fbpx

Euro 2004: Επέτειος με… στημένα παιχνίδια και ξύλο

Euro 2004: Επέτειος με… στημένα παιχνίδια και ξύλο

Με την ευκαιρία της επετείου της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004 από την Εθνική Ομάδα, κάνουμε έναν γρήγορο απολογισμό για το τι έχει συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην πορεία 19 χρόνων μετά την τεράστια και αξεπέραστη επιτυχία:

1)Το πιο «φρέσκο»: Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται για άλλη μία φορά στο επίκεντρο στημένων αγώνων της Σούπερ Λίγκας 2. Γίνεται έρευνα σε 47 πρόσωπα και έπεται συνέχεια πιθανότατα με συλλήψεις.

2) Από το 2004 μέχρι το 2016 η ΕΠΟ ήταν εγκλωβισμένη σε ένα σύστημα που είχε τον έλεγχο των πάντων. Από το ποιες ομάδες θα αγωνιστούν στην Ευρώπη με την καθοριστική συνδρομή των διαιτητών μέχρι τις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων. Η κατάσταση ανετράπη στις 14 Οκτωβρίου 2016 όταν η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ενέκρινε τον διορισμό «επιτροπής εξομάλυνσης για την ΕΠΟ». Η Ελλάδα έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά τη Βοσνία, που η παγκόσμια ομοσπονδία παρενέβη στα διοικητικά της ομοσπονδίας διορίζοντας ΠΔΕ.

3) Τα τελευταία 12 χρόνια η… έδρα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τα δικαστήρια στην Ευελπίδων και στο Εφετείο. Οι παράγοντες της ΕΠΟ και των ΠΑΕ έκαναν «παρέλαση» στα ανακριτικά γραφεία και κάποιοι απ’ αυτούς κάθισαν στο εδώλιο.

Η υπόθεση του «Koriopolis» αφορούσε χειραγωγημένους αγώνες του 2011 και κατηγορούμενοι ήταν 85 άνθρωποι που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με το ποδόσφαιρο.

Μία άλλη υπόθεση, αυτή της «εγκληματικής οργάνωσης», μετατράπηκε σε συμμορία που δρούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο όλα τα «βαριά» ονόματα απηλλάγησαν.

Μία άλλη δικαστική υπόθεση, η «κάρτα υγείας», δεν έχει κριθεί ακόμα σε δεύτερο βαθμό. Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μεταξύ άλλων έκρινε ένοχους τρεις πρώην προέδρους της ΕΠΟ. Στους Βασίλη Γκαγκάτση, Σοφοκλή Πιλάβιο και Γιώργο Γκιρτζίκη στους οποίους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων.

4) Στην… Κολομβία της Ευρώπης τουλάχιστον 30 διαιτητές και παράγοντες έχουν δεχθεί μαφιόζικες επιθέσεις. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή του διαιτητή Θανάση Τζήλου, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2019 χτυπήθηκε με σφυρί έξω από το σπίτι του!

Το 2016 μέλος της ΠΔΕ ήταν ο Γιώργος Μπίκας, ο οποίος θα είχε ρόλο αρχιδιαιτητή. Τον Νοέμβριο του 2016 άγνωστοι έκαψαν το σπίτι του στην Χαλκιδική και ο έμπειρος διαιτητοπαράγοντας παραιτήθηκε. Δύο χρόνια νωρίτερα ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χριστόφορος Ζωγράφος, δέχθηκε δολοφονική επίθεση στον Κολωνό.

Τον Φεβρουάριο του 2012 εκρηκτικός μηχανισμός κατέστρεψε το φούρνο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα, ενώ στις 30 Οκτωβρίου 2010 στα Καμίνια είχε δεχθεί επίθεση το μέλος της ΚΕΔ Κύρος Βασσάρας.

5) Η οπαδική βία δυστυχώς χτυπάει… κόκκινο.

Η ελληνική κοινωνία θρήνησε νεκρούς φιλάθλους, θύματα της ακραίας οπαδικής βίας, και η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Η «μαύρη λίστα» μεγαλώνει διαρκώς. Φιλόπουλος, Ρουσάκης, Κατσούλης, Κωνσταντίνου, Μποζατζίσκι, Καμπανός, δολοφονήθηκαν από χούλιγκαν.

6) Αγωνιστικά η Εθνική Ομάδα βρέθηκε από το ρετιρέ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο σκοτεινό υπόγειο! Η «γαλανόλευκη» είχε μία αξιοπρεπή παρουσία μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 με τον Φερνάντο Σάντος στο πάγκο της και μετά ξεκίνησε η… βύθιση της. Τα πράγματα δείχνουν να στρώνουν με τον Γ. Πογιέτ στο πάγκο της.

ΥΓ. «Όπως κάθε χρόνο ως τώρα από το 2004, η 4η Ιουλίου είναι επίσημη αργία για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προς τιμήν της Εθνικής Ομάδας και της ανεπανάληπτης επιτυχίας της κατάκτησης του EURO και οι υπηρεσίες της θα παραμείνουν κλειστές». Η ΕΠΟ όχι μόνο δεν κάνει εκδηλώσεις για το ιστορικό επίτευγμα, αλλά κλείνει τα γραφεία της για να πάνε (παράγοντες και υπάλληλοι) για μπάνια!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο