Αρκετά ήταν τα διεθνή ποδοσφαιρικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει, με κορυφαίο βέβαια το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Το apexsports.gr σας θυμίζει τα πιο σημαντικά από αυτά:
1.Το Μουντιάλ στην Αραβία
Η 22η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε πολλές πρωτιές και ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις. Για πρώτη φορά η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση φιλοξενήθηκε από χώρα του αραβικού κόσμου και για πρώτη φορά στην ιστορία έγινε χειμώνα αντί για καλοκαίρι. Το Κατάρ επικρίθηκε σφόδρα –και δίκαια- για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και τον θάνατο 6.500 εργατών/μεταναστών κατά τη διάρκεια των έργων της διοργάνωσης. Αγωνιστικά θεωρήθηκε από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία των Μουντιάλ.
Ήταν το τελευταίο Μουντιάλ του Λιονέλ Μέσι και είχε νικήτρια την Αργεντινή. Σε έναν απίθανο τελικό με την προηγούμενη κάτοχο Γαλλία, η «σελέστε» προηγήθηκε 2-0 και η Γαλλία μέσα σε ένα λεπτό ισοφάρισε 2-2 με τον Κίλιαν Εμπαπέ, πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Στην παράταση η παρέα του Μέσι προηγήθηκε 3-2 αλλά πάλι ο Εμπαπέ ισοφάρισε 3-3 κι έστειλε τον τελικό στα πέναλτι εκεί όπου η Αργεντινή νίηκσε 4-2 και πήρε το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της μετά από 36 χρόνια.
2.Ευρωπαικός κατήφορος
Την περασμένη σεζόν 2021-22 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κατάφεραν να συνεχίσουν και το 2022 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπου αποκλείστηκαν από την Αταλάντα και την Μαρσέιγ αντίστοιχα, σε Europa League (στη φάση των «32») και Conference league (ο «δικέφαλος» έφτασε ως τον προημιτελικό). Όμως τη φετινή σεζόν τα πράγμα έγιναν ακόμα χειρότερα για τις ελληνικές ομάδες που βουλιάζουν στην Ευρώπη και κάθε χρόνο οι ομάδες μας, αποχαιρετούν σύντομα τις διεθνείς διοργανώσεις. Φέτος λοιπόν, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ αποκλείστηκαν με το «καλημέρα» από την Conference League από τις Σλάβια Πράγας και Λέφσκι Σόφιας αντίστοιχα, ενώ ο Αρης πέρασε μόλις ένα γύρο στην ίδια διοργάνωση και αποχαιρέτησε κι αυτός από την Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League κι έφτασε να μπει σε όμιλο του Europa League όμως δεν πέτυχε νίκη! Εδωσε συνολικά στις δύο διοργανώσεις 12 παιχνίδια (6 στα προκριματικά και έξι στον όμιλο) και είχε τρεις ισοπαλίες, τρεις ήττες και δύο προκρίσεις στα πέναλτι στα προκριματικά, ενώ στα έξι ματς του ομίλου, είχε δύο ισοπαλίες και 4 ήττες…
3. Η βασίλισσα Ρεάλ και οι άλλες
Για 14η φορά η πολυνίκης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας στον τελικό τη Λίβερπουλ 1-0 με γκολ του Βινίσιους. Το Europa league κατάκτησε η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στα πέναλτι απέναντι την Ρέιντζερς ενώ το Conference το πήρε η Ρόμα του Μουρίνιο νικώντας στα Τίρανα τη Φέγενορντ 1-0 με γκολ του Ζανιόλο.
4.«Επανάσταση» στο γυναικείο ποδόσφαιρο
Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τον τελικό του Euro 2022 Γυναικών (Αγγλία – Γερμανία 2-1). Τον τελικό του Γουέμπλεϊ είδαν από κοντά 87.192 φίλαθλοι, αριθμός – ρεκόρ για τη διοργάνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προσέλκυσε κατά μέσο όρο 11 εκατ. τηλεθεατές και 66% μερίδιο κοινού, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για αγώνα ποδοσφαίρου γυναικών. Ο τελικός, που μεταδόθηκε από το BBC One, έφτασε τα 17,5 εκατ. τηλεθεατές. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 9,3 εκατ. στον ημιτελικό Αγγλίας – Σουηδίας.
Επίσης, λίγες μέρες νωρίτερα, στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης, 91.553 άνθρωποι παρακολούθησαν τον ημιτελικό του Champions League, Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 5-2, που αποτελεί την μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων σε ματς ποδοσφαίρου γυναικών.
5.Η πώληση της Τσέλσι
Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε συνέπειες και στον αθλητισμό. Οι λογαριασμοί των Ρώσων κροίσων στις ευρωπαϊκές τράπεζες δεσμεύτηκαν και μεταξύ αυτών ήταν του ιδιοκτήτη της Τσέλσι της κατόχου του Champions League του 2021, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος εξαναγκάστηκε να αποχώρήσει από την ομάδα και τη Μ. Βρετανία, πληρώνοντας τη στενή φιλία και συνεργασία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ετσι η ομάδα του Λονδίνου πέρασε στα χέρια του Αμερικανού μεγιστάνα, Τοντ Μπέλι, αντί 4,25 δις. λιρών, τερματίζοντας έτσι την ιδιοκτησία του Ρομάν Αμπράμοβιτς, που διήρκεσε 19 χρόνια. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η συμφωνία εγκρίθηκε στις 30 Μαίου, όταν η αγγλική κυβέρνηση έλαβε νομικές εγγυήσεις ότι ο Αμπράμοβιτς -τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου δεσμεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο- δεν θα επωφεληθεί από την πώληση.
6.Αποκλεισμοί Ρώσων αθλητών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε παράπλευρη απώλεια μόνο τον Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι. Οι διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες, απέκλεισαν τους Ρώσους, ομάδες και αθλητές από τις διοργανώσεις τους. Η FIFA απέκλεισε την εθνική ομάδα από τα μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ του Κατάρ. Η FIBA απέκλεισε τη Ρωσία από το Ευρωμπάσκετ, η Ευρωλίγκα απέβαλε τις τρεις ρώσικες ομάδες (ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ, Ούνιξ) από τη διοργάνωση, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μάλιστα, να είναι και μια εκ των βασικών μετόχων της Λίγκας. Στο τένις ο Μεντβέντεφ και οι άλλοι Ρώσοι τενίστες έμειναν εκτός διοργανώσεων, όπως και σε όλα τα σπορ.
7.Νεκροί ποδοσφαιριστές στην Ουκρανία
Ο αθλητισμός της Ουκρανίας θρήνησε νωρίς τους πρώτους νεκρούς, που ήταν από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Λίγες μόνο μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι Βιτάλι Σάπιλο και Ντμίτρο Μαρτινένκο, 22 και 25 χρόνων αντίστοιχα, σύμφωνα με ανακοίνωση της FIFPro, της Παγκόσμιας Ενωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Ο τερματοφύλακας, Βιτάλι Σάπιλο, παίκτης της Καρπάτι Λβιβ, έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά σε σύρραξη κοντά στο Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής (25/02), όντας αρχηγός πληρώματος σε ουκρανικό άρμα μάχης. Ο Ντμίτρο Μαρτινένκο ήταν πρώτος σκόρερ και MVP της Β’ κατηγορίας του τοπικού πρωταθλήματος του Κιέβου και σκοτώθηκε σπίτι του μαζί με τη μητέρα του, μετά από έκρηξη ρουκέτας των ρωσικών δυνάμεων.
8.Τραγωδία στην Ινδονησία
Ασύλληπτη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 133 φιλάθλους (άλλοι 220 τραυματίστηκαν) συνέβη την 1η Οκτωβρίου, σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά από αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία. Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα ανάμεσα στην Αρέμα και στην Περσεμπάγια για το πρωτάθλημα, στην Ανατολική Ιάβα, χιλιάδες οπαδοί των γηπεδούχων οργισμένοι παό την ήττα της ομάδας τους εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του “Kanjuruhan Stadium” στην πόλη Μαλάνγκ και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, με αποτέλεσμα το πλήθος να ποδοπατηθεί και πολλοί να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία.
Ο υπουργός Ασφαλείας της Ινδονησίας ανέφερε ότι ο αριθμός των θεατών ξεπέρασε τη χωρητικότητα του σταδίου κατά περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα, καθώς εκδόθηκαν 42 χιλιάδες εισιτήρια, σε ένα στάδιο χωρητικότητας 38 χιλιάδων ατόμων. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Πρόεδρος της χώρας αποφάσισε να κατεδαφίσει το στάδιο…
9.Η χρονιά των φαβορί
Καμία έκπληξη στα πέντε από τα έξι κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αφού τα φαβορί κατάκτησαν εύκολα ή δύσκολα τους τίτλους στη χώρα τους. Η Μάντσεστερ Σίτι στην Αγγλία, η Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία, η Μπάγερν στη Γερμανία και η Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία πρόσθεσαν ένα ακόμη τίτλο στην συλλογή τους και μόνο η Μίλαν έσπασε την κατάρα κι επέστρεψε μετά από χρόνια στις επιτυχίες…
10. Πρωταθλήτρια Αφρικής η Σενεγάλη
Η χρονιά άρχισε με το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, το οποίο ήταν να διεξαχθεί αρχικά, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021. Ωστόσο, λόγω δυσμενών κλιματικών συνθηκών εκείνη την περίοδο μετατέθηκε για τις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Νικήτρια αναδείχθηκε η Σενεγάλη, η οποία κέρδισε στον τελικό στα πέναλτι την πολυνίκη του θεσμού Αίγυπτο, σε μια μονομαχία των τότε συμπαικτών στη Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ.