fbpx

Διαιτητές στο στόχαστρο της ποδοσφαιρικής μαφίας

Διαιτητές

Άγριοι ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί, ενέδρες και βομβιστικές ενέργειες συνθέτουν το παζλ των μαφιόζικων επιθέσεων σε διαιτητές και διαιτητοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην… Κολομβία της Ευρώπης τουλάχιστον 33 διαιτητές και παράγοντες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του παρα-ποδοσφαίρου και έχει απειληθεί ακόμα και η ζωή τους.  

Με αφορμή το σημερινό συμβάν με τα γκαζάκια που έριξαν άγνωστοι στην επιχείρηση του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη το www.apexsports.gr παρουσιάζει την λίστα με τις επιθέσεις σε διαιτητές που ξεκίνησαν το 1995:

Μάιος 1995: Ο Μπάκας είχε διευθύνει  τον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ (1-0). Το τρόπαιο κρίθηκε από ένα αμφισβητούμενο πέναλτι και 10 ημέρες μετά, κι ενώ ο ρέφερι βρισκόταν σε ταξί στη λεωφόρου Αλίμου, δέχθηκε επίθεση από «φουσκωτούς» που φορούσαν κράνη. Τον χτύπησαν άγρια και στην συνέχεια χάθηκαν στα στενά με τις μηχανές τους.

Φεβρουάριος 1996: Ο Γιώργος Σπανέας σφύριξε πέναλτι –  δώρο στον Παναθηναϊκό κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Μετά από λίγες ημέρες το μαγαζί του με λάστιχα αυτοκινήτων στο Μπραχάμι κάηκε από πυρκαγιά. Εκείνη την χρονική περίοδο ο Νίκος Αγγελάκης του Ιωάννη ξυλοκοπήθηκε από άγνωστο που εμφανίστηκε μπροστά του με σιδερολοστό.

Ιούλιος 1999: Ο Γιάννης Σπάθας έλυνε και έδενε στη διαιτησία και ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά. Δύο άγνωστοι με μηχανές τον πλησίασαν στο Κερατσίνι και ο συνεπιβάτης τον πυροβόλησε έξι φορές στα πόδια.

Φεβρουάριος 2000: Στάχτη έγινε το καθαριστήριο ρούχων του διαιτητή Γιώργου Δούρου στο Βέλος Κορινθίας.

Οκτώβριος 2009: Ο Αντώνης Καρατζίκας είχε οριστεί στο παιχνίδι  Γαλάτσι – Περιστέρι της Α΄ ΕΠΣΑ. Όταν τελείωσε ο αγώνας πήγε να πάρει τη μοτοσικλέτα του που ήταν σταθμευμένη στο πάρκινγκ του γηπέδου στο Άλσος Βεΐκου, αλλά την βρήκε καμένη. Λίγες ημέρες πριν  ο Καρατζίκας ήταν βοηθός του διαιτητή Λαμπρόπουλου σε αγώνα της 3ης αγωνιστικής της Super League Ολυμπιακός – Καβάλα και με υπόδειξη του είχε ακυρωθεί των γηπεδούχων.

 Στις 19 Οκτωβρίου στον Βόλο άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα σε  μαγαζί που ήταν κοντά στο κατάστημα με ορθοπεδικά που άνηκε στον Γιώργο Δαλούκα. Από την αστυνομία υπέθεσαν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε σε λάθος μαγαζί. Συμβαίνουν κι αυτά… 

Δεκέμβριος 2009: Ο Απόστολος Αμπάρκιολης εργαζόταν στο κατάστημα Prince Oliver στη Θεσσαλονίκη και δύο άγνωστοι μπήκαν ως πελάτες και τον έδειραν. Ο διαιτητής είχε μπει στο «ψυγείο» από την ΚΕΔ για τις αποφάσεις του στον αγώνα Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης. Δεν δεν σφυρίξει πέναλτι – μαρς υπέρ του «τριφυλλιού».

Μάρτιος 2010: Καθαρά από τύχη δεν έγινε παρανάλωμα του πυρός το βουλκανιζατέρ του Δημήτρη Καλόπουλου. Ο πατέρας του παρατήρησε μια μαύρη σακούλα, την οποία θεώρησε… ύποπτη. Αμεσα κάλεσε την αστυνομία και αποδείχθηκε πως το περιεχόμενο της σακούλας ήταν ένας εμπρηστικός μηχανισμός από 2-3 γκαζάκια, ένα μικρό δοχείο βενζίνης και ένα καμινέτο.

Τον Μάρτιο του ’10  στο «Ελ. Βενιζέλος» ο βοηθός Λεωνίδας Βασιλειάδης ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους, οι οποίοι του έσπασαν δύο δάκτυλα, ενώ στις 22 του μήνα κουκουλοφόροι πέταξαν χειροβομβίδα σε είσοδο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο στον 6ο  όροφο της οποίας είχε το ταξιδιωτικό γραφείο του ο Κύρος Βασσάρας.

Οκτώβριος 2010: Τέσσερις «μπράβοι» είχαν στήσει ενέδρα στον Βασσάρα στα Καμίνια και του επιτέθηκαν με σιδερογροθιές. Λίγες ώρες πριν ήταν παρατηρητής διαιτησίας στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (2-1).

Στις 31 Οκτωβρίου δύο κρανοφόροι χτύπησαν το κουδούνι στο σπίτι  του Γιώργου Δαλούκα και τον απείλησαν. Ο διεθνής διαιτητής είχε διευθύνει το παιχνίδι Αρης – Παναθηναϊκός το οποίο κρίθηκε με  αμφισβητούμενο πέναλτι.

Ιανουάριος 2011: Δύο άγνωστοι «ξυλοφόρτωσαν» τον Τάσο Σιδηρόπουλο στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Φεβρουάριος 2011: Ο Βασίλης Παμπορίδης διαιτήτευσε στο Κιλκίς το παιχνίδι τοπικού πρωταθλήματος μεταξύ του Απόλλωνα Μαυρονερίου και του Απόλλωνα Πευκοδάσους. Όταν πήγε στο αυτοκίνητο του, προκειμένου να φύγει, το βρήκε κατεστραμμένο, ενώ  του είχαν χαράξει τη λέξη «Αρης».

Μάρτιος 2011:  Ο φούρνος του Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα βάφτηκε κόκκινος, μετά τον αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (2-1). Οι «ερυθρόλευκοι» φώναζαν για το πέναλτι με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό σκορ.

Ιούνιος 2011:  Ο Γ. Δαλούκας αντίκρυσε το πολυτελές αυτοκίνητο του καμένο, ενώ οι δράστες που είχαν κλέψει και ένα φορητό υπολογιστή. 

Δεκέμβριος 2011: Ο ρέφερι από τον Βόλο έπεσε θύμα μαφιόζικου χτυπήματος, καθώς άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του.

Στις 20 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα κυπέλλου Ξάνθη –  Πόντιοι Κατερίνης, δεκάδες κουκουλοφόροι με ρόπαλα στα χέρια μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στον Δημήτρη Καλόπουλο.

Ιανουάριος 2012: Άγνωστοι «κατέβασαν» την τζαμαρία στο φούρνο του Κωνσταντινέα, λίγες ώρες μετά το παιχνίδι Ξάνθη – Ολυμπιακός όπου οι Πειραιώτες είχαν παράπονα για τη διαιτησία.

Φεβρουάριος 2012:  Τρίτη και φαρμακερή για τον φούρνο  Κωνσταντινέα. Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές. Η συγκεκριμένη υπόθεση συμπεριλήφθηκε στο φάκελο της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο.

Απρίλιος 2013: Πριν από το παιχνίδι Κυπέλλου Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ, δύο άτομα πήγαν στο γραφείο της εταιρείας του αδελφού του Ηλία Σπάθα και… παρέδωσαν απειλητικό μήνυμα, έτσι ώστε ο διεθνής διαιτητής «να προσέχει τα σφυρίγματά του».

Αύγουστος 2013: Το μέλος της ΚΕΔ Δημήτρης Καλύβας είχε πάει στο γήπεδο της Φυλής για να παρακολουθήσει τα αγωνιστικά τεστ των διαιτητών. Όταν αποχώρησε δέχθηκε επίθεση από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Τον χτύπησαν και τον τραυμάτισαν ελαφρά.

Νοέμβριος 2014:  Αγνωστοι είχαν στήσει καρτέρι στο Κολωνό στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Χριστόφορο Ζωγράφο και όταν τον είδαν που έκαναν δολοφονική επίθεση. Τον χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι και το σώμα και μετά το περιστατικό μεταφέρθηκε με διάσειση στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη και κάταγμα στο χέρι.

Οκτώβριος 2015: Αγνωστοι πέταξαν κροτίδες και λαδομπογιά στην είσοδο του σπιτιού του Φραγκίσκου Σωμαρακάκη, την περίοδο που είχε την ευθύνη των ορισμών για τους διαιτητές της Super League. Πριν φύγουν γέμισαν τη γειτονιά με φέιγ βολάν πού έγραφαν «Ξέρουμε πού μένεις».

Ιανουάριος 2016: Τουλάχιστον, 30 άτομα με κράνη εισέβαλαν σε αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΠΣ Αθηνών. Στόχος τους ήταν να επιτεθούν και να βρίσουν διαιτητές, οι οποίοι πρόλαβαν να φύγουν από την πίσω πόρτα.

Μάρτιος 2016: Το αυτοκίνητο του Δημήτρη Κύρκου πήρε φωτιά. Λίγες ημέρες πριν ήταν παρατηρητής διαιτησίας στο ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός.

 Απρίλιος 2016: Στο ΚΥΒΕ Περιστερίου κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για τους διαιτητές του λεκανοπεδίου Αττικής, έκαναν ντου κρανοφόροι που τραυμάτισαν τρεις επόπτες. Ο βοηθός Football League Δημήτρης Σαμοΐλης τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, ο διεθνής βοηθός Γιάννης Τουμπακάρης υπέστη θλάση στο πόδι, ενώ ο βοηθός Super League Γιώργος Κουντουρέλης υπέστη κάταγμα στον καρπό.

Νοέμβριος 2016: Δύο άτομα χτύπησαν το κουδούνι της οικίας του διαιτητοπαράγοντα Γιάννη Τσαχειλίδη, ο οποίος βγήκε στο μπαλκόνι να δει τι συμβαίνει. Όταν έγινε αντιληπτός οι άγνωστοι άρχισαν να τον απειλούν.

 Στις 9 Νοεμβρίου το σπίτι του (τότε) προέδρου της ΚΕΔ Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική κάηκε ολοσχερώς. Η πυροσβεστική ανέφερε πως δεν υπήρχε περίπτωση βραχυκυκλώματος και ότι η φωτιά ξεκίνησε από το μπαλκόνι. Ο Μπίκας παραιτήθηκε από τη θέση του, παρότι τον είχαν επιλέξει FIFA και UEFA.

Μάιος 2017: Περίπου 20 άτομα έκαναν… έφοδο και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο καφέ του διαιτητή της Football League Κώστα Καρυοφύλλη στη λεωφόρο Θηβών.

Μάρτιος 2018: Ο Δημήτρης Γκρούτσης, ο οποίος είχε διατελέσει  αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, ξυλοκοπήθηκε στην Κόρινθο από κουκουλοφόρους.

Οκτωβρίου 2017: Ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος κατήγγειλε ότι κουκουλοφόροι του έστησαν ενέδρα έξω από το γήπεδο της Ηλιούπολης. Αντιλήφθηκε την παρουσία τους και διέφυγε μέσω άλλου δρόμου.

Δεκεμβρίου 2018: Τρεις κουκουλοφόροι «σακάτεψαν» στο ξύλο τον Θανάση Τζήλο έξω από το σπίτι του στην Λάρισα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο