fbpx

Γιακούμπ Ελ Κααμπί: Ο… αριστερός μπακ που έγινε φορ και killer!

Γιακούμπ Ελ Κααμπί: Ο… αριστερός μπακ που έγινε φορ και killer!

Γεννημένος στις 25 Ιουνίου 1993 στη Καζαμπλάνκα, ο αριστεροπόδαρος Μαροκινός σέντερ φορ Γιακούμπ Ελ Κααμπί, θα αποτελέσει στον Ολυμπιακό τον διάδοχο του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών.

Κι αυτό γιατί τα νούμερα της στατιστικής του, είναι περίπου ίδια με εκείνα του Ελ Αραμπί, όταν είχε αποκτηθεί επίσης από ομάδα του Κατάρ την Αλ Ντουχαϊλ, όπως τώρα ο συμπατριώτης του, που αγωνιζόταν στην Αλ Σαντ! Ο νέος άσος του Ολυμπιακού έχει συνολικά στη καριέρα του, 94 γκολ σε 182 εμφανίσεις ενώ μετράει και 18 ασίστ. Οσον αφορά το Μαρόκο, με την εθνική μετράει 20 γκολ σε 36 ματς…

Ο Ελ Κααμπί ήταν ο πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο, με 9 γκολ. Αυτό τον έκανε τον πρώτο παίκτη που έφτασε σε αυτόν τον αριθμό σε μία μόνο διοργάνωση, έχοντας ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Σινγκουλούμα της Χάμπια με 5 γκολ το 2009. Αφού σκόραρε δύο γκολ στον ημιτελικό κόντρα στη Λιβύη, το Μαρόκο έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου κέρδισε τον πρώτο του τίτλο μετά από μια μεγάλη νίκη με 4-0 επί της Νιγηρίας. Αν και είχε συχνή επαφή με τα δίχτυα και ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο διάδοχος του Χαλίλχοζιτς στην εθνική, ο Ρεντραγκί, τον άφησε εκτός αποστολής στο Μουντιάλ του Κατάρ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη χώρα του. Όμως το γεγονός ότι το Μαρόκο αποτέλεσε την ομάδα έκπληξη της διοργάνωσης κι έφτασε στην 4η θέση, δεν άφησε περιθώρια για γκρίνια σε βάρος του Ομοσπονδιακού τεχνικού. Αλλωστε, όπως δήλωσε μετά το Μουντιάλ ο Ελ Κααμπί «δεν έχουν σημασία τα ονόματα κι εγώ όφειλα να σεβαστώ την απόφαση του προπονητή. Το Μαρόκο έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο κύπελλο»…

Ο Ελ Κάαμπι ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία στη Ράσινγκ Καζαμπλάνκα, ως… αριστερός μπακ! Και αυτό λόγω της ταχύτητας. Λίγο αργότερα ο προπονητής του, τον προώθησε στα χαφ και κατέληξε μετά από λίγο χρονικό διάστημα έγινε ο αριστερός εξτρέμ της ομάδας! Όμως, η συχνή επαφή του με τα δίχτυα ανάγκασε τον τότε προπονητή της ομάδας του να τον περάσει στη θέση του σέντερ φορ καθώς είχε εξαιρετικά τελειώματα. Χάρις στα 25 γκολ του άλλωστε, η Ρασίνγκ ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία του Μαρόκου.

Εγινε περιζήτητος στη χώρα του και κατέληξε στην Μπερκάν το καλοκαίρι του 2017 με την οποία κέρδισε το κύπελλο της χώρας στον τελικό του 2018 αφού η ομάδα νίκησε την Γουιντάντ Φεζ στα πέναλτι. Προκάλεσε στη συνέχεια το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων και το καλοκαίρι του 2018 η Ατλέτικο Μαδρίτης ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του. Τις διαπραγματεύσεις έκανε τότε ο Μαροκινός επιχειρηματίας Ελ Χελίφι με έδρα την Ισπανία. Όμως τότε ήρθε μια καλή οικονομική πρόταση για την Μπερκάν, από την Κίνα, και ο παίκτης μεταγράφηκε στην Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν έχοντας συμπαίκτες του τους Αργεντινούς Λαβέτσι και Ματσεράνο.

Στη Κίνα όμως, ο διεθνής άσος δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και πήγε δανεικός μετά από έξι μήνες δανεικός ως το τέλος της σεζόν στην Ουιντάντ Καζαμπλάνκα (τον Ιανουάριο του 2020). Η ομάδα του Μαρόκου τον απέκτησε τελικά ως ελεύθερο τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου και δικαιώθηκε αφού ο Ελ Κααμπί αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 18 γκολ. Το καλοκαίρι του 2021, ο υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Χαταϊσπόρ και μετακόμισε στην Τουρκία και ξεκίνησε να σκοράρει γρήγορα. Όμως λόγω του τεράστιου καταστροφικού σεισμού τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αττάλεια, ο σύλλογος αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα, αφού η πόλη σχεδόν ισοπεδώθηκε κι έτσι άφησε ελεύθερους τους ξένους παίκτες να πάνε σε όποια ομάδα ήθελαν στο εξωτερικό. Ετσι ο Ελ Κααμπί, την 1η Μαρτίου 2023, αποκτήθηκε από την Αλ Σαντ του Κατάρ μέχρι τέλους της σεζόν και μια εβδομάδα μετά, στις 7 Μαρτίου, σημείωσε το πρώτο του γκολ για τον σύλλογο.

Ο Μαροκινός φορ έχει συμμετοχή με την εθνική της χώρας του στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία όπου αγωνίστηκε σε δύο ματς κόντρα σε Ιράν και Πορτογαλία. Στη συνέχεια έγινε βασικός στην εθνική με την οποία κατέκτησε δύο φορές του Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Στη πρώτη φάση των προκριματικών της αφρικανικής ζώνης για το Μουντιάλ 2022 στους έξι πρώτους αγώνες κατάφερε να σκοράρει 5 γκολ και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ του Μαρόκου, με την ομάδα να κερδίζει εύκολα την πρόκριση από το δεύτερο γύρο.

Οι τίτλοι του Ελ Κααμπί:

-ΡΣ Μπερκάν: Κύπελλο Μαρόκου: 2018

-Ουιντάντ Καζαμπλάνκα: Πρωτάθλημα Μαρόκου: 2020–21

-Εθνική Μαρόκου: Κύπελλο Εθνών Αφρικής: 2018, 2020.

Ατομικές διακρίσεις

-Παίκτης της Σεζόν της Μπερκάν: 2018

-Καλύτερος Παίκτης Κυπέλλου Εθνών Αφρικής: 2018

-Πρώτος σκόρερ Κυπέλλου Εθνών Αφρικής: 9 γκολ (2018)

-Μέλος της καλύτερης 11αδας στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής: 2018, 2020

-Πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Μαρόκου: 18 γκολ (2020–21)

-Πρώτος σκόρερ 2ης Κατηγορίας Μαρόκου: 25 γκολ (2016–17)

-Πρώτος σκόρερ Κυπέλλου Μαρόκου: 5 γκολ (2018).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο