρε δώσε του Ολυμπιακού, μεταπήδησε στην ιταλική Μόντσα, νεοφώτιστη στην Serie A, καθώς αποτελούσε διακαή πόθο του Αντριάνο Γκαλιάνι.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε στη θέση του τεχνικού διευθυντή τον Αντόνιο Κορδόν, έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες στο ισπανικό πρωτάθλημα σε αυτή τη θέση. Και μάλιστα τη στιγμή που είχαν επαφές μαζί του η Μπαρτσελόνα, η Αστον Βίλα, η Σεβίλλη και η Εθνική Ισπανίας. Ο Κορδόν έφερε στον Πειραιά ποδοσφαιριστές που «έπιασαν» και αρκετούς άλλους που απέτυχαν παταγωδώς. Όμως κατέβασε κατά πολύ τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας.

Το πάρε-δώσε των «ερυθρολεύκων»

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019
ΗΡΘΑΝ:
Αλέν, Μάρκοβιτς, Ελ Αραμπί, Σεμέδο, Σουντανί, Σα, Μπρούνο, Ντουρμισάι, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, Ι. Μασούρας, Μπανανά, Ναουέλ, Μπα.
ΕΦΥΓΑΝ: Ένχελς, Μιράντα, Χασάν, Γιαννιώτης, Λοντίγκιν, Χουτεσιώτης, Νικολάου, Ζιλ Ντίας, Γούτας, Νάτχο, Μάνος, Ευαγγέλου, Σάλιακας, Τσερκώνης, Γεωργαντής, Μανθάτης, Ιγκόρ, Σολδάνο, Σιαμπάνης, Κάιπερς, Κεϊτά.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020
ΗΡΘΑΝ:
Καφού, Μορ, Χασάν, Τσούμιτς, Κωστή.
ΕΦΥΓΑΝ: Ποντένσε, Μεριά, Γκερέρο, Μπενζιά, Κούτρης, Τσούμιτς,, Βοΐλης, Νεοφυτίδης, Κωστή, Ντουρμισάι, Ι. Μασούρας, Μάρκοβιτς, Νίκολιτς.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020
ΗΡΘΑΝ:
Χασάν, Βινάγκρε, Κρίστινσον, Πέπε, Αποστολόπουλος, Χολέμπας, Ραφίνια, Νικολιάς, Φοντέ Καμαρά, Μεριά, Ι. Μασούρας, Κούτρης, Βοίλης, Νίκολιτς, Κωστή, Βρουσάι, Ανδρούτσος, Κεϊτά, Κάιπερς, Μανθάτης.
ΕΦΥΓΑΝ: Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Σίλβα, Σολδάνο, Κωστανάσιος, Μάνος, Ελαμπντελαουί, Βοΐλης, Ξενιτίδης, Ντουρμισάι, Κεϊτά, Ι. Μασούρας, Χριστοδουλόπουλος, Γκασπάρ, Μορ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021
ΗΡΘΑΝ:
Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Λαλά, Κωστή.
ΕΦΥΓΑΝ: Σουντανί, Σισέ, Βινάγκρε, Μπουλάρι.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021
ΗΡΘΑΝ:
Τικίνιο, Κούντε, Βατσλίκ, Αγκ. Καμαρά, Αλγκασίμ Μπα, Ονιεκούρου, Λόπες, Καρμπόβνικ, Κανέ, Πινακάς, Κινκουέ.
ΕΦΥΓΑΝ: Χολέμπας, Σα, Πέπε, Τιάγκο Σίλβα, Μπρούμα, Ντουρμισάι, Κάιπερς, Tσούμιτς, Ντρέγκερ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022
ΗΡΘΑΝ:
Μανωλάς, Λοβέρα, Φαντιγκά, Κανέ, Καρβάλιο, Νταμπό, Κεϊτά.
ΕΦΥΓΑΝ: Σεμέδο, Λοβέρα.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022
ΗΡΘΑΝ:
Ουί Τζο Χουάνγκ, Πέπε, Ιν Μπομ Χουάνγκ, Λάιντνερ, Βρσάλικο, Μπόουλερ, Μπιέλ, Αμπ. Καμαρά, Ζίνκερναγκελ, Άβιλα, Ντε Λα Φουέντε, Χ. Ροντρίγκες, Μαρσέλο, Ρέτσος, Αλιγιάγκιτς, Κασάμι, Μπακαμπού, Σαμασέκου.
ΕΦΥΓΑΝ: Ζίνκερναγκελ, Καρμπόβνικ, Λόπες, Μάρκοβιτς, Σεμέδο, Πέπε, Μπαγκαλιάνης, Νικολιάς, Ρατζέλοβιτς, Χασάν, Καρβάλιο, Φαντιγκά, Τσούμιτς, Καμαρά, Ονιεκούρου, Πινακάς, Σουρλής, Τικίνιο, Καραργύρης, Λοβέρα, Ξενιτίδης.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023
ΗΡΘΑΝ:
Ροντινέι, Ραμόν, Μπαγκαλιάνης, Σουρλής, Πέπε, Μπούτουτσι, Κανός.
ΕΦΥΓΑΝ: Κούτρης, Λαλά, Ι. Μασούρας, Ουί Τζο Χουάνγκ, Κούντε, Αμπ. Καμαρά, Μπόουλερ, Βρσάλκο, Λάιτνερ, Πέπε, Βατσλίκ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023
ΗΡΘΑΝ:
Ορτέγκα, Έσε, Ποντένσε, Σολμπάκεν, Μπρίνιτς, Γιόβετιτς, Σκάρπα, Ρίτσαρντς, Μπιανκόν, Ελ Κααμπί, Κίνι, Φρέιρε, Ιμπόρα, Πορόσο, Αλεξανδρόπουλος, Χόσλγκροουβ, Ρέτσος, Μπουχαλάκης, Λάιτνερ, Χασάν, Μ. Καμαρά, Καρβάλιο.
ΕΦΥΓΑΝ: Ρέαμπτσιουκ, Ινμπομ Χουάνγκ, Ονιεκούρου, Ζινγκερνάγκελ, Κανέ, Μπουτούτσι, Μπουχαλάκης, Ραμόν, Μπα, Σουρλής, Κουντέ, Λοβέρα, Χόσλγκροουβ, Μπακαμπού, Κίτσος, Εμβιλά, Βαλμπουενά, Παπασταθόπουλος, Κασάμι, Κρίστινσον, Κανός, Σαμασέκου, Ντε λα Φουέντε, Αγκ. Καμαρά, Ροντρίγκες, Πέπε, Σισέ, Μπα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024
ΗΡΘΑΝ:
Ναβάρο, Τσικίνιο, Ορτα, Κάρμο, Άμπεϊ, Μάρτινς, Βέζο, Καμπράλ, Μπότης.
ΕΦΥΓΑΝ: Ανδρούτσος, Φρέιρε, Σολμπάκεν, Σκάρπα, Βρουσάι, Πορόζο, Μπιέλ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο