fbpx

Ανασκόπηση Ποδόσφαιρο Εθνική ομάδα 2022

Ανασκόπηση Ποδόσφαιρο Εθνική ομάδα 2022

Στις 11 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ ότι «ο  Γουστάβο Πογέτ είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ανδρών. Ο Ουρουγουανός προπονητής υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έως το τέλος του 2023 με πρόβλεψη ανανέωσης έως το EURO2024».

Το 2022 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την «γαλανόλευκη», η οποία έχει να συμμετάσχει σε μεγάλη διοργάνωση από το 2014.  Στα επίσημα παιχνίδια της κατάφερε να πάρει την πρωτιά στον όμιλο στην τρίτη κατηγορία του Nations League. Ο απολογισμός ήταν πέντε νίκες σε έξι ματς, η χώρα μας  ανέβηκε κατηγορία και πλέον κέρδισε και τη δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2024. Η Εθνική μας νίκησε τη Β. Ιρλανδία (0-1 και 3-1), το Κόσοβο (0-1 και 2-0) και την Κύπρο (3-0). Την 5η αγωνιστική του τουρνουά ηττήθηκε από την Κύπρο με 1-0, σε ένα παιχνίδι που ήταν βαθμολογικά αδιάφορο για την Ομάδα μας.   

UEFA NATIONS LEAGUE 2022-2023 / ΕΛΛΑΔΑ – Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Σε απόλυτο ηγέτη της Εθνικής μας έχει αναδειχθεί ο αρχηγός της Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος μετράει 53 εμφανίσεις με την φανέλα με το εθνόσημο και έχει σκοράρει 10 φορές. Έγινε ο 20ός διεθνής με διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός σκόραρε στο φιλικό με την Ουγγαρία και ισοφάρισε ένα ρεκόρ που κατέχουν άλλοι τέσσερις παλαίμαχοι Έλληνες διεθνείς: έγινε ο πέμπτος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία της Εθνικής που σκοράρει σε πέντε παιχνίδια μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Πρώτος το έκανε ο Ντίνος Κούης το 1981, ακολούθησε ο Ντέμης Νικολαΐδης το 1996, ο Άγγελος Χαριστέας το 2008 και ο Θεοφάνης Γκέκας το 2009.

Στις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τα προκριματικά του Euro 2024 και η τύχη δεν χαμογέλασε στην Εθνική μας. Έπεσε στο 2ο όμιλο με αντιπάλους την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ. Με δεδομένο ότι την απευθείας πρόκριση εξασφαλίζουν οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, το έργο της «γαλανόλευκης» κρίνεται πολύ δύσκολο, καθώς οι «Μπλε» και οι «Οράνιε» έχουν τον πρώτο λόγο. Εκτός των δύο πρώτων ομάδων κάθε γκρουπ, στα τελικά της Γερμανίας θα προκριθούν άλλες τρεις Εθνικές, καθώς η διοργανώτρια Γερμανία μετέχει ex officio. Η Ομάδα μας θα έχει λοιπόν και δεύτερη ευκαιρία μέσα από την πρωτιά που κατέκτησε στον όμιλό της στη League C του Nations League. «Πιστεύω ότι η κλήρωση είναι δύσκολη. Πέσαμε σε έναν πολύ δυνατό όμιλο, θεωρώ σε έναν από τους δύο πιο δυνατούς των προκριματικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Είναι μεγάλη πρόκληση, πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά και πιστεύω ότι οι παίκτες θα είναι ενθουσιασμένοι που θα παίξουν απέναντι σε ομάδες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία…», δήλωσε ο Πογέτ που δεν απογοητεύτηκε.  

Η Εθνική έδωσε συνολικά τέσσερα φιλικά, όπου σημείωσε μία νίκη (0-1 τη Ρουμανία), μία ισοπαλία (2-2 με τη Μάλτα), ενώ ηττήθηκε δύο φορές (1-0 από το Μαυροβούνιο και 2-1 από την Ουγγαρία).    

Βελτιωμένη κατά τέσσερις είναι η θέση της Εθνικής στη βαθμολογία της FIFA σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι 51ο στη βαθμολογία που καταρτίστηκε μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν 55ο.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο