fbpx

Κύπελλο Ελλάδας: Η διοργάνωση των ισχυρών και όχι των εκπλήξεων

Κύπελλο Ελλάδας: Η διοργάνωση των ισχυρών και όχι των εκπλήξεων

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου το Κύπελλο αποτελεί διαχρονικά την διοργάνωση των εκπλήξεων. Μπορεί να βρίσκεται παντού και πάντα σε δεύτερο πλάνο πίσω από το πρωτάθλημα κάθε χώρας, όμως την υπόσταση και την αίγλη της, την βασίζει στις εκπλήξεις. Εκεί που ο Δαβίδ κερδίζει τον Γολιάθ, εκεί που ο μικρός μπορεί και δείχνει τα δόντια στον μεγάλο.

Η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Κύπελλο Αγγλίας, έγινε διάσημη γιατί δεν υπάρχουν φαβορί. Δεν πάει να λέγεσαι Μάντσεστερ Σίτι ή Γιουνάιτεντ, δεν πάει να είσαι η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Αρσεναλ; Αν δεν παίξεις σοβαρά με ομάδες από την 3η και 4η κατηγορία θα έχεις πρόβλημα. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι με τη φανέλα και με το όνομα θα φτάσεις στο… Γουέμπλεϊ.

Στη Γαλλία την μεγαλύτερη από πλευράς συμμετοχών διοργάνωση στον πλανήτη, αφού μετέχουν σε αυτήν και ομάδες από τις υπερπόντιες γαλλικές αποικίες ισχύουν τα ίδια. Πόσες και πόσες ομάδες από την Γαλλική Πολυνησία ή την Καραϊβική, δεν έφθασαν στους προημιτελικούς ή και σε ημιτελικό της διοργάνωσης…

Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί; Γιατί όλα τα παιχνίδια στο Κύπελλο των περισσότερων χωρών είναι νοκ άουτ! Αυτή άλλωστε είναι η ομορφιά της διοργάνωσης, για αυτό έχει ονομαστεί ο θεσμός των εκπλήξεων. Διότι σε ένα ματς ο μικρός έχει πολλές πιθανότητες να κάνει την έκπληξη. Είτε λόγω τύχης, είτε λόγω γκίνιας του ισχυρού, είτε γιατί ο μεγάλος υποτίμησε τον μικρό, είτε γιατί ο αδύναμος μπόρεσε και πήγε το ματς στην παράταση ή στα πέναλτι, και εκεί τα πάντα είναι θέμα τύχης.

Όλα αυτά αλλού. Στο εξωτερικό. Γιατί εδώ στην Ελλάδα, ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Τα διπλά παιχνίδια! Γιατί; Γιατί έτσι θέλει το εκάστοτε κανάλι που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ώστε να έχει σίγουρη τη συμμετοχή στους προημιτελικούς όλων των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου και τους ημιτελικούς τουλάχιστον τρείς, οπότε στον τελικό θα έχει ή δύο μεγάλους ή τουλάχιστον έναν! Κι αυτό σημαίνει τηλεθέαση κι αυτό δίνει λεφτά. Κι επειδή λεφτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν, όλοι αποδέχονται για λίγα ματς περισσότερα (κι ας είναι εντελώς αδιάφορα), τις απαιτήσεις των καναλιών.

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκαν τα χθεσινά παιχνίδια Απόλλωνα Παραλιμνίου – Λαμίας και ΑΕΚ-Πανσερραϊκού. Με τους δύο μικρούς απέναντι σε ομάδες της Super League, τι τύχη είχαν ή έχουν σε διπλά ματς, ακόμη κι αν δεν έχαναν χθες; Σε ένα παιχνίδι μπορεί να γίνει η έκπληξη της στιγμής κι ας είναι δύσκολο. Σε δύο σερί παιχνίδια πόσες πιθανότητες έχει πχ ο Πανσερραϊκός να αποκλείσει την ΑΕΚ; Και συνολικά να το δει κανείς, πόσες εκπλήξεις έχουν γίνει στο Κύπελλο Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια; Οι άθλοι της Καστοριάς, του ΟΦΗ, της ΑΕΛ, του Ηρακλή. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι όλες σε 50 χρόνια. Οι επιτυχίες της Λαμίας που είχε αποκλείσει την ΑΕΚ ή σε μια σεζόν πριν λίγα χρόνια Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Άλλες μια-δύο φορές ο ΠΑΣ ή ο Οδυσσέας Κορδελιού ή ο Καμπανιακός. Αντε και οι συμμετοχές σε τελικούς του Αιγάλεω, του Ατρόμητου, του Ιωνικού και του Αστέρα Τρίπολης.

Τι ακριβώς θα προσφέρει η ρεβάνς ΑΕΛΚ-Πανσερραϊκού με την Ενωση να έχει νικήσει 3-0 στο πρώτο παιχνίδι; Εισπράξεις από τα εισιτήρια; Μόνο γελάμε. Τι πρόσφεραν πέρα από την ταλαιπωρία των ομάδων οι διπλοί αγώνες πχ ΠΑΟΚ-Καλαμάτας; Μόνο εμπειρία για τους παίκτες της Καλαμάτας που θα έχουν να θυμούνται ότι κάποτε έπαιξαν στη Τούμπα! Τα διπλά ματς λιγοστεύουν ως αποτελειώνουν τις όποιες πιθανότητες του αδύναμου απέναντι τον ισχυρό.

Όπως πάει το ελληνικό ποδόσφαιρο που αναζητάει λεφτά εδώ και τώρα με οποιοδήποτε κόστος, και όχι μακροπρόθεσμα με πλάνο, οργάνωση και αξιοκρατία, σε λίγα χρόνια όποιο κανάλι έχει τα δικαιώματα της διοργάνωσης θα απαιτεί να μετέχουν στους προημιτελικούς με απευθείας πρόκριση, οι έξι πρώτες ομάδες του περσινού πρωταθλήματος για να εξασφαλίζει ντέρμπι και να βγάζει τα λεφτά του. Ωραία διοργάνωση…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο