fbpx

Οι πιθανοί αντίπαλοι για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στα προκριματικά του Champions League

Οι πιθανοί αντίπαλοι για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στα προκριματικά του Champions League

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα τερματίσουν οριστικά στις δύο πρώτες θέσεις της Super League 1 και θα είναι οι δυο εκπρόσωποι της Ελλάδας, στα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 2023-2024.

Πρώτη στη μάχη των προκριματικών, θα ριχτεί η ομάδα του θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, όπου θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας θα μάθει τον αντίπαλό του στην κλήρωση της 21ης Ιουνίου και οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν τα διήμερα 26-26 Ιουλίου και 2-3 Αυγούστου.

Αν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι ο Παναθηναϊκός, τότε στην κλήρωση θα βρίσκεται δεδομένα στο γκρουπ των ανίσχυρων. Αν είναι η ΑΕΚ, τότε θα είναι ισχυρή, μόνο αν στην Ουκρανία τερματίσει δεύτερη η Ντνίπρο.

Αν εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι ο Παναθηναϊκός (συλλογικό ranking 5.045), τότε θα είναι ανίσχυρος και θα παίξει δεδομένα, είτε με τον δεύτερο του πρωταθλήματος Βελγίου είτε με τον δεύτερο του πρωταθλήματος της Ουκρανίας, που με τα σημερινά δεδομένα είναι η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και η Ντνίπρο αντίστοιχα.

Πρόκριση σε αυτόν τον γύρο σημαίνει δεδομένη παρουσία σε ευρωπαϊκούς ομίλους, είτε του Champions (με δύο ακόμα καλοκαιρινές προκρίσεις), είτε του Europa (με μία), είτε του Conference League (με καμία).

Στο ενδεχόμενο που τόσο ο Παναθηναϊκός ή και η ΑΕΚ αποκλειστούν και “υποβιβαστούν” στον 3ο προκριματικό του Europa League, τότε δεν θα υπάρχει κλήρωση, αλλά ορισμός, αφού δεν γίνεται να κληρωθούν αντίπαλες δύο ελληνικές ομάδες.

Στο σενάριο πρόκρισης στον 3ο προκριματικό του Champions League, αν o Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ βρεθούν εκεί, τότε θα βρίσκονται δεδομένα στο γκρουπ των ανίσχυρων στην κλήρωση της 24ης Ιουλίου.

Αν τελείωναν σήμερα τα πρωταθλήματα, τότε η ΑΕΚ θα βρισκόταν στο γκρουπ των ανίσχυρων και θα έπαιζε με μία εκ των Ρέιντζερς, Αϊντχόφεν, Μπράγκα και είτε τον νικητή του ζευγαριού της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (αν περνούσε από το ζευγάρι με την Ντνίπρο ή την Σερβέτ) είτε τη Στουρμ Γκρατς. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τον Παναθηναϊκό.

Πρόκριση σημαίνει είσοδος στα πλέι οφ του Champions League (άρα εγγυημένη παρουσία στους ομίλους του Europa League), ενώ αποκλεισμός στέλνει στα πλέι οφ του Europa League.

Τα δεδομένα για τον πρωταθλητή στα προκριματικά του Champions League

Ο πρωταθλητής Ελλάδας (μόνο για φέτος) έχει εξασφαλισμένη την θέση σε ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ακόμα και αν έχει δύο αποκλεισμούς στα δύο καλοκαιρινά προκριματικά που θα δώσει.

Θα ξεκινήσει την πορεία του από τον 3ο προκριματικό του Champions League, θα μάθει τον αντίπαλό του (κατά πάσα πιθανότητα ζευγάρι από τον 2ο προκριματικό) στις 24 Ιουλίου και θα δώσει το πρώτο ματς το διήμερο 8/9 Αυγούστου και τον επαναληπτικό στις 17 του ίδιου μήνα.

Ενδεικτικά κάποιες ομάδες που μπορεί να έρθουν στον δρόμο του πρωταθλητή Ελλάδας είναι η Μόλντε, η Αστάνα, η Ζαλγκίρις Βίλνιους, η Ελσίνκι, η Φλόρα Ταλίν, η Χάκεν, η πρωταθλήτρια Δανίας (Κοπεγχάγη ή Νόρτζελαντ), Τσεχίας (Σπάρτα ή Σλάβια Πράγας), Κροατίας (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Κύπρου (Άρης Λεμεσού, ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ Λάρνακας), Ουγγαρίας (πιθανότατα Φερεντσβάρος), Ρουμανίας (Φαρούλ, Κλουζ, ή Στεάουα), Πολωνίας (Ράκοβ), Βουλγαρίας (ΤΣΣΚΑ Σόφιας ή Λουντογκόρετς), Ελβετίας (Γιουνγκ Μπόις), Σλοβακίας (Ντέμπρετσεν ή Σλόβαν), Τουρκίας (Γαλατά ή Φενέρ), Αζερμπαϊτζάν (Κάραμπαγκ), Αρεμενίας (Μπάναντς), Σλοβενίας (Ολύμπια Λιουμπλιάνας), Μολδαβίας (Σέριφ), Ισραήλ (Μακάμπι Χάιφα), Βοσνίας (Ζρίνσκι) και ασθενέστερων χωρών δεύτερης ταχύτητας όπως η Ιρλανδία (Σάμροκ Ρόβερς), Ουαλίας (TNS), Λευκορωσίας (Σαχτάρ Σόλιγκορσκ), Γεωργίας (Ντινάμο Τιφλίδας), Αλβανίας, Λουξεμβούργου.

Αν ο πρωταθλητής Ελλάδας αποκλειστεί, τότε θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Europa League, ενώ αν περάσει θα απέχει ένα βήμα από τους ομίλους του Champions League. Για τα πλέι οφ η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου, ενώ στους 6 νικητές ζευγαριών, θα προστεθούν ο πρωταθλητής Ουκρανίας και η πρωταθλήτρια Βελγίου.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο