fbpx

Ελληνικό Ποδόσφαιρο: Ανασκόπηση 2023

Ελληνικό Ποδόσφαιρο: Ανασκόπηση 2023

Το 2023 σε λίγες ημέρες θα αποτελεί παρελθόν, ωστόσο έχει αφήσει αρκετά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο φίλαθλο κοινό να θυμάται.

Σίγουρα οι φίλοι της ΑΕΚ θα θυμούνται με πλατύ χαμόγελο την χρονιά που μας πέρασε, ενώ αυτοί που θα θέλουν να την ξεχάσουν είναι ο Λεβαδειακός και ο Ιωνικός.

Στον Παναθηναϊκό άφησε μια γλυκόπικρη γεύση καθώς ναι μεν βγήκε στην Ευρώπη μετά από αρκετά χρόνια, αλλά έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή μέσα από τα χέρια του.

Ο Ολυμπιακός δεν τα πήγε τόσο καλά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές στο ελληνικό πρωτάθλημα και θέλει να αφήσει πίσω του αυτή την κακή παρένθεση, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει αρκετούς λόγους να χαμογελά.

Αναλυτικά:

Ιανουάριος

Με γκέλα μπήκε στο 2023 η ΑΕΚ, αφού έχασε από τον ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας με 2-1. Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κόντρα στον Άρη με 1-0.

Την επόμενη αγωνιστική η Ένωση με γκολ του Πινέδα, νίκησε τον Παναθηναϊκό , ο οποίος αμέσως μετά έχασε και από τον ΠΑΟΚ με 3-0.

Μάλιστα οι Θεσσαλονικείς απέκλεισαν το Τριφύλλι και από την συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας και συνέχισαν στα ημιτελικά, όπου εκεί ο Ολυμπιακός πέρασε το εμπόδιο του Άρη και η ΑΕΚ αυτό του Πανσερραϊκού.

Ο Παναθηναϊκός γκέλαρε και στην Τρίπολη καθώς έχασε με 1-0 από τον Αστέρα και έδωσε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να μπει σε θέση οδηγού στο πρωτάθλημα.

Φεβρουάριος

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συνέχισαν την μάχη για την πρώτη θέση, με την Ένωση ωστόσο να βλέπει τους «πράσινους» να παίρνουν τον ένα βαθμό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο τελευταίο λεπτό την καθυστερήσεων με πέναλτι του Σπόραρ, την στιγμή που εκείνη έχασε από τον ΠΑΟΚ με 2-0.

Στο Κύπελλο ο Ολυμπιακός έχασε από την ΑΕΚ με 3-0, ενώ ο ΠΑΟΚ νίκησε την Λαμία 5-1 και είχαν εύκολες ρεβάνς για τον Απρίλιο.

Μάρτιος

Η ΑΕΚ μια αγωνιστική πριν τα playoff είδε τον Ολυμπιακό να της «σπάει» το αήττητο στην OPAP ARENA, αφού οι Πειραιώτες κέρδισαν με 3-1 με γκολ των Μπακαμπού και Κανός, ενώ σημείωσε αυτογκόλ και ο Μουκουντί.

Έναρξη playoff – play out

Με ισοπαλία ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στα playoff ΑΕΚ και Παναθηναϊκός καθώς δεν κατάφεραν να σκοράρουν στο μεταξύ τους ματς.

Στην μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, Λαμία ΟΦΗ και Ιωνικός μπήκαν δυναμικά με νίκες απέναντι σε Παναιτωλικό, ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρα Τρίπολης αντίστοιχα.

Απρίλιος

Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 1-0 εκτός έδρας ενάντια στον ΠΑΟΚ με γκολ του Αραούχο ενώ ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος με τον Άρη.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μια μεγάλη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο με γκολ του Σπόραρ και αυτογκόλ του Ελ Αραμπί.

Οι ερυθρόλευκοι έχασαν και από την ΑΕΚ με 3-1 και συνέχισαν τα αρνητικά αποτελέσματα και με τον Άρη αφού ηττήθηκαν με 2-1.

Η Ένωση πέτυχε μια ευρεία νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ με συνολικό σκόρ 4-0 με τους Τσούμπερ, Μουκουντί , Γκαρσία και Φερνάντες να είναι οι σκόρερ του αγώνα.

Για τις ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδας ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ με 2-1 αλλά δεν ήταν αρκετό (3-0 πρώτο ματς) ώστε να περάσουν οι Πειραιώτες.

Ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος με την Λαμία (1-1) με το συνολικό σκορ να είναι 6-2 και πέρασε στον τελικό.

Μάϊος

Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος η Ένωση

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συνέχισαν την κούρσα για τον τίτλο με ισοπαλία στην Λεωφόρο, ενώ ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι με τον Άρη.

Ο Παναθηναϊκός έχασε βαθμούς και κόντρα στον Βόλο με μοιραίο παίκτη τον Σπόραρ που έχασε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα

Ακόμη το Τριφύλλι έχασε βαθμούς και με τον ΠΑΟΚ (1-1), όπως και η ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό (0-0).

Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν τον Παναθηναϊκό με 1-0 εντός έδρας με σκόρερ τον Ρέαμπτσιουκ και στέρησαν το πρωτάθλημα από τον αιώνιο αντίπαλο.

Έτσι η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας, ενώ παράλληλα πήρε και το Κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ με 2-0 με σκόρερ τους Μουκουντί και Φερνάντες κάνοντας το double.

Κάτι που σκόρπισε μεγάλη ικανοποίηση και χαρά στο φίλαθλο κοινό της ΑΕΚ όπως και στην ίδια την ομάδα.

Λεβαδειακός και Ιωνικός ήταν οι ομάδες που δεν κατάφεραν να μείνουν στην Super League 1 και άφησαν τα μεγάλα σαλόνια.

Ιούλιος – Αύγουστος

Επιτυχίες στην Ευρώπη για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Ντνίπρο-1 για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών του UEFA Champions League και κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση.

Η ΑΕΚ κατάφερε να μπει στα προκριματικά του Champions League, αφού νίκησε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (σε δύο ματς που είχαν το πέπλο της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή για το ελληνικό ποδόσφαιρο), όμως βρήκε αντίσταση από την Αντβέρπ και κατέληξε στους ομίλους του Europa League.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πήρε σπουδαία πρόκριση ενάντια στην Μαρσέιγ και μάλιστα στα πέναλτι με τους Μλαντένοβιτς και Φώφη Ιωαννίδη να είναι οι ήρωες του.

Έτσι βρέθηκε μια ανάσα από τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ωστόσο εκεί ήταν η Μπράγκα η οποία τον έστειλε στους ομίλους του Europa League αφού κατάφερε να κερδίσει και τα δύο ματς.

Εκεί οι παίκτες του Παναθηναϊκού πέραν της ΑΕΚ, συνάντησαν και τον Ολυμπιακό που είχε περάσει τα εμπόδια της Γκενκ και της Τσουκαρίτσκι και βρέθηκε στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Ευρώπης.

Ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε καμία αντίσταση ενάντια σε Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και Χάιντουκ και μπήκε στους ομίλους του Conference league με άνεση.

Κάτι που δεν κατάφερε ο Άρης, που παρότι πέρασε την Αραράτ δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο με την Ντιναμό Κιέβου και το ταξίδι της Ευρώπης σταμάτησε νωρίς.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρέθηκε με 4 εκπροσώπους στην Ευρώπη και ανέβηκε ξανά στην βαθμολογία της UEFA.

Σεπτέμβριος

Το ταξίδι του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο αφού πήρε σπουδαία νίκη κόντρα στη Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ με 2-0 (Ιωαννίδης, Σπόραρ).

Εξίσου σημαντική και εκπληκτική νίκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, και όχι μόνο, πήρε η ΑΕΚ στην έδρα της Μπάιρον σε ένα ματς που δεν ήταν για καρδιακούς με την Ένωση να κερδίζει με 3-2 με τα γκολ των Μουκουντί, Γκατσινοβιτς και Πόνσε.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στραβά το ταξίδι του στους ομίλους του Europa League καθώς ηττήθηκε εντός έδρας με 3-2 από τη Φράιμπουργκ.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη για τους ομίλους του Conference, πήρε τη νίκη εκτός έδρας από την Ελσίνκι με 3-2.

Οκτώβριος

Οι Θεσσαλονικείς συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό στην Ευρώπη και τον Οκτώβριο, αφού πήραν τη νίκη με 2-1 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, παρότι λίγες ημέρες πρίν είχαν έρθει ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα.

Κάτι που μάλλον επηρέασε περισσότερο το Τριφύλλι καθώς δεν κατάφερε στο Ισραήλ να πάρει κάτι παραπάνω από τον 1 βαθμό ενάντια στην Μακάμπι Χάιφα.

Ο 10ος μήνας του έτους σημαδεύτηκε από την διακοπή του αγώνα μεταξύ των 2 «αιωνίων» μετά από ρίψη κροτίδας στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τους τρεις βαθμούς εκτός αγώνα, ενώ ο Ολυμπιακός πέρα του μηδενισμού στο συγκεκριμένο ματς, τιμωρήθηκε με ακόμη -1 βαθμό.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 3-2 απ’ την Ρεν στη Λεωφόρο, ενώ η ΑΕΚ έχασε από την Μαρσέιγ με 3-1 στην Γαλλία.

Νοέμβριος

Ίδια τύχη και τον επόμενο μήνα η Ένωση κόντρα στους Γάλλους, όπως και ο Παναθηναικός ενάντια στην Ρεν. Καθόλου καλή δεν ήταν και η συνέχεια και για τον Ολυμπιακό.

Οι ελληνικές ομάδες είχαν 3/3 ήττες από Μαρσέιγ, Ρεν και Γουέστ Χαμ αντίστοιχα, με μόνο φωτεινό σημείο τον ακάθεκτο ΠΑΟΚ που είχε πάρει φόρα μετά το 4-2 με τον Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα, και πήρε την ισοπαλία από την Αμπερντίν.

Μάλιστα κέρδισε εκ νέου την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ενώ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχασαν εκ νέου από Μπράιτον και Βιγιαρεάλ αντίστοιχα.

Ο Ολυμπιακός βίωσε μια πολύ άσχημη αγωνιστική εβδομάδα, καθώς η Φράιμπουργκ τον διέλυσε με 5-0 και λίγες ημέρες μετά ήρθε ισόπαλος με τον Βόλο (2-2).

Έτσι οι Πειραιώτες αποφάσισαν να προβούν σε αλλαγή προπονητή και την θέση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ πήρε ο Κάρλος Καρβαλιάλ.

Δεκέμβριος

Ο τελευταίος μήνας του 2023, άφησε ανάμεικτες αναμνήσεις στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Αυτό καθώς και οι δύο ομάδες παρότι ακόμη και με ισοπαλία κατάφερναν να μπουν στην φάση των playoff του Conference League, δεν μπόρεσαν να νικήσουν τους αντιπάλους τους.

Ο Παναθηναϊκός έχασε εντός έδρας με 2-1 από την Μακάμπι Χάιφα, ενώ η ΑΕΚ έχασε εκτός έδρας από την ομάδα του Άγιαξ με 3-1 και τέθηκαν εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας.

Μάλιστα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και εγχώρια, αφού μετά τα ματς την Ευρώπης η Ένωση ήρθε 2-2 με τον Παναιτωλικό, ενώ ο Παναθηναϊκός έχασε στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο με 3-2.

Ακόμη η ομάδα του Αλμέιδα, ήρθε ισόπαλη με τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες με τον Αθανασιάδη να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής, καθώς από δικό του λάθος οι Σερραίοι πήραν το Χ στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ωστόσο οι πράσινοι κατάφεραν να πάρουν το διπλό κόντρα στον Βόλο (3-0) στην πόλη της Θεσσαλίας με τον Γερεμέγεφ να είναι φοβερός (2 γκολ σε 30 λεπτά).

Διαφορετικά ωστόσο ήταν τα συναισθήματα για τον ΠΑΟΚ, αυτό καθώς οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να μπουν στους «16» του Conference League και μάλιστα αήττητοι.

Ακόμη δύο αγώνες πριν το τέλος του 2023, νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης με 4-1 και αμέσως μετά την Κηφισιά με το εντυπωσιακό 6-0.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη πήρε μια ευρεία νίκη με 5-2 κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα και συνεχίζει στα playoff της διοργάνωσης.

Στην Super League, κατάφερε αν και δύσκολα, να νικήσει τον Πανσερραϊκό εκτός έδρας, ωστόσο στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο πήρε μόλις 1 βαθμό (0-0).

Εκτός των τεσσάρων γραμμών, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον κ. Αλέξιο Κούγια, ο οποίος ανέλαβε Νομικός Σύμβουλος της ομάδας.

Ο Κούγιας θα είναι και εκπρόσωπος της ομάδας του Ολυμπιακού στο συμβούλιο της Super League με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.

Μένει να φανεί τι επιφυλάσσει το 2024 τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στις ομάδες της Ελλάδας που συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο στο 2024 θα συνεχίσει με δύο εκπροσώπους (ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό), θέλοντας μια καλή συγκομιδή πόντων για την βαθμολογία της UEFA.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο