fbpx

Ελλάδα-Ιταλία: Ούνα φάτσα, άλλη ράτσα

Ελλάδα-Ιταλία: Ούνα φάτσα, άλλη ράτσα

Με αφορμή τη τιμωρία της Γιουβέντους στο ιταλικό ποδόσφαιρο το apexsports.gr επισημαίνει τις διαφορές της αθλητικής δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο των δύο χωρών…

Είχα πάντα την απορία, πως γίνεται να ισχύει το «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Πως γίνεται δύο εντελώς διαφορετικοί λαοί με μόνο κοινό την ιδιοσυγκρασία τους, άντε και το ότι βρέχονται από τη Μεσόγειο, θεωρούνται περίπου «σαν αδέλφια». Και ακόμη ψάχνω να βρω πως και από πού ξεκίνησε αυτός ο μύθος.

Αφορμή για αυτά τα ερωτήματα, πήρα πάλι από το ποδόσφαιρο. Όχι σε επίπεδο ποιότητας όπου οι Ιταλοί είναι πολύ μπροστά από εμάς κι ας έχει πέσει κατακόρυφα το προϊόν τους, αλλά για τις τεράστιες διαφορές σε επίπεδο κανονισμών και γενικώς των κανόνων που διέπουν το άθλημα στις δύο χώρες. Τι συμβαίνει και τι ισχύει στη δική τους Serie A και τι στη δική μας Super League; Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά;

Στο ιταλικό ποδόσφαιρο οι κανόνες είναι για να ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως. Είτε τα πειθαρχικά παραπτώματα αφορούν τους μεγάλους συλλόγους, είτε τους μικρότερους ο κανονισμός ισχύει για όλους. Και στα αστικά και στα αθλητικά δικαστήρια. Είτε έχεις την ισχύ ως ομάδα ή παράγοντας είτε δεν έχεις άκρες, η τιμωρία είναι ίδια και ο ΚΑΠ δεν κάνει χάρες ή εκπτώσεις. Το τελευταίο (για την ώρα) παράδειγμα με την αφαίρεση των 15 βαθμών από τη πανίσχυρη σε όλα τα επίπεδα Γιουβέντους έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ, μπορεί και στο ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει μάθει αλλιώς.

Αδέκαστοι

Αδέκαστοι
Στην Ιταλία οι αθλητικοί δικαστές είναι ο ορισμός της λέξης ΑΔΕΚΑΣΤΟΙ. Ούτε χαμπαριάζουν από πιέσεις παραγόντων ή πολιτικών «βυσμάτων», ούτε από απειλές των «ένδοξων λαών» των ομάδων, ούτε από αστείες δηλώσεις – μαρτυρίες- καταθέσεις σε βαθμό γελοιότητας, που ξεστομίζουν συνήγοροι και παράγοντες ή ποδοσφαιριστές για να γλιτώσουν τις όποιες ποινές επιβάλλονται. Στην Ιταλία δεν αλλάζουν πειθαρχικές αποφάσεις ξημερώματα Κυριακής για ένα ματς-τίτλου που θα διεξαχθεί λίγες ώρες αργότερα! Στην Ιταλία αν παράγοντας ομάδας ισχυριστεί ότι «ο αέρας ήταν τόσο δυνατός που ξήλωσε το κάθισμα από την εξέδρα το σήκωσε ψηλά και το πέταξε στο κεφάλι του αντίπαλου τερματοφύλακα» το μόνο που πετυχαίνει είναι να μεγαλώσει την ποινή για την ομάδας του.
Οικονομικές ατασθαλίες της Γιουβέντους ανακάλυψε η ιταλική αστυνομία οικονομικού εγκλήματος και ξεκίνησε από πέρσι να ξεσκονίζει τα στοιχεία όχι μόνο του κλαμπ αλλά και των παικτών που εμπλέκονται σε αυτές. Το πρώτο κανόνι έπεσε με τους 15 βαθμούς μείον στη Γιουβέντους και έπεται συνέχεια.

Στην Ελλάδα πότε και ποια ομάδα τιμωρήθηκε για τέτοιες παρατυπίες; Μόνο για αθεώρητα δελτία παικτών είχαμε ποινές υποβιβασμού ή αφαίρεσης βαθμών. Ποια μεγάλη ομάδα υποβιβάστηκε για οποιαδήποτε κατηγορία; Ποιος αθλητικός δικαστής αφαίρεσε βαθμούς (πέρα από αγωνιστικούς λόγους) από τις ομάδες; Μια υπόθεση διπλοϊδιοκτησίας καταγγέλθηκε (ΠΑΟΚ – Ξάνθη) και άλλαξαν αμέσως τον κανονισμό για να γλιτώσει ο ισχυρός πιθανό υποβιβασμό. Εγινε ο κακός χαμός, η υπόθεση γελοιοποιήθηκε, ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης ένας… σερβιτόρος, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει για την υπόθεση και όλα καλά. Γλίτωσε ο ισχυρός, τη πλήρωσε ο μικρός για άλλο λόγο (!) και όλα καλά…

Κοριόπολις και Τοτονέρο

Μήπως να μιλήσουμε για το σκάνδαλο «Κοριόπολις», το μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Περισσότεροι από 100 εμπλεκόμενοι, σε δίκη έφτασαν περίπου 80, τα στησίματα έγιναν αλλά από… εξωγήινους! Ολοι οι εμπλεκόμενοι αθώες περιστερές. Ούτε γάτα ούτε ζημιά…

Θυμάστε μήπως τι αποφάσισε η αθλητική δικαιοσύνη στην Ιταλία στο πρώτο μεγάλο σκάνδαλο στημένων αγώνων που αποκαλύφθηκε τη σεζόν 1979-80, το περίφημο «Τοτονέρο»; Μίλαν και Λάτσιο υποβιβάστηκαν στη Serie B, Μπολόνια, Βιτσέντσα και Περούτζια τιμωρήθηκαν με αφαίρεση πέντε βαθμών, ο πρόεδρος της Μίλαν, Φελίτσε Κολόμπο, με 5 χρόνια απαγόρευση από κάθε αθλητική δραστηριότητα και οι εμπλεκόμενοι παίκτες με αποκλεισμό από την αγωνιστική δράση από 2 μήνες έως 6 χρόνια, με πρώτο τον κορυφαίο σκόρερ του πρωταθλήματος τον Πάολο Ρόσι που με Προεδρική απόφαση γλίτωσε το υπόλοιπο της ποινής του κι επέστρεψε στην εθνική Ιταλίας την οποία οδήγησε δύο χρόνια μετά στην κατάκτηση του Μουντιάλ…

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα κι αν σε πιάσουν με τη «γίδα στη πλάτη» (υποθέσεις δωροδοκίας για παράδειγμα), δεν τρέχει τίποτα. Πόσα χρόνια, πόσες ομάδες δεν πιάστηκαν αλλά άλλαζαν αμέσως οι κανονισμοί και γλίτωναν έτσι, οι μεγάλοι σύλλογοι; Μέχρι που έφτασαν σε σημείο να αλλάξουν και τον κανονισμό που άφηνε στις άκρη τις ομάδες και την πλήρωναν (αν την πλήρωναν) μεμονωμένα άτομα! Δηλαδή ξυπνούσε ένα πρωί κάποιος, δεν είχε τι να κάνει και πήγαινε μόνος του γιατί είχε λεφτά για να σκορπίσει κι έπιανε τον αντίπαλο αμυντικό να έχει μειωμένη απόδοση. Μαύρη κωμωδία…

Το «Calciopolis»

Το 2006 το ιταλικό ποδόσφαιρο κουνήθηκε συθέμελα από το νέο σκάνδαλο το «Calciopolis». Μια μεγάλη επιχείρηση που είχε στηθεί από τον γενικό διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσάνο Μότζι, με σκοπό τον έλεγχο της διαιτησίας όχι μόνο στα παιχνίδια της Γιουβέντους αλλά και των αντιπάλων της. Ούτε και εκεί η αθλητική δικαιοσύνη χαρίστηκε και επέβαλε βαρύτατες ποινές:
Γιουβέντους: Αφαίρεση πρωταθλημάτων 2005 και 2006, υποβιβασμός στην Serie B, τρεις αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07.
Μίλαν: Αφαίρεση 30 βαθμών από το πρωτάθλημα, ένας αγώνας κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07.
Φιορεντίνα: Αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07 , δυο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
Λάτσιο: Αποκλεισμός από το ΟΥΕΦΑ 2006-07, δυο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
Ο ίδιος ο Μότζι (καταδικάστηκε από τα ποινικά δικαστήριο σε 18 μήνες φυλακή) τιμωρήθηκε με πέντε χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητικό χώρο.

Το «πανηγύρι» στην SL2

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο που έχετε δει τέτοιες ποινές; Αν μπουν ποτέ, είναι βέβαιο ότι θα πέσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση! Εδώ δεν τολμάει κανείς να ερευνήσει το τι γίνεται στο πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης την Super League 2. Εκεί όπου όλοι κατηγορούν όλους, παραδέχονται ότι το πρωτάθλημα αυτό βρωμάει και ζέχνει βουτηγμένο στη διαφθορά, καταγγελίες για απίθανες διαιτησίες έχουμε σε κάθε αγωνιστική αλλά δεν κουνιέται φύλλο!

Αντίθετα στην Ιταλία, τον Ιούλιο του 2012, ξέσπασε νέο σκάνδαλο στημένων αγώνων στην Β’ κατηγορία. Ξέρετε τι αποφασίστηκε μετά τις έρευνες; Η Πεσκάρα, που κέρδισε την άνοδό της στη Serie A, θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα με ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών, η Νοβάρα που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία θα αρχίσει τη σεζόν με -4, ενώ ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών επιβλήθηκε στην Αλμπινολέφε, την πρωταγωνίστρια του σκανδάλου και η οποία υποβιβάστηκε έτσι στην Γ’ κατηγορία. Ποινές αποκλεισμού επιβλήθηκαν σε 52 συνολικά ποδοσφαιριστές, με τις βαρύτερες τιμωρίες να αφορούν πενταετή αποκλεισμό στους Λουίτζι Σαρτόρ, Μάριο Κασάνο, Αλεσάντρο Τζαμπερίνι και Νίκολα Σαντόνι.

Αλλά μην πάτε μακριά. Θυμηθείτε μόνο πόσες και πόσες χρονιές τελείωσαν τα πρωταθλήματα στην Ιταλία και όλοι πριν γυρίσουν περίμεναν την ετυμηγορία του αθλητικού δικαστή, που μοίραζε ποινές αφαίρεσης βαθμών από ομάδες ενόψει της νέας σεζόν. Μετά από όλα αυτά βρείτε τι κοινό μπορεί να έχουν Ελλάδα και Ιταλία στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο