fbpx

Ζλάταν: Ένας κυνικός γκολτζής που λατρεύτηκε σαν Θεός (pics)

Ζλάταν: Ένας κυνικός γκολτζής που λατρεύτηκε σαν Θεός (pics)

Αλαζόνας, ρεαλιστής,  τσαμπουκάς, δουλευταράς, νευρικός, μαχητής, οξύθυμος, κυνικός, πλακατζής, δεινός σκόρερ.

Λίγες από τις χιλιάδες λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, χωρίς καμία από αυτές να έχει αρνητική χροιά όταν ειπωθεί για τον Σουηδό στράικερ.

Ο Ζλάταν, στα 41 του είπε το μεγάλο “αντίο” στα γήπεδα και έβαλε τέλος σε ένα κεφάλαιο 24 ετών. Τι έκανε όμως ο Σουηδός για να φτάσει στην καταξίωση;

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Γεννημένος στις 3 Οκτωβρίου 1981 στο Μάλμε της Σουηδίας από Βόσνιο πατέρα και Κροάτισσα μητέρα, έμαθε από μικρός να στέκει στα πόδια του σε κάθε δυσκολία, γνωρίζοντας τι σημαίνει πείνα.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξη, έκλεβε ποδήλατα για να μπορεί να μετακινείται και ήταν αρκετά επιρρεπής στους καβγάδες.

Ακόμη παραδέχθηκε πως αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο θα γινόταν εγκληματίας και θα κατέληγε στην φυλακή.

Ένα ζευγάρι παπούτσια ήταν η αρχή

Στην ηλικία των έξι ετών πήρε δώρο ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια και έκτοτε δεν σταμάτησε να κλωτσάει τις μπάλες, αναγκαζόταν τους δικούς του ανθρώπους να τον πάνε στα 8 του στις ακαδημίες της Μάλμε, ωστόσο μεταπήδησε αμέσως στην Μπάλκαν.

Ο σύλλογος προσπαθούσε να τον πείσει να ασχοληθεί και με το σχολείο αλλά εκείνος θεωρούσε τον εαυτό του μπελά μέσα στην τάξη.

Το 1999 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Σουηδική ομάδα. Στην πρώτη του σεζόν η Μάλμε θα υποβιβαστεί τερματίζοντας στην 13η θέση της βαθμολογίας.

Την επόμενη χρονιά ανέβηκε ξανά στην πρώτη κατηγορία με τον «Ίμπρα» να βάζει 12 γκολ. Ο κόσμος έβλεπε τις ικανότητες του και σε ένα παιχνίδι ενώ έκανε προθέρμανση φώναζε στον άλλοτε προπονητή του Μάικλ Άντερσον «Βάλε μέσα τον Ζλάταν».

Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες και έτσι ο Άρσεν Βενγκέρ κινήθηκε για να πάρει τον Σουηδό επιθετικό στην Άρσεναλ χωρίς επιτυχία.

Το μεγάλο βήμα μέσω Άγιαξ

Το καλοκαίρι του 2001 ο Άγιαξ έδωσε 8,7 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Ζλάταν και με αυτό τον τρόπο έγινε ο πιο ακριβός Σουηδός ποδοσφαιριστής.

Φτάνοντας στο Άμστερνταμ είχε ένα αρκετά δύσκολο έργο: να κερδίσει φανέλα βασικού ανάμεσα στους Νίκο Μαχλά και Μίντο.

Επί εποχής Αντριάανσε στον πάγκο δεν είχε ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής, και πολλες φορές του έλεγαν να γίνει πιο ομαδικός αφού οι αποδοκιμασίες των οπαδών προς εκείνον του έφερναν πίεση οδηγώντας τον σε δυνατά μαρκαρίσματα και αψιμαχίες.

Με την αλλαγή προπονητή ανέβασε στροφές και υπό τις οδηγίες του Ρόναλντ Κούμαν έγινε ο πρώτος φορ της ομάδας. Τον Αύγουστο του 2004 σε ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην Σουηδία και την Ολλανδία τραυμάτισε άσχημα τον συμπαίκτη του Φαν ντερ Φάαρτ με τον δεύτερο να δηλώνει ότι το έκανε επίτηδες. Αυτό έφερε τα πάνω-κάτω στο κλάμπ με την διοίκηση να θέλει να τον παραχωρήσει. Στο επόμενο ματς του Άγιαξ με την Μπρέντα ο υψηλόσωμος στράικερ  έκανε χάτ-τρικ με το τρίτο και εντυπωσιακό γκολ να μένει στην ιστορία ως ένα από τα ομορφότερα. Έφυγε από τον «Αίαντα» με απολογισμό δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και μια ασπίδα.

Ιταλία μέρος 1ο

Η η Serie A ήταν ο σταθμός όπου ο Ζλάταν έβαλε τα θεμέλια για να γίνει ένας μεγάλος σούπερ σταρ. Η Ιταλία έκανε καλύτερο τον «Ίμπρα» και ο «Ιμπρά» έκανε καλύτερη την Ιταλία. Πέρασε από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες της κατηγορίας και στην κάθε μια κατάφερε να γράψει την ιστορία του.

Λίγο πριν την εκπνεύσει η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος του 2004, η Γιουβέντους θα βγάλει από τα ταμεία της 19 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει στο Τορίνο τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Βρήκε γρήγορα θέση στο αρχικό σχήμα περισσότερο λόγω του τραυματισμού του Νταβίντ Τρεζεγκέ. Το παιδί από το Ρόζενγκαρντ βρέθηκε σε μια ομάδα γεμάτη σταρς, όμως ήθελε να κάνει τους πάντες να ασχολούνται με αυτόν. Ο Φάμπιο Καπέλο όμως του έμαθε τι θα πει σεβασμός και κυρίως ομαδικότητα.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι για έναν, θέλει ουσία όχι κόλπα και τέτοια χαζά». Τα λόγια του τότε κόουτς του τα θυμάται μέχρι σήμερα. «Ο Καπέλο μου έμαθε πως κερδίζεται ο σεβασμός». Με την «Γιούβε» πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα, όμως μετά το σκάνδαλο του Καλτσιόπολι τον Ιούλιο του 2006 θα αποχωρήσει από την ομάδα.

Η Ίντερ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και τον έκανε δικό της με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε ο Ζλάταν ήταν το όνειρο του να φορέσει την φανέλα των «Νερατζούρι». Πήγε με στόχο να πετύχει αυτό που άφησε ατέλειωτο το είδωλο του Ρονάλντο, να ξαναφέρει την Ίντερ στην κορυφή του Ιταλικού πρωταθλήματος.

Κάτι που έγινε καθώς στην πρώτη του χρονιά σήκωσε την κούπα για την ομάδα του μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Με την Ίντερ πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα και δύο Σούπερ Καπ. Στο Τζιουσσέπε Μεάτσα αγαπήθηκε όσο λίγοι με τους οπαδούς να του κολλούν το προσωνύμιο «Ίμπρα Κατάμπρα».

Μια λάθος στάση στην Βαρκελώνη

Στις 23 Ιουλίου 2009, γίνεται το κόλπο-γκρόσο με την Μπαρτσελόνα να προσφέρει 50 εκατομμύρια και τον Σάμουελ Ετό για χάρη του Ζλάταν. Η διοίκηση της Ίντερ δέχεται το deal και έτσι ο Σουηδός σταρ μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό την Βαρκελώνη. Πάνω από 60.000 κόσμος βρίσκεται στο Καμπ Νου για την παρουσίαση του παίκτη.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε, αφού μια μεγάλη κόντρα μεταξύ εκείνου και του προπονητή του Πεπ Γκουαρντιόλα ξέσπασε καθώς θεωρούσε ότι δεν τον ήθελε.

Μετά από ένα παιχνίδι απέναντι στην Βιγιαρεάλ ο Ζλάταν βγήκε εκτός ορίων λέγοντας στον Ισπανό προπονητή «Δεν έχεις αρχ…α, μπορείς να πας στον διάολο». Ποτέ του δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί μαζί του και μάλιστα σε συνέντευξη του τον αποκάλεσε «καλό σαν προπονητή, δειλό σαν άντρα». Αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια θητείας στους «Καταλανούς» να επιστρέψει στην Ιταλία και την Μίλαν.

Ο Σουηδός ένιωθε ότι πρέπει να αποδείξει ποιος είναι και να μην τον έχουν ξεγραμμένο και στην πρώτη του σεζόν στέφεται πρωταθλητής με τους «Ροσσονέρι» με την διοίκηση να κινείται για την αγορά των δικαιωμάτων του, κάτι που έγινε.

Έκατσε άλλο ένα χρόνο στο Μιλάνο παίρνοντας και το Σούπερ Καπ Ιταλίας. Η αγάπη του όμως για την ομάδα τον έκανε να επιστρέψει μετά από 9 χρόνια όταν η Μίλαν βρισκόταν σε μια δύσκολη αγωνιστικά και όχι μόνο κατάσταση.

Το Παρίσι και ο θρύλος του Ζλάταν

Οι Άραβες της Παρί είχαν όραμα να μεγαλώσουν όσο γίνεται την ομάδα για να μπορεί να διαπρέψει σε εγχώριες και μη διοργανώσεις. Η μεταγραφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο Παρίσι έφερε ενθουσιασμό στον κόσμο. Το μόνο που δεν πέτυχε ήταν ο μεγάλος στόχος της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο έγραψε ιστορία με τα χρώματα της Παρί και οο αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια.

2012-16

180 συμμετοχές: 156 γκολ, 61 ασίστ
4 πρωταθλήματα Γαλλίας
2 Κύπελλα  Γαλλίας
3 Λίγκ Καπ Γαλλίας
3 Σούπερ Καπ Γαλλίας

Μια ρισκαδόρικη στάση στο Νησί

«Ο Καντονά ήταν ο βασιλιάς, εγώ θα γίνω ο θεός του Μάντσεστερ». Αυτή ήταν η απάντηση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στον Έρικ Καντονά, ο οποίος μίλησε για την άφιξη του στην Γιουνάιτεντ.

Έστω και σε μεγάλη ηλικία δεν δίστασε να πάει στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου. Οι άψογες σχέσεις του με τον Ζοζέ Μουρίνιο ήταν ένας βασικός λόγος για να επιλέξει τους «Κόκκινους Διαβόλους».

Θα μπορούσε άνετα να εκτεθεί ελέω της ηλικίας του και του απαιτητικού πρωταθλήματος της Αγγλίας, όμως ο Ζλάταν είναι ο Ζλάταν. Η πρώτη του χρονιά ήταν  επιτυχημένη πανηγυρίζοντας το Κομιούνιτι Σίλντ, το Λιγκ Καπ και το Γιουρόπα Λιγκ. Όμως συνέβη το αντίθετο στην επόμενη αφού πέρασε και ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο τον Απρίλιο του 2017 σε ένα παιχνίδι με την Άντερλεχτ που τον κράτησε αρκετό καιρό εκτός. Το πέρασμα του Σουηδού έληξε στις 22 Μαρτίου 2018 όταν ανακοίνωσε μέσω twitter ότι αποχωρεί για λογαριασμό των Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Πήγε, είδε, δίδαξε, έφυγε

Στην Αμερική τα πράγματα για έναν παίκτη όπως ο Ζλάταν ήταν πολύ απλά, αφού αμέσως τους έδειξε τι θα πει να είσαι κ Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Μπήκε ως αλλαγή στο ντέρμπι με τους Λος Άντζελες FC και συστήθηκε στο κοινό της Αμερικής με τον καλύτερο τρόπο αφού πέτυχε δύο τέρματα. Το πρώτο μάλιστα ήταν ένα γκολ-ποίημα από τα 40 μέτρα στο 77’ και στις καθυστερήσεις ξανασκοράρει και ανατρέπει το ματς, δίνοντας την νίκη στην ομάδα του με 4-3.

Ο Ιμπραϊμοβιτς έμεινε στο MLS για ένα χρόνο και κάτι, και μέτρησε 58 συμμετοχές και 53 γκολ. Ο ίδιος άφησε πρόσφατα ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Αμερική με μια κλασσική δήλωση αλά Ζλάταν. «Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως μια μέρα επιστρέψω. Έτσι, για να τους υπενθυμίσω τι είναι πραγματικό ποδόσφαιρο. Ίσως επιστρέψω και έχω τη δική μου ομάδα ποτέ δεν θα μάθετε».

Ιταλία, Μέρος 2ο / Το Τέλος

ΑΑΑφ

Ο Σουηδός «γερόλυκος» σε μια ηλικία που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι παλαίμαχοι, αυτός αποφασίζει να επιστρέψει στα Ευρωπαϊκά σαλόνια αφού το MLS ήταν πολύ μικρό για να τον χωρέσει.

Έτσι μετά  το ξεπέταγμα στην Αμερική ο Σουηδός αστέρας επέτρεψε στην ομάδα που κέρδισε ένα ξεχωριστό κομμάτι της καρδιάς του, αφού τον Δεκέμβριος του 2019, η Μίλαν ανακοινώνει την απόκτηση.
Οι εμφανίσεις του που έδιναν σπίθες ελπίδας στους οπαδούς των «ροσσονέρι», αναγκάζουν την διοίκηση να ανανεώσει το συμβόλαιο του το καλοκαίρι. Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη.

Το αποκορύφωμα του μεγαλείο του Ζλάταν έρχεται τον Μάιο του 2022. Η Μίλαν με τον Ιμπραϊμοβιτς ηγέτη επιστρέφει στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου μετά από 11 χρόνια. Όμως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Τον Οκτώβριο ο Σουηδός στράικερ γίνεται 41 ετών και σε συνδυασμό με ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που θα τον κρατήσει εκτός γηπέδων για περίπου 8 μήνες, σημαίνει ότι πλησιάζει το τέλος μιας πλούσιας καριέρας.

Ο Ζλάταν τον Ιούνιο του 2023 αποφασίζει να ρίξει αυλαία στην ποδοσφαιρική του καριέρα δίνοντας μια “μαχαιριά” στην καρδιά τόσο των Ιταλών, όσο και όλων των ποδοσφαιρόφιλων.

Ακόμη και ο ίδιος δεν άντεξε και έκλαψε στο χειροκρότημα. Άλλωστε και οι “Θεοί” κλαίνε, και πως να μην δακρύσει αφού όπως ο ίδιος έχει πει :  «Το Μιλάνο δεν είχε ποτέ Βασιλιά, έχει Θεό». Και πράγματι έτσι λατρεύτηκε σαν Θεός.

Με την Εθνική ομάδα της Σουηδίας, έγραψε 122 συμμετοχές και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα 62 φορές , μοιράζοντας παράλληλα 25 ασίστ.

Ο Σουηδός, έχει αφήσει εποχή πέρα από τα κατορθώματα του στα γήπεδα και με τις ατάκες του.

Μερικές από αυτές:
«Δεν μου λείπει η Χρυσή Μπάλα, εγώ της λείπω»

«Είμαι ο σούπερμαν, αλλά έχω μεγάλη καρδιά»

«Είμαι σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον, με τη διαφορά ότι θα παραμείνω για πάντα νέος, ποτέ γέρος»

«Τα λιοντάρια δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους ανθρώπους»

«Κάποιοι παίκτες κερδίζουν τρόπαια, σε μερικούς παίκτες φτιάχνουν αγάλματα και μερικοί παίκτες παίρνουν και τα δύο»

«Ο Θεός είναι πάντα διαθέσιμος, όποτε θέλεις να του μιλήσεις, κοίτα πάνω και θα σου απαντήσω»

«Ο κορωνοϊός είχε το θάρρος να με προκαλέσει. Κακή ιδέα»

Σε ερώτηση για το τι δώρο πήρε στη γυναίκα του για τα γενέθλια της: «Τίποτα. Έχει ήδη τον Ζλάταν»

Σε ερώτηση για το αν είναι ομοφυλόφιλος: «Έλα σπίτι μου να σου δείξω αν είμαι γκέι. Και φέρε και την αδελφή σου μαζί»

Σε ερώτηση γιατί έχει γρατζουνιές στο πρόσωπο του: «Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις την γυναίκα σου γι’ αυτό»

Για την κριτική που του έκανε ο Τζον Κάριου για τον τρόπο παιχνιδιού του: «Αυτά που κάνει ο Κάριου με μια μπάλα ποδοσφαίρου, μπορώ να τα κάνω με ένα πορτοκάλι»

«Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς εμένα δεν αξίζει να το δείτε, άρα ποιο το νόημα να περιμένετε όλοι το Μουντιάλ»

Τα νούμερα του Ζλάταν

2 Πρωταθλήματα Ολλανδίας
1 Κύπελλο Ολλανδίας
1 Σούπερ Καπ Ολλανδίας
5 Πρωταθλήματα Ιταλίας
3 Σούπερ Καπ Ιταλίας
1 Πρωτάθλημα Ισπανίας
2 Σούπερ Καπ Ισπανίας
1 UEFA Σούπερ Καπ
1 FIFA World Cup
4 Πρωταθλήματα Γαλλίας
2 Κύπελλα Γαλλίας
3 Σούπερ Καπ Γαλλίας
3 Λιγκ Καπ Γαλλίας
1 Europa League
1 Λίγκ Καπ Αγγλίας
1 Σούπερ Καπ Αγγλίας

Σύνολο: 32 τίτλοι

Συμμετοχές: 827, Γκολ: 496, Ασίστ 204

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο