fbpx

Παροξυσμός και στο εξωτερικό

Παροξυσμός και στο εξωτερικό

Το καλοκαίρι του 1961, η Σάντος έρχεται στην Ευρώπη για μια σειρά φιλικών αγώνων.

Ο Πελέ είχε τραυματιστεί σε φιλικό αγώνα στο Μεξικό και δεν ταξίδεψε με την ομάδα, η οποία κέρδισε τη Μπάγερν με 3–2 αλλά το γήπεδο ήταν γεμάτο κατά το ήμισυ και οι διαμαρτυρίες των συλλόγων έντονες για την απουσία του κορυφαίου ποδοσφαιριστή, ο οποίος κέρδισε στο μεταξύ χρόνο θεραπείας και ενσωματώθηκε στην ομάδα.

Στην Ιταλία η Σάντος προσκλήθηκε για να γιορτάσει την 100ετή επέτειο ενοποίησης της Ιταλίας. Μπροστά σε 60.000 άτομα, νίκησε την πρωταθλήτρια Γιουβέντους με 2–0 στο Τορίνο, ενώ τρεις ημέρες αργότερα τη Ρόμα στο Ολυμπιακό Στάδιο με 5–0 μπροστά σε 80.000 θεατές. Τρεις ημέρες αργότερα, η Ίντερ έχασε και αυτή καθαρά με 4–1 μπροστά σε 110.000 θεατές. Ο Πελέ σημείωσε τέσσερα γκολ κατά των ιταλικών ομάδων.[
Ένας από τους σταθμούς της Σάντος, θα γίνει αργότερα και η Ελλάδα και στις 27 Ιουνίου η βραζιλιάνικη ομάδα προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δίνει τρεις φιλικούς αγώνες νικώντας την ΑΕΚ με 3–0 (ένα γκολ ο Πελέ) και τον Παναθηναϊκό με 3–2 (ένα γκολ ο Πελέ), ενώ χάνει (μετά από 16 φιλικά παιχνίδια στην Ευρώπη από τον Ολυμπιακό με 2–1. Η επιτυχία, έμελλε να γίνει μέρος του ύμνου του «ερυθρόλευκου» συλλόγου.

Ο ενθουσιασμός των φιλάθλων με την παρουσία του Πελέ οδηγούσε συχνά σε εκδηλώσεις υπερβολής. Σε φιλικό αγώνα με την Αλιάνσα Λίμα στο Περού ο προπονητής αντικατέστησε τον Πελέ στο ημίχρονο, αλλά οι επιθετικές αποδοκιμασίες των Περουβιανών φιλάθλων τον υποχρέωσαν να τον επαναφέρει γρήγορα στον αγωνιστικό χώρο. Ένα πρωί στο αεροδρόμιο του Καράκας η ομάδα του έπρεπε να περιμένει τέσσερις ώρες μέσα στο αεροπλάνο μέχρι να αποσυρθούν οι φίλαθλοι επαρκώς για να αποβιβαστεί. Στο Μιλάνο, έγιναν τρομερά επεισόδια μεταξύ χιλιάδων οπαδών που συγκεντρώθηκαν για να τον δουν από κοντά, ενώ ο Πελέ κρυβόταν μέχρι να βρει την ευκαιρία να τρέξει σε ένα αυτοκίνητο.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού 15.000 Αφρικανοί σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο δρόμο από το αεροδρόμιο προς την πόλη του Αμπιτζάν, πανηγυρίζοντας έξαλλα καθώς ο ήρωάς τους πέρασε σε ένα ανοικτό αυτοκίνητο από μπροστά τους. Σε περιοδεία της Σάντος το 1968 στη Νότια Αμερική και σε ένα φιλικό με την Ολυμπιακή ομάδα της Κολομβίας ο διαιτητής κατακυρώνει ένα γκολ των Κολομβιανών παρά το ξεκάθαρο οφσάιντ και στις διαμαρτυρίες των Βραζιλιάνων αποβάλλονται ο Πελέ και ένας ακόμα συμπαίκτης του. Οι εξαγριωμένοι φίλαθλοι πετούν ότι βρίσκουν μπροστά τους προς το διαιτητή φωνάζοντας ότι πλήρωσαν για να τον δουν να παίζει. Ο διαιτητής υπό αστυνομική προστασία έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο και υπό την απειλή επέκτασης των επεισοδίων το παιχνίδι ξανάρχισε με νέο διαιτητή και τον Πελέ κανονικά στην 11άδα της Σάντος!

Στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 υπήρχαν σοβαρές αναταραχές και άρματα μάχης στους δρόμους σε φιλικό παιχνίδι με την εθνική ομάδα της χώρας. Κι όταν ο Πελέ πέτυχε γκολ στο 43ο λεπτό εγένετω… χάος! Οι φίλαθλοι εισέβαλαν στο γήπεδο, πήραν τον Πελέ στους ώμους και τον μετέφεραν έξω από το γήπεδο στους γύρω δρόμου, με τον στρατό, την αστυνομία και τους Βραζιλιάνους να προσπαθούν να τον πάρουν πίσω! Χρειάστηκε πολλή ώρα να το πετύχουν και εννοείται πως ο αγώνας έληξε στο 43’…

Το 1969 στη Νιγηρία, οι δύο φυλές που βρίσκονταν σε πολυετή εμφύλιο πόλεμο, συμφώνησαν σε 4ήμερη εκεχειρία για να δουν τα φιλικά της Σάντος στη χώρα. Αρχικά με την τοπική Στορς (2-2) και στη συνέχεια με την Εθνική Νιγηρίας που διεξήχθη στο Μπενίν και που έληξε με νίκη της Σάντος με 2–1.

Στις 27 Μαΐου 1971, στο Στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, ο Πελέ συμμετείχε στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Λεβ Γιασίν, τον οποίο θεωρούσε τον κορυφαίο γκολκίπερ όλων των εποχών. Το 1973 κέρδισε τον τελευταίο τίτλο με τη Σάντος, ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε για 11η φορά πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Τον Απρίλιο του 1975 ταξίδευσε στη Βηρυτό για να συμμετάσχει σε φιλικό αγώνα μεταξύ της Nejmeh και μιας ομάδας του Λιβάνου με επίλεκτους παίκτες πρώτης εθνικής της χώρας. Όταν έφτασε ο Πελέ, πλήθη μπλόκαραν τους δρόμους για να τον δουν. Την ημέρα του παιχνιδιού, 40.000 θεατές γέμισαν το γήπεδο από νωρίς το πρωί. Στον αγώνα ο Βραζιλιάνος σημείωσε δύο γκολ. Το παιχνίδι του Πελέ στο Λίβανο θεωρείται μία από τις κορυφαίες στιγμές του λιβανέζικου ποδοσφαίρου. Μια εβδομάδα αργότερα ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο