fbpx

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το πρώτο ντέρμπι του… ευρώ

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το πρώτο ντέρμπι του… ευρώ

Συμπληρώθηκαν χθες 22 χρόνια από το πρώτο ντέρμπι της εποχής του….ευρώ (7/1/2001), που κατά σύμπτωση ήταν ένα ντέρμπι ΑΕΚ- Παναθηναϊκού και που κατά διαβολική σύμπτωση αναμετρώνται σήμερα 8 Ιανουαρίου του 2023 ξανά στην έδρα της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά αυτή τη φορά στο ολοκαίνουργιο σπίτι του «δικεφάλου» την «OPAP Arena»

Εκείνο το ντέρμπι πέρα από το αγωνιστικό του ενδιαφέρον, καθώς μιλάμε για ένα ντέρμπι κορυφής, ήταν και το πρώτο της νέας εποχής για την Ελλάδα αφού πλέον από τις 2 Ιανουαρίου 2001 υιοθέτησε κι επίσημα το νέο νόμισμα στη χώρα και μπήκε στη μεταβατική περίοδο όπου η δραχμή ξεκίνησε να μπαίνει σιγά-σιγά στο περιθώριο και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αρχικά το νέο νόμισμα χρησιμοποιήθηκε μόνο σε λογιστική μορφή και σιγά σιγά άρχισε να μπαίνει στις τσέπες όλων αντικαθιστώντας τη… δραχμούλα. Πέντε μέρες μετά το ιστορικό αυτό ξεκίνημα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο «Νίκος Γκούμας» για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ εθνικής, με τους «πράσινους» να βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και την Ενωση πέντε βαθμούς πίσω από τους πράσινους να κυνηγάει τουλάχιστον τη 2η θέση που οδηγούσε στο Τσάμπιονς Λιγκ (περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς για τις ελληνικές ομάδες).
Παραμονή του ντέρμπι στην ΑΕΚ έγιναν άνω κάτω με αφορμή τα…πριμ. Η τότε διοίκηση της ομάδας υποσχέθηκε πριμ 6 εκατ. δραχμών στους παίκτες για την πρόκριση τους στους «16» του Κυπέλλου UEFA σε βάρος της Λεβερκούζεν. Μια μέρα λοιπόν πριν το αθηναϊκό ντέρμπι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Πέτρος Στάθης στην ομιλία του στους παίκτες τους ανακοίνωσε ότι το πριμ αυτό θα το έπαιρναν αν νικούσαν και τον Παναθηναϊκό. Σε διαφορερική περίπτωση του μπόνους θα έπεφτε στα 4 εκατ. δρχ. Αυτό ήταν. Το κλίμα στα αποδυτήρια χάλασε, οι παίκτες έγιναν έξαλλοι και θεώρησαν ότι η διοίκηση τους δουλεύει και δεν τους σέβεται. Μάλιστα ο Αργεντινός Φερνάντο Νάβας έφυγε οργισμένος από την προπόνηση ενώ οι υπόλοιποι αποφάσισαν ότι μετά το ντέρμπι θα έπρεπε να συναποφασίσουν τις ενέργειες που θα έκαναν απέναντι στην ΠΑΕ, την οποία κατηγορούσαν μεταξύ άλλων ότι τους άφηνε απροστάτευτους στον κόσμο και ότι πάντα αυτοί πλήρωναν τα σπασμένα. Και όλα αυτά τη στιγμή που την επόμενη μέρα θα αντιμετώπιζαν σε ένα κρίσιμο ματς τους «πράσινους», ενώ τέσσερις μέρες αργότερα ακολουθούσε ένα ακόμα ντέρμπι αυτή τη φορά με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Ελλάδας.

Το τέλος του αγώνα (1-1) βρήκε τον κόσμο της ΑΕΚ οργισμένο να φωνάζει συνθήματα κατά του Πέτρου Στάθη, της ιδιοκτήτριας εταιρίας της Ενωσης της Netmed και ζητούσαν την αποχώρηση από τον πάγκο του Γιάννη Παθιακάκη. Δημιουργήθηκαν επεισόδια έξω από το Member’s club, με τους οπαδούς να θέλουν να επιτεθούν σε στελέχη της ΠΑΕ και τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος.

Στα αξιοσημείωτα του ντέρμπι η αποθέωση του Κριστόφ Βαζέχα από τους φίλους της ΑΕΚ την ώρα της αντικατάστασης του από τον Νασιόπουλο στο 80’, δείγμα της αναγνώισης της προσφοράς του στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος στο ματς, προηγήθηκε στο 27’ με δυνατή κεφαλιά του Λυμπερόπουλου, έχασε ευκαιρίες να καθαρίσει νωρίς το παιχνίδι, δεν το έκανε και στο τέλος «τιμωρήθηκε» όταν από σέντρα του Νικολαίδη η μπάλα βρήκε στο απλωμένο χέρι του Φύσσα και ο διαιτητής Κασναφέρης υπέδειξε το πέναλτι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων! Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Τσιάρτας και διαμόρφωσε το τελικό 1-1 προς ικανοποίηση του… Ολυμπιακού που με τη νίκη του επί του Πανιωνίου με 2-0 ξέφυγε τρεις βαθμούς από τον «αιώνιο» αντίπαλο του.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο