fbpx

Ζοάο Πινέιρο: Ο Πορτογάλος ρέφερι ξέρει από ντέρμπι… «αιωνίων»

Ζοάο Πινέιρο: Ο Πορτογάλος ρέφερι ξέρει από ντέρμπι… «αιωνίων»

Oταν έχει σφυρίξει σε σούπερ ντέρμπι της πατρίδας σου, όταν βγάζει αναίμακτα ένα ντέρμπι μίσους Πόρτο – Μπενφίκα και μάλιστα με νίκη των φιλοξενούμενων κι όταν παίζει σε ευρωπαϊκά παιχνίδια ακόμα και σε ματς ομίλων του Champions League, τότε τι έχει να φοβηθεί σε ένα σούπερ ντέρμπι μιας ξένης χώρα, όπως το σημερινό Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στην ελληνική Super League, με όλη την τοξικότητα της; Αλλωστε ο Ζοάο Πινέιρο έχει πάρει γεύση από αυτήν, όταν είχε ξεσηκώσει έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΠΑΟΚ στη νίκη των Θεσσαλονικέων επί του Ολυμπιακού, στον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, επειδή ο Πορτογάλος που ήταν στο VAR (με διαιτητή τον Τρεϊμάνις) δεν υπέδειξε πέναλτι για μαρκάρισμα των Τζολάκη και Μπα στον Ολιβέιρα.

Ο Πορτογάλος ρέφερι Ζοάο Πέδρο Σίλβα Πινέιρο λοιπόν, που θα διευθύνει το αποψινό ντέρμπι των «αιωνίων» στο «Καραϊσκάκη» έχει και την πείρα και την ικανότητα να φέρει εις πέρας την πολύ δύσκολη αποστολή του κι ας θεωρώ δεδομένο ότι όποια ομάδα δεν την συμφέρει το αποτέλεσμα, θα φωνάζει ή θα τουϊτάρει κατά τη γνώμη της λανθασμένες αποφάσεις. Χωρίς βέβαια να αποκλείω ότι ο Πορτογάλος μπορεί να κάνει λάθη σε βάρος της μίας ή της άλλης ομάδας. Όμως δεν κρίνω αυτό. Αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε κλίμα φανατισμού και «εμφυλίων» πολέμων…

Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου 1988 στο Φαμαλικάο, ο 35χρονος ρέφερι είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και ανήκει στο νομικό τμήμα της Gazprom, έκανε ντεμπούτο στη πορτογαλική Λίγκα 1 το 2015 και την επόμενη χρονιά έγινε διαιτητής FIFA. Φέτος έχει προλάβει να παίξει ήδη σε 28 παιχνίδια (τα 13 για το πρωτάθλημα Πορτογαλίας) εντός κι εκτός συνόρων, έχοντας δώσει συνολικά 107 κίτρινες, δυο αποβολές κι έξι πέναλτι.

Ο Πινέιρο έχει διευθύνει φέτος ένα ματς προκριματικών κι ένα ματς ομίλων στο Champions League, ενώ στο Europa League έπαιξε ήδη πέντε παιχνίδια: Δυο στα προκριματικά, δύο στους ομίλους κι ένα των πλέι οφ.

Στο ματς των ομίλων του Champions League έπαιξε στο Λειψία – Σαχτάρ 1-4, ενώ στον β’ προκριματικό της διοργάνωσης διεύθυνε το ματς Λουντογκόρετς- Σάμροκ Ρόβερς 3-0.

Στο Europa League έπαιξε στα προκριματικά τους αγώνες Φενέρμπαχτσε – Σλοβάτσκο 3-0 και Ελσίνκι-Σίλκεμποργκ 1-0 και στα ματς των ομίλων τους αγώνες: Ομόνοια-Γιουνάιτεντ 2-3. Ερυθρός Αστέρας- Τράμπζονσπορ 2-1 και τέλος την προηγούμενη εβδομάδα τον αγώνα των πλέι οφ, το παιχνίδι Γιουβέντους-Ναντ 1-1.

Στο σπουδαιότερο παιχνίδι του φέτος στην πορτογαλική λίγκα, έπαιξε στο μεγάλο ντέρμπ της 10ης αγωνιστικής, Πόρτο – Μπενφίκα 0-1 όπου έδειξε 12 κίτρινες κάρτες και είχε μια αποβολή (με δύο κίτρινες). Η ομάδα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου πήρε τη νίκη στο «Ντραγκάο» χάρις σε γκολ του Ράφα Σίλβα από ασίστ του Νέβες στο 72’. Ο Πινέιρο απέβαλε τον Εουστάκιο των γηπεδούχων με δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε τρία λεπτά, για σκληρά μαρκαρίσματα, ενώ στις καθυστερήσεις απέβαλε με απευθείας κόκκινη και τον προπονητή της Πόρτο Σέρτζιο Κονσεισάο.

Ο Πινέιρο έπαιξε φέτος σε ένα ακόμη μεγάλο παιχνίδι, καθώς για την 14η αγωνιστική της πορτογαλικής λίγκας, τον θρίαμβο της Μπράγκα επί της Μπενφίκα με 3-0 κι αυτή ήταν η πρώτη ήττα των «Λουζιτανών» στο πρωτάθλημα της χώρας.

Ο πρώτος του αγώνας ως διαιτητής της Primeira Liga ήταν στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, Ακαντέμικα – Μποαβίστα 0-2, ενώ ο πρώτος διεθνής του αγώνας ήταν στις 23 Μαρτίου 2019, στο φιλικό Βραζιλία – Παναμάς 1-1 στο Οπόρτο. Έχει επίσης διαιτητεύσει αγώνες στην Αιγυπτιακή Πρέμιερ Λιγκ και στη Σαουδική Επαγγελματική Λίγκα το 2019.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο