fbpx

Π. Μαρινάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι αθλητικοί χώροι σε… Κολοσσαία»

Π. Μαρινάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι αθλητικοί χώροι σε… Κολοσσαία»

Το θέμα της οπαδικής βίας απασχολεί την κυβέρνηση και στην ενημέρωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, έγινε αναφορά στις συλλήψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, έξω από την «OPAP Arena» και την Τούμπα.

Σε ερώτηση για τις παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην επέλαση των Κροατών χούλιγκαν, αλλά και για τον ισχύοντα αθλητικό νόμο, ο Π. Μαρινάκης τόνισε πως η ΕΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ για τη νομοθεσία κρίθηκε πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κυβερνητική παρέμβαση για την καλύτερη εφαρμογή ων διατάξεων.

Η αρχική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη: «Στο μέτωπο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, μετά και τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησαν στη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, του Μιχάλη Κατσουρή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν, ενώ προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι πρόεδροι των ομάδων Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε 4 μέτρα άμεσης εφαρμογής και δύο επιπλέον μέτρα που θα τίθενται σε ισχύ όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Άμεσα:

-κλείνουν οι παράτυπες και παράνομες λέσχες φιλάθλων.

-αδειοδοτείται η λειτουργία ενός συνδέσμου για κάθε ομάδα, με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.

-παγιώνεται ο έλεγχος εισόδου και η ταυτοποίηση των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες που εντοπίζεται πρόβλημα από την ΕΛ.ΑΣ και,

-δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Στα επιπλέον μέτρα περιλαμβάνεται το κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών, εάν αυτό απαιτηθεί, καθώς και ο αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς και έγιναν συνολικά οκτώ συλλήψεις.

Το Σάββατο, η ΕΛΑΣ συνέλαβε τρία άτομα πριν τον αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν οι αξιωματικοί εντόπισαν στην κατοχή οπαδών μαχαίρι, καπνογόνο και ποσότητα κάνναβης.

Πέντε ακόμα συλλήψεις έγιναν την Κυριακή έξω από το γήπεδο της Τούμπας – δύο για μικροποσότητα ναρκωτικών, δύο για κατοχή μαχαιριών και μία για κατοχή πυρσού.

Η τυφλή βία δεν έχει θέση πουθενά, ούτε μέσα, ούτε έξω από τα γήπεδα. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι αθλητικοί χώροι σε… Κολοσσαία και οι αγώνες σε αφορμές για ραντεβού θανάτου. Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην αντιμετώπιση κάθε φαινομένου βίας στα γήπεδα.

Δεν υπάρχει στη δημοκρατία χώρος για άβατα που συγκαλύπτουν παράνομες, βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές».

Σε ερώτηση για τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. στα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και για τον αθλητικό νόμο που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια, απάντησε: «Καταρχάς, είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέπεσαν η μία στην άλλη. Η μία είχε να κάνει με τις επιχειρησιακές αστοχίες της Αστυνομίας, στις οποίες αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου. Διεξάγεται Ε.Δ.Ε.. Έχουν κληθεί οι εμπλεκόμενοι για να παράσχουν εξηγήσεις και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, που είχε ανακοινωθεί από τον Υπουργό μετά τα γεγονότα. Είναι δεδομένο ότι όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του σε αυτή την διαχείριση η οποία έγινε, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να πρέπει να ακυρώσουμε συνολικά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και με την συνολική της παρουσία, αλλά και με τις πολλές επιτυχίες που έχει σε πολλά επίπεδα.

Στο σκέλος της οπαδικής βίας υπάρχει αθλητικός νόμος, όμως εκρίθη αναγκαία περαιτέρω παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πλήρη εφαρμογή του και τη συμμόρφωση όλων. Ξέρετε αυτή είναι μια μάχη, καθημερινή μάχη κατά της βίας που δεν είναι μόνο στα γήπεδα. Δεν είναι, δηλαδή, ότι μένει να αντιμετωπιστεί μόνο σε αυτό το επίπεδο. Είναι μια μάχη η οποία δίνεται με πάρα πολλές παρεμβάσεις σε επίπεδο Δικαιοσύνης, σε επίπεδο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και επαναφοράς ποινών σε αυστηρότερα επίπεδα σε σχέση με το τι είχε γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, σε επίπεδο επιχειρήσεων εκκαθάρισης παράνομων καταλήψεων, παραβατικών είτε είναι στα Πανεπιστήμια είτε είναι σε Λέσχες Φιλάθλων. Αυτό, λοιπόν, θα γίνει και στα γήπεδα. Έγιναν κάποιες ανακοινώσεις. Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή πλήρως του νόμου και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, και σε εσωτερικό και σε εξωτερικό επίπεδο και ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, και στην Α’ αγωνιστική, είδαμε να εφαρμόζεται ένα εξ αυτών, με τον έλεγχο της Αστυνομίας συγκεκριμένων θυρών οπαδών με αποτελέσματα.

Κάποιες πολύ μικρές μειοψηφίες, όπως φάνηκε, δεν ήταν όλοι οι οπαδοί, οι οποίοι έμπαιναν στο γήπεδο, ίσα – ίσα μια μικρή μειοψηφία η οποία συνελήφθη για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όπως έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και όλα τα υπόλοιπα τα οποία αναφέραμε, αλλά χρειάζεται σε αυτή τη μάχη να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα: και η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, είτε είναι η Αστυνομία είτε είναι η Δικαιοσύνη,– που επιτελεί το ρόλο της ως ανεξάρτητη Δικαιοσύνη- , και δεν δεχόμαστε καμία παρέμβαση και καμία υπόδειξη εντός ή εκτός συνόρων και οι ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως νομίζω έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, ούτως ώστε να αποβάλλουμε από τα γήπεδα, από τις γειτονιές, από δημόσιους χώρους κάθε λογής παραβατικούς».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο