fbpx

Τα ντέρμπι «αιωνίων» που κρίθηκαν στις δικαστικές αίθουσες

Ντέρμπι «αιωνίων»

Το ντέρμπι «αιωνίων» που διακόπηκε την περασμένη Κυριακή στο «Γ. Καραϊσκάκης» εξ αιτίας της κροτίδας που τραυμάτισε τον Χουάνκαρ, δεν ήταν φυσικά το πρώτο που είχε άδοξο φινάλε και διακόπηκε λόγω… καφρίλας.

Από το 1964 όταν είχαμε την πρώτη διακοπή αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και μέχρι φέτος, συνολικά έξι ντέρμπι του ελληνικού «κλάσικο» κρίθηκαν στις δικαστικές αίθουσες. Το apexsports.gr ανοίγει λοιπόν το χρονοντούλαπο της ιστορίας και σας θυμίζει τι έγινε στο παρελθόν σε αυτά τα παιχνίδια:

«Είναι στημένο…»

Το 1964 στο γήπεδο της Λεωφόρου ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Το ματς ήταν στο 0-0, δεν είχε πολλές φάσεις και οι λίγες ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, χάθηκαν. Αυτό στάθηκε αφορμή, οι οπαδοί να αρχίσουν να υποψιάζονται ότι το παιχνίδι ήταν «στημένο» από τις δύο ομάδες για να λήξει ισόπαλο και να γίνει επαναληπτικός για νέες εισπράξεις από τον αγώνα. Οι φήμες εντάθηκαν όσο το ματς πλησίαζε προς το τέλος του και τελικά το ξέσπασμα των οπαδών έφερε χάος.

Με την ιαχή «είναι στημένο» εκατοντάδες οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και έσπασαν τα πάντα. Η Λεωφόρος κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε, ο ημιτελικός φυσικά διακόπηκε και με απόφαση της ΕΠΟ δεν επαναλήφθηκε ποτέ, ενώ οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν. Εκείνη τη σεζόν μάλιστα η Ομοσπονδία δεν ανέδειξε Κυπελλούχο την ΑΕΚ που είχε προκριθεί στον τελικό, κάτι που έπραξε πολλά χρόνια αργότερα…

Το διάσημο κυνηγητό

Την Κυριακή 11 Μαρτίου του 1973 έγινε ίσως το πιο επεισοδιακό ντέρμπι όλων των εποχών στην ιστορία των αγώνων των «αιωνίων» και δικαίως έχει αναγορευτεί ως το πιο βρώμικο και αντιαθλητικό αγωνιστικά, αφού το μίσος ξεχείλιζε από όλους ανεξαιρέτως στον αγωνιστικό χώρο του «Καραϊσκάκη» , παίκτες, προπονητές και πάγκους! Και φανταστείτε ότι ήταν το πρώτο ντέρμπι που έδειχνε ζωντανό η κρατική τηλεόραση!

Το ντέρμπι μετά από πολλές διακοπές λόγω αντιαθλητικών χτυπημάτων, συρράξεων, άγριου ξύλου μεταξύ των παικτών, μετά από τρεις κόκκινες και επτά κίτρινες κάρτες, με την ανάπαυλα του ημιχρόνου να διαρκεί 40 λεπτά, με ξύλο και αντεγκλήσεις στους διαδρόμους των αποδυτηρίων και παρουσία του αντιπροέδρου της Χούντας, Στ. Παττακού, που βρισκόταν στα επίσημα, διακόπηκε στο 83’ από τον πελαγωμένο διαιτητή Λάτσιο κι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 3-2. Κι όλα αυτά αφού πρώτα είδε όλη η Ελλάδα σε ζωντανή μετάδοση τους Κωνσταντίνου και Συνετόπουλο να διαπληκτίζονται αρχικά και ξαφνικά τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού να κυνηγάει τον αντίπαλο «ερυθρόλευκο» μέσο σε έναν απίστευτο αγώνα σπριντ που κατέληξε στους πάγκους μέσα σε γενική σύρραξη και με τους χιλιάδς; Φιλάθλους να παρακολουθούν και να μη πιστεύουν όσα τραγικά έβλεπαν…

Πεδίο μάχης

Στις 18 Μαρτίου 2012 στο ντέρμπι «αιωνίων», τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του. Μέσα στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε από τις μάχες οργανωμένων οπαδών των «πράσινων» και ΜΑΤ, δέχθηκε φωτοβολίδες ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού ο Μέγερι, όταν πήρε τη θέση του κάτω από τα δοκάρια για να αρχίσει το ματς. Με τη λήξη του πρώτου μέρους, άρχισε νέος “χορός” επεισοδίων, που διήρκεσε για περίπου μία ώρα. Το β’ μέρος άρχισε τελικά αλλά στο 83ο λεπτό, εκτοξεύθηκαν νέες φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια ο Τάσος Κάκος να μαζέψει και πάλι τους βοηθούς του και τους ποδοσφαιριστές και να διακόψει οριστικά το ματς με τον Ολυμπιακό να προηγείται 1-0 με γκολ του Αμπντούν.

Φωτοβολίδα ευθείας βολής

Στις 21 Νοεμβρίου 2015, το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού δεν ξεκίνησε ποτέ. Αιτία μια φωτοβολίδα ευθείας βολής που εκσφενδονίστηκε από την κερκίδα και βρήκε τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον στο πόδι.

Ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς αναγκάστηκε μετά από δύο ώρες να αναβάλει το ντέρμπι. Το γήπεδο της Λεωφόρου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ξεσπούν και να πετούν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους και τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Οι «πράσινοι» μηδενίστηκαν και οι «κόκκινοι» πήραν το ματς στα χαρτιά.

Βόλτα στο ταρτάν

Στις 17 Μαρτίου 2019 οπαδοί του Παναθηναϊκού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο  την ώρα που διεξαγόταν το ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ επέφερε διακοπή της αναμέτρησης στο 70ο λεπτό κι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0. Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ομάδα οπαδών του Παναθηναϊκού είχε επιτεθεί στον πάγκο του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί για δέκα λεπτά. H ανεξέλεγκτη μετακίνηση των οπαδών μέσα στο γήπεδο επέφερε την διακοπή του ντέρμπι. Πρωτόδικα ο Παναθηναϊκός είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών, ενώ η πειθαρχική επιτροπή είχε αποφασίσει τη συνέχιση του αγώνα από το σημείο όπου διακόπηκε. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε έφεση και τελικά από τον Παναθηναϊκό αφαιρέθηκαν πέντε βαθμοί ενώ ο αγώνας κατακυρώθηκε στον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο