Κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες και στο Στάμφορντ Μπριτζ ένας από αυτούς είναι πως απαγορεύεται να φορεθούν λευκές κάλτσες. Χωρίς ευνοιοκρατίες ή εξαιρέσεις, κάθε ομάδα πρέπει να ακολουθεί αυτόν τον απλό κανόνα.
Πίσω στη σεζόν 1964/65, η Τσέλσι, αποφάσισε να φέρει επανάσταση στην εμφάνισή της πηγαίνοντας από το λευκό σορτς με σκούρο μπλε ή μαύρες κάλτσες σε σορτς με το ίδιο μπλε μ της φανέλας σε συνδυασμό με λευκές κάλτσες.
Αυτή η απόφαση ελήφθη από τον Τόμι Ντότσερτι, , προπονητή της ομάδας τότε, ο οποίος αποφάσισε να επιλέξει αυτόν τον χρωματικό συνδυασμό για να δώσει στον σύλλογο ένα πιο διακριτικό χαρακτηριστικό, ώστε να μπορούσε να αναγνωριστεί αμέσως καθώς καμία άλλη ομάδα στην Αγγλία δεν χρησιμοποιούσε αυτόν τον συνδυασμό εκείνη την εποχή.
Μια γενναία επιλογή που αποδείχθηκε η σωστή καθώς επέτρεψε στην Τσέλσι να δημιουργήσει τις δικές της παραδόσεις όσον αφορά το στυλ και έγινε νόμος να είναι η ομάδα που αγωνίζεται με λευκές κάλτσες ως σήμα κατατεθέν για την τότε εποχή.
Η πιο τρανή απόδειξη του κανόνα είναι η περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Μερένγκες μόνο για τα ταξίδια τους στο σπίτι των Μπλε του Λονδίνου “λερώνουν” την παραδοσιακή τους λευκή στολή. Συνέβη τη σεζόν 2020/21, συνέβη την περασμένη σεζόν και συνέβη και αυτή τη σεζόν.
Από την Ρεάλ μπορεί να φανεί και ως ένας φόρος τιμής στην αρχική στολή της, καθώς ο σύλλογος μόλις το 1955 αποφάσισε να αλλάξει από μαύρες κάλτσες σε λευκές κάλτσες.
Προφανώς, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι η μόνη ομάδα που πρέπει να τηρήσει τον κανόνα και να αγωνίζεται λευκές κάλτσες. Πρέμιερ Λιγκ, Τσάμπιονς Λιγκ, Φα Καπ, Γιουρόπα Λιγκ, Λιγκ Καπ: ανεξάρτητα από τη διοργάνωση, η Τσέλσι στην έδρα της παίζει πάντα με λευκές κάλτσες αναγκάζοντας τις αντίπαλες ομάδες να κάνουν μια άλλη επιλογή, είτε χρησιμοποιώντας στολή χωρίς λευκές κάλτσες είτε να αλλάξουν λίγο το στυλ ενός κιτ σχεδιασμένου με λευκές κάλτσες.
Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει ρομαντισμός σε όλα αυτά, δεν είναι σιωπηρή συμφωνία ή άγραφος κανόνας που οι σύλλογοι είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν. Είναι θέμα κανονισμών που σχετίζονται με ραδιοτηλεοπτικές συμφωνίες. Κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση δεν επιτρέπει σε δύο ομάδες να φορούν το ίδιο χρώμα σε οποιοδήποτε μέρος της στολής των παικτών εκτός γηπέδου.
Είναι ένας κανόνας που πρέπει να τηρηθεί χωρίς έξτρα συζήτηση και που αναγκάζει τις ομάδες να αλλάξουν τον τρόπο που σχεδιάζουν δεύτερη και τρίτη φανέλα. Η UEFA δεν είναι αντίθετη σε αυτούς τους κανόνες και απαιτεί από τις ομάδες να ακολουθούν αυτές τις οδηγίες: καμία ομάδα δεν μπορεί να μοιραστεί ένα χρώμα στον αγωνιστικό χώρο. Η Τσέλσι αναγκάζει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα την αντίπαλό της να τροποποιήσει τα ρούχα της, αλλά στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτή της Βαλένθια και της Αϊντχόφεν με τις άσπρες κάλτσες σε συνδυασμό με το μαύρο.