fbpx

Κύπελλο Αγγλίας: Ο «εμφύλιος» του Μάντσεστερ με αριθμούς

Κύπελλο Αγγλίας: Ο «εμφύλιος» του Μάντσεστερ με αριθμούς

Το Μάντσεστερ στις φλόγες για τον σημερινό «εμφύλιο» σε ξένο έδαφος!

Κάπως έτσι στην πόλη των 560.000 κατοίκων, χωρίζεται ξανά στην κόκκινη και τη γαλάζια πλευρά του κι έχει σημάνει συναγερμός αφού οι δύο μεγάλες ομάδες της πόλης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μάντσεστερ Σίτι συγκρούονται στον 141ο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο Ουέμπλεϊ…

Κι όταν μιλάμε για το Κύπελλο Αγγλίας, μιλάμε για την αρχαιότερη διοργάνωση στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με τον πρώτο τελικό να διεξάγεται στις  16 Μαρτίου 1872 στο «Κένινγκτον Όουβαλ» του Λονδίνου, παρουσία 2.000 θεατών, που πλήρωσαν από ένα σελίνι ώστε να παρακολουθήσουν τη νίκη 1-0 των Γουόντερερς επί των Ρόγιαλ Εντζινίρς. Με σκόρερ τον Μόρτον Μπετς που –για αδιευκρίνιστο λόγο– είχε δηλώσει το ψευδώνυμο Α.Χ Τσέκερ.  

Σε ότι έχει να κάνει με την κόντρα του Μάντσεστερ το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι πραγματοποιήθηκε το 1881 με την Νιούτον Χιθ (η σημερινή Γιουνάιτεντ) να επικρατεί εκτός έδρας με 3-0 της Σεντ Μάρκς Ουέστ Γκόρντον (η σημερινή Μαν. Σίτι).

-Οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 186 φορές για όλες τις διοργανώσεις με την Γιουνάιτεντ να προηγείται στις νίκες 76-57 έναντι της Σίτι, ενώ 53 αγώνες έληξαν ισόπαλοι.

-Η Γιουνάιτεντ μετράει 12 κατακτήσεις κυπέλλου σε 21 συμμετοχές σε τελικό κι η Σίτι μόλις 6 σε 12 τελικούς

-Οι δυο αντίπαλοι μοιράζονται 95 τρόπαια (66 η Γιουνάιτεντ και 29 η Σίτι).

-Μόλις 9 φορές έχουν συναντηθεί στα 140 χρόνια του Κυπέλλου Αγγλίας Γιουνάιτεντ και Σίτι και ποτέ σε τελικό! Εξι νίκες μετράει η Γιουνάιτεντ και μόλις 3 η Σίτι με τέρματα 18-12 υπέρ των «κόκκινων»

-Πρώτος σκόρερ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι ο Γουέιν Ρούνει με 11 γκολ και ακολουθούν με 10 δυο παίκτες των ¨Πολιτών» οι Τζο Χέις και Φράνσις Λι.

-Η Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει τις πέντε από τις έξι τελευταίες συναντήσεις της με τη Σίτι στον θεσμό.

-Η Γιουνάιτεντ θέλει να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της και τα δύο Κύπελλα εντός συνόρων, μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ απέναντι στη Νιουκάστλ.

-Η Σίτι δεν έχει δεχτεί γκολ στη πορεία της μέχρι τον αποψινό τελικό και μπορεί να γίνουν μόλις η 3η ομάδα στη διοργάνωση που θα σημειώσει κάτι τέτοιο μετά την Πρέστον το 1889 και την Μπέρι το 1903:

-Η Σίτι έχει την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 17 γκολ.

-Στα τελευταία πέντε μεταξύ τους ματς, η Σίτι έχει τρεις νίκες και η Γιουνάιτεντ δύο.

-Οι Γουόντερερς που κατέκτησαν τα δύο πρώτα τρόπαια και γενικά 5 στα πρώτα 7, μένοντας αήττητοι σε τελικούς, έπαψαν να υφίστανται μία περίπου δεκαετία από την τελευταία τους επιτυχία.

-Η Μπλάκμπερν είναι η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει το τρόπαιο τρεις σερί σεζόν.

-Ευρύτερη νίκη σε τελικό παραμένει το 6-0 της Μπέρι επί της Ντέρμπι Κάουντι το 1903 και της Μάντσεστερ Σίτι το 2019 επί της Γουότφορντ με το ίδιο σκορ.

-Οι παγκόσμιοι πόλεμοι ανέστειλαν πλήρως το θεσμό τα διαστήματα 1916-1919 και 1940-1945, ενώ τον διέκοψαν την αγωνιστική περίοδο 1939-40.

-Μία μόλις φορά (το 1927) έχει κατακτήσει το κύπελλο ομάδα εκτός Αγγλίας. Ηταν η ουαλική Κάρντιφ Σίτι.

-Ο τελικός του 1933 ήταν ο πρώτος που χρησιμοποιήθηκε αρίθμηση στο πίσω μέρος της φανέλας για αναγνώριση των παικτών, με αυτούς της Έβερτον (νικητές 3-0) να φορούν τα 1 έως 11 και της Μάντσεστερ Σίτι από το 12 έως 22.

-Το ταχύτερο γκολ από την έναρξη σε τελικό, σημείωσε στο 24ο δευτερόλεπτο ο Λουί Σαχά των ηττημένων στον αγώνα Τσέλσι – Έβερτον 2-1 το 2009.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο