fbpx

Ράιαν Γκιγκς: Ο άνθρωπος, ο μύθος, ο θρύλος

Ο Ράιαν Γκιγκς

Ο Ράιαν Γκιγκς, γεννημένος ως Ράιαν Τζόζεφ Γουίλσον στις 29 Νοεμβρίου 1973, γίνεται σήμερα 51 ετών! Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της γενιάς του, ενώ αγωνίστηκε σε ολόκληρη την επαγγελματική του καριέρα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και υπηρέτησε επίσης για σύντομο διάστημα ως προσωρινός προπονητής της ομάδας.

Ο Γκιγκς γεννήθηκε στο Κάντον, Κάρντιφ, Ουαλία, και είναι γιος του παίκτη ράγκμπι και διεθνούς παίκτη ράγκμπι λίγκ της Ουαλίας, Ντάνι Γουίλσον. Στην ηλικία των 6 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Μάντσεστερ, όταν ο πατέρας του εντάχθηκε στην Swinton RLFC. Ο Γκιγκς ξεκίνησε την καριέρα του στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 14α γενέθλιά του το 1987. Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο για την ομάδα το 1991 και πέρασε τα επόμενα 23 χρόνια στην πρώτη ομάδα.

Καριέρα όνειρο

Με μια καριέρα που διήρκεσε 24 χρόνια, ο Γκιγκς κατέκτησε 34 τρόπαια με τους «κόκκινους διαβόλους», συμπεριλαμβανομένων 13 πρωταθλημάτων, 4 Κυπέλλων, 3 Λιγκ Καπ, 2 Champions League, 1 Super Cup, 1 Intercontinental Cup και 1 FIFA Club World Cup.

Υπό την καθοδήγηση του Sir Άλεξ Φέργκιουσον, ο Γκιγκς ανέπτυξε ένα εκρηκτικό και δημιουργικό παιχνίδι στο αριστερό άκρο, με την ικανότητά του να περνάει αμυντικούς και να βγάζει ασίστ. Ο Γκιγκς συμμετείχε σε μερικά από τα πιο μνημειώδη ματς της ιστορίας της Γιουνάιτεντ, όπως η ανατροπή επί της Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League το 1999, ή η εκπληκτική σόλο φάση επί της Arsenal στο FA Cup το 1999.

Ο Γκιγκς αποσύρθηκε από τη δράση το 2014, ως ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες εμφανίσεις (963) και τίτλους (34) στην ιστορία του συλλόγου. Επίσης, είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές (632) και ασίστ (162) στην Premier League. Προς το τέλος της σεζόν 2013-14, έγινε ο προσωρινός παίκτης-προπονητής της ομάδας, μετά την απόλυση του Ντέιβιντ Μόγιες. Υπηρέτησε ως βοηθός προπονητής κάτω από τον μόνιμο αντικαταστάτη του Μόγιες, Λουίς φαν Χάαλ. Ο Γκιγκς έφυγε από την Γιουνάιτεντ τον Ιούλιο του 2016, μετά το διορισμό του Ζοσέ Μουρίνιο.

Κεφάλαιο Εθνική

Σε διεθνές επίπεδο, ο Γκιγκς έπαιξε για την εθνική ομάδα της Ουαλίας 64 φορές μεταξύ του 1991 και του 2007, και ανέλαβε την αρχηγία της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Έγινε ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας της Ουαλίας τον Ιανουάριο του 2018. Η Ουαλία κάτω από τον Γκιγκς προκρίθηκε για το UEFA Euro 2020, αλλά δεν διεύθυνε την ομάδα στο τουρνουά, το οποίο καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του COVID-19, καθώς συνελήφθη υπό την υποψία επίθεσης. Ο βοηθός του προπονητής Ρομπ Πέιτζ ανέλαβε την ευθύνη στην απουσία του. Ο Γκιγκς παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2022, και ο Πέιτζ ονομάστηκε ως ο διάδοχός του…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο