fbpx

Στη Νέα Υόρκη με παρέμβαση… Κίσινγκερ!

Στη Νέα Υόρκη με παρέμβαση… Κίσινγκερ!

Το 1975 και ενώ είχε αποσυρθεί για οκτώ μήνες από το ποδόσφαιρο, ο Πελέ επέστρεψε στα γήπεδα με τη Νιου Γιορκ Κόσμος, συμφωνία που υπογράφηκε με την έγκριση της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Όμως για να δοθεί η έγκριση του βραζιλιάνικου καθεστώτος, χρειάστηκε η καίρια παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ! Κι αυτό γιατί ο δικτάτορας της Βραζιλίας, στρατηγός Ερνέστο Γκαϊζέλ, δεν είχε ξεχάσει την άρνηση του Πελέ να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 και δεν ήθελε να τον δει να φεύγει από τη χώρα για να αγωνιστεί αλλού. Τελικά η παρέμβαση Κίσινγκερ αποδείχτηκε καταλυτική…

Η Warner Communications, ιδιοκτήτρια εταιρεία του συλλόγου, ήθελε τον Πελέ, όχι μόνο για τις τεχνικές του ικανότητες, αλλά περισσότερο για να προωθήσει το ποδόσφαιρο στη Βόρεια Αμερική. Ετσι απέκτησε εκτός του Πελέ, μεγάλους άσους των ευρωπαϊκών γηπέδων σε προχωρημένη ηλικία, όπως τους Φραντς Μπεκενμπάουερ, Κάρλος Αλμπέρτο και Τζόρτζιο Κινάλια.

Ο Πελέ δέχτηκε να επιστρέψει στα γήπεδα καθώς βρισκόταν τότε σε οικονομικό αδιέξοδο μιας και τα χρήματα που είχε κερδίσει στην καριέρα του και τα είχε επενδύσει σε διάφορε επιχειρηματικές δραστηριότητες είχαν χαθεί, αφού δύο φορές είχε βιώσει την οικονομική καταστροφή. Αρχικά στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τη δεύτερη το 1974.

Ο Πελέ έκανε ντεμπούτο στον Κόσμο, στις 15 Ιουνίου 1975 σε φιλικό αγώνα με την Ντάλας Τορνέιντο (2–2) μπροστά σε 21.278 θεατές, ένα παιχνίδι στο οποίο σκόραρε ένα γκολ και ήταν δημιουργός του άλλου. Ο αγώνας μεταδόθηκε συνολικά σε 22 χώρες και 300 δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο γήπεδο.

Την πρώτη του σεζόν στις ΗΠΑ είχε πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ σε εννέα παιχνίδια. Την επόμενη χρονιά σημείωσε 15 γκολ και είχε 19 ασίστ σε 24 παιχνίδια και το 1977 σκόραρε 17 φορές και έδωσε επτά ασίστ. Ο Πελέ άλλαξε άρδην την ιστορία του συλλόγου (μέχρι και σε μεγαλύτερο γήπεδο μετακόμισε) και από την αφάνεια την έκανε πρωταγωνίστρια τίτλων.

Το καλύτερο παιχνίδι του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο,  ήταν απέναντι στην Τάμπα Μπέι Ρόουντις τον Ιούνιο του 1977, όπου ο Κόσμος παρουσία 63.000 θεατών νίκησε 3–0 και ο Πελέ σημείωσε χατ τρικ, το τελευταίο της καριέρας του. Η δημοτικότητα του συλλόγου αυξήθηκε εντυπωσιακά με τριπλασιασμό των εισιτηρίων σε έξι μήνες από την άφιξή του και αλλεπάλληλα ρεκόρ του αριθμού των, ενώ η μέσος αριθμός φιλάθλων σε όλο το πρωτάθλημα αυξήθηκε κατά 80% (από 7.597 το 1975 σε 13.584 το 1977), ενώ ο μέσος όρος εισιτηρίων της ομάδας ήταν 10.450 (1975), 18.227 (1976) και 34.142 (1977).

Ο ίδιος σημείωσε συνολικά 37 γκολ σε 64 αγώνες πρωταθλήματος και έδωσε 30 ασίστ. Αποχώρησε οριστικά από την ενεργό δράση προς το τέλος της χρονιάς του 1977 (1η Οκτωβρίου), δυόμισι περίπου χρόνια μετά το ντεμπούτο του σε συνάντηση στο στάδιο των Τζάιαντς, παίζοντας ένα ημίχρονο με τη Σάντος και ένα με τον Κόσμο. Το παιχνίδι παρακολούθησαν 75.646 θεατές και μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, με εκτιμώμενο αριθμό 700 εκατομμυρίων τηλεθεατών σε σύνολο πληθυσμού της γης 4 δισεκατομμυρίων.

Μετά την αποχώρησή του, ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε: «Ο Πελέ έπαιξε ποδόσφαιρο για είκοσι δύο χρόνια και κατά το διάστημα αυτό προώθησε την παγκόσμια φιλία και αδελφότητα περισσότερο από κάθε πρεσβευτή».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο