fbpx

Παναθηναϊκός: Η επιστροφή και οι ατέλειες

Παναθηναϊκός: Η επιστροφή και οι ατέλειες

Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σε ευρωπαϊκούς ομίλους (του Europa League, εκτός κι αν κάνει δυο υπερβάσεις ακόμη και βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Μετά από επτά χρόνια ανομβρίας, μετά από πέντε εκτός Ευρώπης στην οποία επέστρεψε πέρσι όπου αποκλείστηκε με το καλημέρα από την Σλάβια Πράγας, οι «πράσινοι» επιστρέφουν σε υψηλό για τα ελληνικά στάνταρ επίπεδο και μετά την Ντνίπρο κάνουν όνειρα υπέρβασης επί της Μαρσέιγ, την οποία θα αντιμετωπίσουν την ερχόμενη Τετάρτη (9/8) στη Λεωφόρο.

Και μπορεί δικαιολογημένα να πανηγυρίζουν στον οργανισμό «Παναθηναϊκός», μπορεί απόλυτα δικαιολογημένα να έφυγε ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μπορεί ο κόσμος του «τριφυλλιού» να το χάρηκε με την ψυχή του, όμως η Ευρώπη είναι αλλιώς, ο πήχης πολύ υψηλός και καθρεφτίζει με τον καλύτερο τρόπο τα δυνατά και αδύνατα σημεία των ελληνικών ομάδων και όχι μόνο.

Και οι ατέλειες του Παναθηναϊκού, αναδείχθηκαν στο χθεσινό ματς με τους Ουκρανούς.
Εν αρχή ην η θάλασσα που ήπιαν οι «πράσινοι» στο γκολ ισοφάρισης της Ντνίπρο. Και αυτό θεωρώ ήταν απόρροια του δικού τους γκολ, όπου έδειξαν ότι προηγήθηκαν αλλά δεν ήξεραν τι να κάνουν στη συνέχεια.

Σε συνδυασμό με το 3-1 του πρώτου αγώνα, οι «πράσινοι» δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν το υπέρ τους 1-0. Κι ενώ ήταν αυτοί που κυριάρχησαν στο πρώτο 20λεπτο, μετά έδωσαν χώρους στους Ουκρανούς που τους εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο έχοντας μπροστάρηδες, εκείνο το πολυεργαλείο τον Μπλάνκο και το θωρηκτό Νόβμπικ που σμπαράλιασε την «πράσινη» άμυνα και ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της.

Ειδικά τον Μάγκνουσον τον βασάνισε κι έδειξε ότι τελικά δεν είναι ο αμυντικός εκείνος που θέλουν να παρουσιάσουν οι περισσότεροι ρεπόρτερ της ομάδας, αναδεικνύοντας τον περίπου ως νέο Μπεκενπάουερ γιατι –λένε- βλέπει γήπεδο και χτίζει από πίσω της επιθέσεις της ομάδας. Ναι, αλλά να παίζουμε και άμυνα, κεντρικός αμυντικός είναι, διάολε! Κι όταν σε πάει «βόλτα» ένας βαρύς φορ, τότε τι θα συμβεί με άλλους πολύ πιο γρήγορους σέντερ φορ;

Όπως και να έχει οι «πράσινοι» πάσχουν στην αμυντική λειτουργία τους και χρειάζονται ένα τουλάχιστον στόπερ ακόμη. Ο οποίος στόπερ καταφτάνει οσονούπω και πρόκειται για τον 26χρονο διεθνή Αμερικανό της Τρουά, Έρικ Πάλμερ-Μπράουν, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να κλείσει τρύπες από την απώλεια του Σέκενφελντ.

Δημιουργικά οι «πράσινοι» δεν ήταν κακοί, ίσα-ίσα, κι ας είχαν σε κακή βραδιά τον Παλάσιος που εκνευρίστηκε και σωστά αντικαταστάθηκε. Ο Τζούρισιτς το έχω ξαναγράψει θα είναι το πρόσωπο της σεζόν για τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα και θα αναδειχθεί ένας εκ των κορυφαίων ξένων που ήρθαν στη χώρα μας χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Ο Σπόραρ μπορεί να θεωρείται χασογκόλης αλλά με τρία γκολ δικά του από τα πέντε σε βάρος των Ουκρανών, κανεί δεν μπορεί να του πει το παραμικρό…

Όπως και να έχει ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του ένα βουνό, τη Μαρσέιγ, αλλά όχι και αξεπέραστο. Το αν θα μπορέσει να προκριθεί είναι μια άλλη ιστορία. Το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι αν θα προλάβει να διορθώσει τις ατέλειες στην αμυντική λειτουργία του, γιατί από εκεί θα ξεκινήσει η προσπάθεια για την υπέρβαση και πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League…

Ακόμα όμως κι αν δεν τα καταφέρει, οι όμιλοι του Europa League θα του προσφέρουν πέρα από τις εμπειρίες και συγκινήσεις στο αγωνιστικό μέρος και αρκετά χρήματα στο ταμείο. Εκεί όπου η πρόκριση στους ομίλους του δίνει από τώρα πριμ συμμετοχής ύψους 3.630.000 ευρώ. Και από εκεί και πέρα εξαρτάται από τον ίδιο τι θα κάνει στον όμιλο και πόσα ακόμη χρήματα θα βάλει στο ταμείο του.

Σύμφωνα με τα φετινά οικονομικά δεδομένα της UEFA, κάθε νίκη στη διοργάνωση δίνει 630.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία 210.000. Συν τα μπόνους από το market pool, την θέση του στην ειδική βαθμολογία τα τελευταία 10 χρόνια συν τα πριμ για τυχόν προκρίσεις. Οπότε μια σχετικά καλή πορεία στον όμιλο, μπορεί να του φέρει 10 ή και περισσότερα εκατομμύρια ευρώ…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο