Τι καταλάβατε αλήθεια από την χθεσινή συζήτηση του Ομοσπονδιακού τεχνικού Γκουστάβο Πογέτ με τους ρεπόρτερ της εθνικής ομάδας;
Για ποιον ή ποιους λόγους έγινε; Γιατί ξαφνικά ο Ουρουγουανός προπονητής έσπευσε άρον άρον να μιλήσει και να απολογηθεί για τις επιλογές του (;) σε ο,τι έχει να κάνει με τις κλήσεις των διεθνών; Γιατί τον έπιασε η πρεμούρα να μιλήσει σχεδόν 20 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων της εθνικής για τα προκριματικά του Euro 2024; Αφού τα δυο πρώτα ματς είναι με την Ιρλανδία εντός στις 16 Ιουνίου και με τη Γαλλία στο Παρίσι στις 19/6 και οι επόμενοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι τον Σεπτέμβριο. Φοβήθηκε μη δεν προλάβει; Δεν είχε κενές ημερομηνίες για συνέντευξη Τύπου;
Αυτό που μου έμεινε είναι ότι η συζήτηση-συνέντευξη, πείτε την όπως θέλετε, έγινε για να απολογηθεί για πολλές λάθος επιλογές του και το γνωρίζει και ο ίδιος. Εγινε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και φυσικά δεν έπεισε με όσα είπε, εκτός από τους σανοφάγους. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:
Υπόθεση Φορτούνη: Δεν κλήθηκε στην εθνική αν και φορμαρισμένος και με πολύ καλή παρουσία από τον Ιανουάριο και μετά. Σύμφωνα με τον Πογέτ, δεν κλήθηκε επειδή δεν ταιριάζει στο σύστημα του και πως αν τον καλούσε θα έπρεπε να αλλάξει τη φιλοσοφία του και το σύστημα 4-3-3 που χρησιμοποιεί. Βολικό. Αλλά δημιουργεί σωρό από ερωτήματα και απορίες. Στις πιο σημαντικές από αυτές: δηλαδή σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής ο Πογέτ δεν αλλάζει σύστημα; Είτε παίζει με τη Γαλλία στο Παρίσι, είτε με το Γιβραλτάρ εντός, είτε με την Ολλανδία εντός ή εκτός, σε όλα τα ματς η εθνική παίζει 4-3-3; Κατά την διάρκεια ενός αγώνα, ο Πογέτ επί 90 λεπτά παίζει 4-3-3; Δεν το αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του; Δεν έχει χρησιμοποιήσει το 4-2-3-1; Δεν έχει παίξει 3-5-2; Δεν αλλάζει σύστημα στο 90λεπτο ανάλογα;
Μπορεί να λες ότι δεν καλώ τους καλύτερους αλλά αυτούς που μπορούν α υπηρετήσουν το 4-3-3 αλλά κανείς δεν σου είπε να τον βάλεις βασικό. Κανείς δεν σε υποχρέωσε να τον βάλεις ούτε ως αλλαγή. Όμως δεν γίνεται ο ποιοτικότερος χαφ να μένει εκτός εθνικής επειδή δεν σου εξυπηρετεί το 4-3-3. Δεν γίνεται σε μια ομάδα που πάσχει στη δημιουργία να μην καλείται ο πιο δημιουργικός χαφ. Δέκα ασίστ είχε στο φετινό πρωτάθλημα και δεν έπαιξε σε έναν ολόκληρο γύρο.
Χίλιες φορές –αφού θες να μιλήσεις δημόσια- να είσαι ειλικρινής. Να πεις ότι θεωρώ ότι είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής αλλά είναι σοφτ κι εγώ θέλω στην ομάδα σκυλιά του πολέμου. Πιο πολλούς θα πείσεις.
Όμως δεν πείθει ο κόουτς γιατί στο τέλος για να γλυκάνει και να στρογγυλοποιήσει το θέμα, δηλώνει ότι αυτή δεν είναι τελική απόφαση και πως στο μέλλον ο Φορτούνης μπορεί να κληθεί ξανά στην ομάδα για τα επόμενα παιχνίδια. Σοβαρά τώρα; Δηλαδή τι, Θα αλλάξει ξαφνικά τη φιλοσοφία του στα επόμενα ματς της εθνικής, θα αφήσει το 4-3-3 την άκρη για να παίξει ο Φορτούνης; Καλό να πουλάς τρέλα αλλά να ξέρεις κιόλας πως να τη πουλήσεις…
Δηλαδή αν βρισκόταν στο παρελθόν στην εθνική της πατρίδας του αντί του Ταμπάρες, θα άφηνε πχ τον Φορλάν εκτός ομάδας γιατί δεν θα ταίριαζε στη φιλοσοφία του;
Για Ρέτσο και Ντόη: Εδώ ο Ουρουγουανός έδωσε ρεσιτάλ στα όρια θεατρικής παράστασης. Παρακολουθούσε λέει τον Ντόη αλλά δεν τον κάλεσε γιατί στα ματς που τον είδε, δεν είχε μόνιμο παρτενέρ στην άμυνα, οπότε δεν ξέρει πως λειτουργεί σε ένα μόνιμο σχήμα! Τρέλανε μας Γκουστάβο, μπορείς! Ενώ ο Κουλιεράκης για παράδειγμα ή ο Τζαβέλλας – προσοχή δεν λέω ότι λανθασμένα κλήθηκαν- σε όσα ματς αγωνίστηκαν, είχαν μόνιμο παρτενέρ; Μα ο Κουλιεράκης έχει παίξει με Ινγκασον, με Νάσμπεργκ, μέχρι και με τον Κεντζιόρα, ενώ ο Τζαβέλλας με Μίτογλου, Βίντα, Μουκουντί! Τι αστεία δικαιολογία…
Αντε όμως να δεχτούμε ότι όντως το πιστεύει αυτό που ξεστόμισε ο κόουτς. Τότε ο Ρέτσος για ποιο λόγο κλήθηκε στην ομάδα; Τι ακριβώς είδε στον φετινό Ρέτσο ο Πογέτ και τον κάλεσε; Επτά ματς αγωνίστηκε όλα κι όλα στο πρωτάθλημα, έκανε σοβαρά λάθη, στα περισσότερα μπήκε ή βγήκε αλλαγή και στο τέλος έγινε και το μαύρο πρόβατο των οπαδών του Ολυμπιακού. Τι έκανε ο Ρέτσος φέτος, που του άξιζε μια θέση στην εθνική; O οποίος Ρέτσος έπαιξε και με τον Σωκράτη παρτενέρ και με τον Σισέ και με τον Μπα και τρίτος στόπερ. Δεν είχε μόνιμο παρτενέρ. Και πώς να προλάβει άλλωστε; Ούτε βασικός ήταν. Και απορώ πως δεν έγινε κουβέντα για αυτό…
Για τον Σάλιακα: Για τον 26χρονο δεξιό μπακ της Ζανκτ Πάουλι ο Πογέτ είπε ότι τον έχει και αυτόν στα υπόψιν του. Να θυμίσουμε ότι ο Σάλιακας στην Μπουντεσλίγκα 2 αγωνίστηκε στα 33 ματς πρωταθλήματος είχε 4 ασίστ και 4 γκολ και ήταν από τους πλέον επιδραστικούς παίκτες της δεύτερης ομάδας του Αμβούργου. Αλλά προτιμώνται άλλοι στη θέση του δεξιού μπακ, ίσως και γιατί έχουν μπάρμπα στη Κορώνη. Κι έπειτα, σε κάθε νέα διοργάνωση που ξεκινάει σχεδόν σε όλες τις εθνικές ομάδες υπάρχει μια σχετική ανανέωση. Ο Πογέτ προτίμησε την πεπατημένη. Δικαίωμα του, αλλά να κάνει καθαρές εξηγήσεις, όχι μεσοβέζικες…
Συμπερασματικά: Πάντα για τις επιλογές ενός Ομοσπονδιακού προπονητή θα υπάρχουν ενστάσεις. Όμως εδώ πάμε κόντρα στην κοινή λογική. Κι άλλοι παικταράδες στο παρελθόν δεν έπαιζαν στην εθνική αλλά πχ ο Οτο Ρεχάγκελ ήταν ξεκάθαρος. Δεν μου κάνει δεν τον καλώ. Όχι στρογγυλοποιήσεις και «ναι μεν αλλά…». Ούτε «τον έχω στα υπόψιν μου και μπορεί να κληθεί μελλοντικά» και άλλες τέτοιες σάλτσες. «Δεν μου κάνουν» τέλος! Κάπως έτσι δεν έπαιξαν στην εθνική παικταράδες όπως ο Στολτίδης και ο Ζήκος κι έπαιζε ο Μπασινάς που δεν είχε καν ομάδα να παίζει. Μέχρι τον Γρηγόρη Γεωργάτο καθάρισε από την εθνική! Κι ας ήταν από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ στην Ευρώπη κι ας αναδείχθηκε τότε, κορυφαίος αριστερός μπακ στο καμπιονάτο με τη φανέλα της Ιντερ. Όμως τα ξεκαθάρισε από την αρχή και δεν πήγε σε φτηνές δικαιολογίες «τώρα δεν μου κάνει γιατί πρέπει να αλλάξω τη φιλοσοφία μου, αλλά στο μέλλον θα μου κάνει γιατί μπορεί να την αλλάξω…».