Οι πέντε ελληνικές ομάδες που θα αντιπροσωπεύσουν τη χώρα μας στις νέες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεκίνησαν την προετοιμασία τους και παράλληλα αναζητούν στόχους προκειμένου να ενισχυθούν και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν εντός κι εκτός συνόρων…
Κι αν τα πράγματα για τις εγχώριες διοργανώσεις είναι απλά και γνωστά, δεν συμβαίνει το ίδιο με εκείνες του εξωτερικού, όπου η Ελλάδα «καίγεται» για να μην κατηφορίσει και πιο κάτω στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, που δεν είναι άλλος από το ranking της UEFA.
Η φετινή που θα ξεκινήσει επίσημα σε λίγες μέρες είναι κομβική σεζόν για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Αρη. Και είναι κομβική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ την επόμενη τριετία (2024/25 έως 2026/27) με τις δραστικές αλλαγές της UEFA στον τρόπο διεξαγωγής των τριών διοργανώσεων της (τέλος οι όμιλοι κλπ), ενώ είναι γνωστό ότι από του χρόνου η χώρα μας χάνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και πλέον θα μετέχει σε προκριματικούς γύρους με τέσσερις αντί πέντε ομάδων. Κι όλα αυτά είναι απόρροια της κακής πορείας των συλλόγων μας τα προηγούμενα χρόνια και της απαξίωσης τους στον ευρωπαϊκό χάρτη…
Αποκορύφωμα όλων ήταν η πενιχρή συγκέντρωση βαθμών την περσινή σεζόν (μόλις 2,125 βαθμοί) με την οποία η Ελλάδα τερμάτισε ακόμη πιο χαμηλά στο ranking της UEFA και θα ξεκινήσει φέτος από την 19η θέση της σχετικής λίστας που σημαίνει ότι από του χρόνου επιστρέφουμε ξανά στις 4 ομάδες. Κι αυτό από μόνο του ανεβάζει πιο πολύ τον βαθμό δυσκολίας ώστε να ανέβουμε ξανά και να μπορέσουμε να φθάσουμε πάλι στην 15η θέση του ranking, με περισσότερα μπόνους και που για να την πλησιάσουμε ή να την προσπεράσουμε θα χρειαστούμε κάτι περισσότερο από υπερβάσεις και από μια σειρά θαυμάτων…
Όμως με βάση όσα έχουν προηγηθεί ποιος εγγυάται ότι οι «5» θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα ακόμη και με ομάδες με τις οποίες θα βρεθούν αντίπαλοι στα πρώτα ματς και οι οποίες δεν τρομάζουν. Θεωρητικά οι κληρώσεις και οι πιθανοί αντίπαλοι Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Αρη, είτε είναι στα μέτρα τους είτε υποδεέστεροι. Όμως κανείς δεν δικαιούται να λέει τέτοια. Είδαμε και τις προηγούμενες σεζόν, ομάδες που κάποια χρόνια πειν γελούσαμε όταν τις συναντούσαμε να μας κάνουν πλάκα. Με λίγα λόγια τέλος η αλαζονεία, η έπαρση και τα «ποια είναι η Μπεϊτάρ;» και άλλα αστεία και άκρως ελληνικά…
Στην πρώτη σεζόν του νέου τριετούς κύκλου των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (2024-27) με 36 ομάδες σε κάθε διοργάνωση να παίζουν σε ενιαία πρωταθλήματα με διάφορους αντιπάλους από όλα τα γκρουπ δυναμικότητας η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς εκπρόσωπο τα επόμενα χρόνια, αν δεν σοβαρευτούν όλοι κι αν σταματήσουν να «σκοτώνονται» για το πρωτάθλημα, αφήνοντας την Ευρώπη σε δεύτερη μοίρα. Αν θέλουν να βρουν λεφτά, η Ευρώπη είναι ο μόνο δρόμος. Το είπε άλλωστε προχθές ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο Ολυμπιακός έχει χάσει του κόσμου τα εκατομμύρια μένοντας εκτός Champions League. Πάνω από 40 είναι η συνολική ζημιά. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα στα τόσα, γιατί η Ευρώπη πρέπει πάντα να παραμένει ψηλά ως στόχος των ελληνικών ομάδων. Και όχι μόνο για το Champions League αλλά και για τις άλλες διοργανώσεις, γιατί εκεί είναι τα λεφτά.
Αλλιώς θα μένουμε να παίρνουμε μυρωδιά από τα ευρωπαϊκά σαλόνια, μόνο με παιχνίδια σε προκριματικούς γύρους και μετά ξανά τα κεφάλια μέσα. Και θα μένουμε να κομπάζουμε επειδή το φετινό ευρωπαϊκό Super Cup μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλης θα διεξαχθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τον επόμενο Μάιο ο τελικός του Conference League θα γίνει στην «OPAP Arena»…