Ο Φατίχ Τερίμ είναι είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού από το βράδυ της Τρίτης (26/12).
Ο Τούρκος τεχνικός, θα αναλάβει τους «πράσινους» και όπως δήλωσε θέλει να τους κάνει πρωταθλητές ξανά.
Η εμπειρία του και η έως τώρα πορεία του Φατίχ Τερίμ, έχουν δείξει πως ο «αυτοκράτορας» μπορεί να μεταμορφώσει οποιαδήποτε ομάδα.
Είναι φανατικός με το επιθετικό στυλ παιχνιδιού και προτιμά η άμυνα να ξεκινάει από την γραμμή της επίθεσης, καθώς έχει άσχημες αναμνήσεις από την Μίλαν.
Η Γαλατασαράι είναι η μεγάλη του αγάπη και έτσι νιώθουν και οι φίλοι της ομάδας για εκείνον.
Ωστόσο έχει καταφέρει να κάνει το φίλαθλο κοινό όλης της χώρας να τον συμπαθεί υπέρ του δέοντος και να τον έχουν ως ήρωα λόγω των επιτυχιών του.
Το «who is who» του Φατίχ Τερίμ
Το ταξίδι του Τερίμ στην προπονητική ξεκίνησε από την Άνκαραγκιουτζου. Κάθισε στον πάγκο του συλλόγου για 18 μήνες, όταν και πήρε την απόφαση να μετακινηθεί στην Γκεζτεπέ της Σμύρνης για ένα χρόνο. Ωστόσο δεν είχε κάποια επιτυχία με τις δύο ομάδες.
Το 1990, η Εθνική Τουρκίας του χτυπά την πόρτα για πρώτη φορά και τον διορίζει ως βοηθό προπονητή της Εθνικής, Σεπ Πιόντεκ. Παράλληλα ήταν και προπονητής της Εθνικής Τουρκίας Κ21.
Τρια χρόνια μετά (1993), διορίστηκε προπονητής και υπό τις οδηγίες του, η Τουρκία βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Αν και δεν είχαν καλή απόδοση στη διοργάνωση, χάνοντας όλους τους αγώνες και χωρίς να σκοράρουν, η πρόκριση εξακολουθούσε να θεωρείται μεγάλο κατόρθωμα για το τουρκικό ποδόσφαιρο.
Η αρχή της αυτοκρατορίας του Φατίχ
Μετά το Euro του 1996, ο Τερίμ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι. Και έτσι ξεκίνησε η «αυτοκρατορία» του «Δασκάλου».
Ο Τερίμ, με την Γαλατασαράι, κέρδισε το πρωτάθλημα Τουρκίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και το Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1999-2000 κόντρα στη Άρσεναλ, με αποτέλεσμα να γίνει ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.
Το πέρασμα στη Ιταλία
Το 2000, ο Τερίμ μετακόμισε από τη Γαλατασαράι στη Φιορεντίνα, με μονοετές συμβόλαιο.
Το ιδιόρρυθμο στιλ του ποδοσφαίρου που ήθελε να παίζει η ομάδα του (κυρίως στην επίθεση) και η τεταμένη σχέση του με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του συλλόγου, Βιττόριο Τσέκι Γκόρι, έκαναν τον Τερίμ δημοφιλή στους οπαδούς των «Βιόλα».
Εκείνη τη σεζόν έφτασε μέχρι και τον τελικό Κυπέλλου Ιταλίας, όμως, στα μέσα ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, καθώς ο Τσέκι Γκόρι δεν είχε σκοπό να κάνει τις επενδύσεις που ζήτησε.
Η απόδοση της ομάδας έπεσε σημαντικά από τότε και οι συνεχείς «ρήξεις» του με τον Τσέκι Γκόρι έκαναν τον Τερίμ να παραιτηθεί πριν από το τέλος της σεζόν.
Ο Ρουμάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Γκεόργκι Χάτζι, είχε αποθεώσει το έργο του στη Φλωρεντία:
«Σε πέντε μήνες έφτιαξε μια εκπληκτική ομάδα. Ονομάστε μου έναν άλλο ξένο ικανό για αυτό. Είναι εξαιρετικός – θα μπορούσε να προπονήσει οποιαδήποτε ομάδα».
Στα μέσα του 2001, ο Τερίμ βρέθηκε ως προπονητής της Μίλαν. Μάλιστα άλλαξε τελείως το σύστημα της ιταλικής ομάδας.
Αυτό καθώς έπαιζε σε ένα ένα στυλ με 4–3–1–2 με τον Ρούι Κόστα ως παίκτη-κλειδί, τον οποίο είχε πάρει μαζί του από την προηγούμενη ομάδα του, τη Φιορεντίνα.
Ο Τερίμ δημιούργησε μια επιθετική ομάδα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Μίλαν ήταν επίσης ευάλωτη στην άμυνα, δεχόταν πολύ εύκολα γκολ κι έκανε αρκετές γκέλες κόντρα σε «μικρές» ομάδες.
Μετά από πολλά απογοητευτικά αποτελέσματα, το συμβόλαιό του λύθηκε μετά από μόλις πέντε μήνες (4/11/01).
Επιστροφή στην Τουρκία
Το καλοκαίρι του 2002, ο Τερίμ επέστρεψε εκεί που αγαπήθηκε και αποθεώθηκε, στη Γαλατασαράι.
Όμως, τα εσωτερικά προβλήματα στη διοίκηση της ομάδας, οι οικονομικές δυσκολίες στο σύλλογο και η αποτυχία των μεταγραφών οδήγησαν σε ένα άδοξο τέλος, με αποτέλεσμα ο ίδιος να παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2004, κάνοντας ένα διάλειμμα στην καριέρα του.
Το καλοκαίρι του 2005, ο Τερίμ έγινε εκ νέου ο προπονητής της Εθνικής Τουρκίας, αναλαμβάνοντας τους τρεις τελευταίους αγώνες πρόκρισης – με τη Δανία, την Ουκρανία και την Αλβανία – στον 2ο προκριματικό όμιλο της UEFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.
Η Τουρκία βγήκε δεύτερη στον όμιλο και προκρίθηκε στα πλέι οφ των δύο αγώνων με την Ελβετία, η οποία κέρδισε το πρώτο ματς με 2-0 στη Βέρνη.
Στον επαναληπτικό αγώνα η ομάδα του Τερίμ νίκησε με 4–2 στην Κωνσταντινούπολη, όμως έχασε την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, λόγω του κανονισμού των εκτός έδρας γκολ.
Ο ήρωας της χώρας του
Στο Euro του 2008 η Τουρκία με τον Τερίμ σε θέση οδηγού έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2009 και βλέποντας ότι η χώρα του δεν μπορούσε πλέον να τερματίσει στις δύο πρώτες ομάδες του 5ου Ομίλου των προκριματικών του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Τη σεζόν 2011-12, επέστρεψε στη Γαλατάσαραι για την τρίτη του θητεία στον σύλλογο και οδήγησε την ομάδα ξανά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για τις επόμενες δύο χρονιές (2011-12, 2012-13). Έτσι ο Τερίμ έγραψε ιστορία.
Στις 22 Αυγούστου 2013, διορίστηκε ως προσωρινός προπονητής της Τουρκίας, αντικαθιστώντας τον Αμπντουλάχ Άβτσι, με σκοπό να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα ξανά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.
Όμως, η Τουρκία γνώρισε τον αποκλεισμό στα προκριματικά κι έτσι δεν έδωσε το παρών στα γήπεδα της Βραζιλίας, στο Μουντιάλ του 2014.
Το 2017, ο Τερίμ θα κάτσει για ακόμη μια φορά στον πάγκο της Γαλατασαράι και μέσα σε μία πενταετία πήρε άλλα 2 πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο με την αγαπημένη του ομάδα.
Συνολικά στο παλμαρέ του έχει:
8 Πρωταθλήματα Τουρκίας
3 Κύπελλα Τουρκίας
4 Σούπερ Καπ Τουρκίας
1 Κύπελλο UEFA,
3η θέση στο Euro 2008
Ο Φατίχ Τερίμ αποτελεί τον κορυφαίο τεχνικό της γειτονικής χώρας, έχοντας ένα σπουδαίο όνομα και είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους στην Τουρκία.