fbpx

Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι πορείες στη δεύτερη τη τάξη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης (pics & vid)

Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι πορείες στη δεύτερη τη τάξη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης (pics & vid)

Την Πέμπτη (16/2) , Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναμετρήθηκαν για την διοργάνωση του Europa League και την φάση των 16 και ήρθαν ισόπαλες με 2-2.

Παρότι οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο UEFA Cup/ Europa League δεν έτυχε έως τώρα να συναντηθούν άλλη φορά καθώς οι πορείες τους δεν ήταν ανάλογες των ονομάτων τους.

Κι όμως η Μπαρτσελόνα έχει συνηθίσει την δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης

Η Μπαρτσελόνα θα περίμενε κανείς να έχει παίξει ελάχιστες φορές σε αυτόν τον θεσμό και να έχει πάρει και κάποιο τρόπαιο, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η ομάδα της Βαρκελώνης έχει βρεθεί 13 σεζόν στο UEFA Cup/Europa League και δεν έχει και την πορεία που ίσως κάποιος να θεωρούσε πως θα έχει.

Την σεζόν 1972/73, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης κόντρα στην Πόρτο, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά έμεινε ξανά εκτός από τον πρώτο γύρο από την Γαλλική Νις.

Η σεζόν 1975/76 , βρήκε την Μπαρτσελόνα να κάνει μια πορεία ως τα ημιτελικά του θεσμού, περνώντας τον ΠΑΟΚ, την Λάτσιο, την Βάσας από την Ουγγαρία και την Λέφσκι Σόφιας, για να βρεί την Λίβερπουλ η οποία έβαλε τέλος στην διαδρομή των Καταλανών.

Ακόμη μια σερί χρονιά (1976/77), την βρήκε στην ίδια διοργάνωση με την πορεία της να είναι αποτυχημένη σχετικά με την προηγούμενη σεζόν αφού σταμάτησε στα προημιτελικά απο την ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο , ενώ πρώτα είχε περάσει από τα εμπόδια των Μπελένσες (Πορτογαλία) και Όστερς (Σουηδία).

Οι Καταλανοί έμειναν και την επόμενη σεζόν στο Κύπελλο UEFA και είχαν βάλει σκοπό να το κατακτήσουν αλλά έμελε αυτή την φορά η Αϊντχόφεν να την μπλοκάρει στα ημιτελικά.

Με αποχή ενός έτους από την διοργάνωση, η Μπαρτσελόνα επέστρεψε ξανά το 1980 αλλά δεν κατάφερε να πάει πολύ μακριά μένοντας εκτός από τον δεύτερο γύρο και την Κολωνία.

Έξι χρόνια μετά , (86/87′) θα περάσει μετά βίας από την αλβανική Φλαμουντάρι , εύκολα από την Γερμανική Ουερντίγκεν 05 αλλά θα πέσει πάνω στην Νταντί Γιουνάιτεντ στα προημιτελικά και θα μείνει εκτός συνέχειας.

Την αμέσως επόμενη σεζόν , θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με Μπελένσες και Φλαμουντάρι (πρώτο και τρίτο γύρο), όμως η Μπάγερ Λεβερκούζεν θα της κόψει τα όνειρα για τίτλο στον τέταρτο γύρο.

Το 1995 θα βρεθεί ξανά στο Κύπελλο UEFA και θα φτάσει στα ημιτελικά αλλά βρίσκει το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου.

Πέντε χρόνια μετά η Μπαρτσελόνα καλείται να αντιμετωπίσει Κλαμπ Μπριζ, ΑΕΚ και Θέλτα Βίγο, φτάνοντας πάλι ως τα ημιτελικά που βρήκε την Λίβερπουλ και έμεινε εκτός με συνολικό σκόρ 0-1 σε μια σεζόν που έδειχνε ότι μπορεί να φτάσει πιο μακριά.

Το 2003 η πορεία της στο UEFA CUP θα είναι αποτυχημένη αφού κατάφερε να περάσει τον τέταρτο γύρο, αποκλείοντας Ματαντόρ Πουχοβ, Πανιώνιο και Μπρόντι αλλά η Σέλτικ της έκοψε την φορά και την πέταξε εκτός.

Το 2021 και με την φυγή του Μέσι να έχει σκιάσει την ομάδα της Βαρκελώνης, οι Καταλανοί μένουν εκτός συνέχειας Champions League και καταλήγουν στο Europa League , όπου μπορεί να πέρασαν την Γαλατασαράι , όμως στα προημιτελικά η Άιντραχτ Φρανκφούρτης της έβαλε δύσκολα και την άφησε εκτός θεσμού.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει στην κούρσα λόγω τίτλου

Από την άλλη η ομάδα του Μάντσεστερ, έχει βρεθεί λιγότερες σεζόν στην διοργάνωση (12) και έχει να επιδείξει μια καλύτερη πορεία από τους Καταλανούς και αυτό λόγω της κατάστασης του τροπαίου.

Την σεζόν 76/77, αποκλείστηκε από την Γιουβέντους με 1-3 συνολικό σκορ και δεν πρόλαβε να κάνει πολλά πράγματα.

Επέστρεψε στον θεσμό την σεζόν 80/81 και υπέστη έναν οδυνηρό αποκλεισμό από την Βίντζεβ στον πρώτο μόλις γύρο. Κάτι ανάλογο συνέβη και την σεζόν 82/83 αφού έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο από την Βαλένθια.

Την αγωνιστική περίοδο 84/85 κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά αλλά η Βιντεότον πήρε την πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι και της έκοψε την πορεία.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είδε να αποκλείεται ξανά στην διαδικασία των πέναλτι από την Τορπέδο Μοσκάου το 1992 από τον πρώτο κιόλας γύρο αυτή την φορά.

Στον πρώτο γύρο αποκλείστηκε επίσης και την σεζόν 95/96 από την Ροτόρ , πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στους Άγγλους οι οποίοι θεώρησαν πως οι παίκτες δεν σεβόντουσαν τον σύλλογο.

Από τότε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αφήσει πίσω της τον θεσμό του UEFA Cup/ Europa League , ώσπου την σεζόν 2011/12 χρειάστηκε να παίξει ξανά εκεί και είδε την Αθλέτικ Μπιλμπάο να την αφήνει εκτός στους 16.

Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2016 όταν η Λίβερπουλ ήταν αυτή που απέκλεισε την ομάδα του Μάντσεστερ στην φάση των 16 με συνολικό σκορ 1-3.

Την χρονιά 19/20 βρέθηκε αντιμέτωπη με την Σεβίλλη στα ημιτελικά και γνώρισε τον αποκλεισμό από την ομάδα της Ισπανίας.

Την αμέσως επόμενη χρονιά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε το τρόπαιο αφού στον τελικό κέρδισε στην διαδικασία των πέναλτι την Βιγιαρεάλ και είδε τους κόπους της να ανταμοίβονται σε μια δυσκολη χρόνια για τον σύλλογο.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουν. 2-2 |HIGHLIGHTS|”,”description”:”Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουν. 2-2 |HIGHLIGHTS|”,”thumbnailUrl”:”https://i3thumbs.glomex.com/dC1icnltcWgyYzByMHgvMjAyMy8wMi8xNi8yMC8wN18xOF82M2VlOGNmNmEzMDVkLmpwZWc=/profile:player-960×540″,”duration”:”PT7M57S”,”uploadDate”:”2023-02-16T20:09:50.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z17lbwhjpot&playlistId=v-cqk9aebb6sqx”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}},”regionsAllowed”:”GR”}

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο