fbpx

Λιονέλ Μέσι: Τα ρεκόρ μιας ιδιοφυΐας

Λιονέλ Μέσι: Τα ρεκόρ μιας ιδιοφυΐας

Τα 700 γκολ σε συλλογικό επίπεδο έφτασε ο Λιονέλ Μέσι το βράδυ της Κυριακής, πετυχαίνοντας το 2-0 για την Παρί Σεν Ζερμέν στην αναμέτρηση με την Μαρσέιγ.

Σε ηλικία 35 χρονών, ο Αργεντινός συνεχίζει να προσθέτει ρεκόρ και να «τσεκάρει» κάθε πιθανή κατηγορία σκοραρίσματος στην πλούσια και εντυπωσιακή καριέρα του. Δεν είναι τυχαίο που είναι μόλις ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που φτάνει σε αυτό το νούμερο, καθώς ο πρώτος που το πέτυχε είναι το… αντίπαλο δέος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος έφτασε τα 700 τέρματα σε επίπεδο συλλόγων στις 9 Οκτωβρίου του 2022, στη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-1 κόντρα στην Έβερτον. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι πως ο Μέσι το κατάφερε σε 840 παιχνίδια, ενώ στον Κριστιάνο χρειάστηκαν 943 ματς για να το πετύχει.

Εκεί που ξεκίνησαν όλα

Η 1η Μαΐου του 2005 είναι η μέρα που ο Μέσι πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, σε ηλικία 17 ετών. Σε ένα ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Αλμπαθέτε, ο Λίο μπήκε ως αλλαγή του Σάμουελ Ετό στο 88ο λεπτό της αναμέτρησης και χρειάστηκε μόνο δυο λεπτά στον αγωνιστικό χώρο για να πετύχει το πρώτο του τέρμα με τους «μπλαουγκράνα». Αυτή ήταν η αρχή μιας πορείας που έμελλε να «θαμπώσει» από ομορφιά και ταλέντο το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

YouTube video

Το πρώτο ευρωπαϊκό

Το πρώτο γκολ του Μέσι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση είχε… ελληνική συμμετοχή. Στις 2 Νοεμβρίου του 2005 η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο «Καμπ Νου» για τη φάση των ομίλων του Champions League. Σε ηλικία 18 ετών, στην 17η συμμετοχή του στην ενδεκάδα, στο 6ο ματς που ξεκινάει ως βασικός, στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Λίο πετυχαίνει το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ, ένα γκολ που συνδυάστηκε με νίκη της ομάδας του με σκορ 5-0. Αυτό ήταν το πρώτο από τα συνολικά 129 που έχει πετύχει στη διοργάνωση, σε 162 παιχνίδια. Παράλληλα, κατέχει το ρεκόρ να είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε 18 συνεχόμενες σεζόν (2005-06 έως 2022-23) και ο παίκτης με τα περισσότερα χατ-τρικ (8) στον θεσμό.

Το… αποχαιρετιστήριο

Τον ίδιο μήνα που άρχισαν όλα, τον ίδιο μήνα τελείωσαν. Στις 16 Μαΐου του 2021 ήταν η τελευταία φορά που ο Μέσι φόρεσε την αγαπημένη του «μπλαουγκράνα» φανέλα. Η μέρα δε θα μπορούσε να είναι χαρούμενη ούτως ή άλλως, ωστόσο, το γεγονός ότι στο τελευταίο του ματς, όπου πέτυχε το τελευταίο του γκολ με τη Μπάρτσα, συνδυάστηκε με ήττα (2-1 από τη Θέλτα Βίγκο), πρόσθεσε ένα ακόμα «πικρό» στοιχείο στον αποχαιρετισμό.

YouTube video

Άπιαστοι αριθμοί

Στα 16 χρόνια του στη Βαρκελώνη έγινε το απόλυτο αντικείμενο λατρείας και όχι άδικα. Τα επιτεύγματά του, ασύλληπτα. Το προαναφερθέν γκολ κόντρα στη Θέλτα, το τελευταίο του με τη Μπαρτσελόνα, ήταν το υπ’ αριθμόν 672 με τη φανέλα του συλλόγου. Το 2011-12 έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ (50) σε μια σεζόν στη La Liga. Είναι ο πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος με 474 τέρματα και αυτός που έχει πετύχει τα περισσότερα χατ-τρικ (36) από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην Ισπανία. Επιπλέον, είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος, αφού το 2012 σκόραρε 91 φορές!

Η μετακόμιση

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του μετά την αποχώρηση από τη Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν. Μπορεί στη γαλλική πρωτεύουσα να μην έχει δημιουργήσει τα απίθανα στατιστικά που είχε μέχρι τότε, αλλά είναι εκεί που έφτασε το Νο. 700 και να περάσει στην ιστορία. Ο Μέσι έκανε… ποδαρικό με την Παρί στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021, σε αγώνα ομίλων του Champions League κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι, συμβάλλοντας στη νίκη της ομάδας του με 2-0 απέναντι στους Άγγλους. Στην πρώτη του σεζόν στο Παρίσι είχε 11 γκολ, ενώ φέτος μετράει ήδη 17 μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

https://www.youtube.com/watch?v=cGDYpojjXQE&ab_channel=DudeCreations

Το Νο.700

Το βράδυ της Κυριακής (26/2), το ντέρμπι κορυφής μεταξύ της Μαρσέιγ και της Παρί στο «Βελοντρόμ» είχε έτσι κι αλλιώς τα φώτα πάνω του. Αυτό που δεν ήξεραν οι γηπεδούχοι, είναι πως εκτός από την ήττα (κέρδισε 3-0 η Παρί), θα γίνονταν μέρος της ιστορίας στην καριέρα του καλύτερου (κατά πολλούς) παίκτη όλων των εποχών. Στο 29ο λεπτό του ο αγώνα, ο Μέσι θα κάνει για ακόμα μια φορά, αυτό που είναι προορισμένος να κάνει και το κάνει με τη μαεστρία που λίγοι διαθέτουν, να σκοράρει. Το 0-2 που πετυχαίνει για την ομάδα του θα είναι το γκολ-ορόσημο, νούμερο 700 σε συλλογικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο