fbpx

Αργεντινή-Γαλλία 4-2 (3-3): Βασίλισσα ξανά η Αργεντινή με Βασιλιά τον Λιονέλ Μέσι

Αργεντινή-Γαλλία 4-2 (3-3): Βασίλισσα ξανά η Αργεντινή με Βασιλιά τον Λιονέλ Μέσι

Απίστευτη ποδοσφαιρική παράσταση ο τελικός με χατ τρικ του Εμπαπέ!

Μετά τον Ντανιέλ Πασαρέλα το 1978, μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα το 1986, ήρθε η πολυπόθητη σειρά του Λιονέλ Μέσι το 2022 να σηκώσει το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της Αργεντινής στο κατάρ.

Η Αλμπισελέστε αναδείχθηκε για 3η φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια καθώς νίκησε στα πέναλτι την προηγούμενη κάτοχο Γαλλία με 4-2 στα πέναλτι (2-2 στα 90 λεπτά και 3-3 στα 120’), σε ένα παιχνίδι πραγματική ποδοσφαιρική ραψωδία με τους Μέσι (2 γκολ) και Εμπαπέ (χατ τρικ) να δίνουν μια μοναδική παράσταση!

Η Γαλλία που δεν υπήρχε στον τελικό για 80 λεπτά έκανε την εμφάνιση της στο τελευταίο δεκάλεπτο της κανονικής διάρκειας και στην παράταση κι έφερε τούμπα το ματς δύο φορές.

Για τους Νοτιοαμερικάνους τα προηγούμενα παθήματα δεν τους έγιναν μάθημα. Προηγήθηκαν 2-0 με την Αυστραλία στη φάση των «16» δέχθηκανε γκολ στο 85’ και λίγο έλειψε να δεχθεί και την ισοφάριση στην τελευταία φάση. Στον προημιτελικό με την Ολλανδία προηγήθηκαν πάλι 2-0 αλλά ισοφαρίστηκαν 2-2 και προκρίθηκαν στα πέναλτι. Και σήμερα ξανά προηγήθηκαν 2-0 και ισοφαρίστηκαν 2-2. Προηγήθηκαν εκ νέου στην παράταση αλλά και πάλι δεν νίκησαν. Τελικά πιο ψύχραιμοι στα πέναλτι νίκησαν 4-2 και μπορεί ο Λιονέλ Μέσι στο τελευταίο μουντιάλ της καριέρας του να στρογγυλοκαθίσει στο πλάι του αθάνατου Ντιέγκο…

Η παθιασμένη Αργεντινή βγήκε στο γήπεδο και κυριάρχησε απέναντι σε μια Γαλλία νωθρή και… αγνώριστη. Επηρεασμένη ίσως από τα 6-7 κρούσματα γρίπης που είχε μέσα στη βδομάδα και δεν την άφησε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον τελικό. Η παρέα του Μέσι με αιχμή του δόρατος τον φρέσκο Ντι Μαρία με το ξεκίνημα απειλούσε τη γαλλική άμυνα και δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην εστία του Λιορίς. Και κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ στο 23’, με πέναλτι-εφεύρεση του Πολωνού ρέφερι Σιμόν Μαρτσίνιακ που έδειξε την εσχάτη των ποινών σε ένα μικρό άγγιγμα του Ντεμπελέ στον Ντι Μαρία. Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Λιονέλ Μέσι κι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει σε όλα τα νοκ άουτ ματς σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου! Κι ενώ όλοι περίμεναν την αντίδραση των Μπλε αυτή δεν ήρθε πορέ. Αντίθετα η Αργεντινή με μπροστάρη τον Μέσι που έκανε το ματς της ζωής του ήταν εκείνη που απειλούσε με δεύτερο γκολ και το οποίο ήρθε στο 36’ σε μια εκπληκτική αντεπίθεση που θα πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια. Ντε Πολ, Μέσι, Αλβαρες, Μακ Αλιστερ άλλαξαν εν ριπή οφθαλμού τη μπάλα, ο τελευταίος βρήκε τον Ντι Μαρία που πλάσαρε στη κίνηση για το 2-0.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν αιφνιδίασε τους πάντες και στο 40’ προχώρησε σε δύο αλλαγές! Εξω οι Ζιρού και Ντεμπέλε, μέσα Τουράμ και Μουανί, αλλά η Γαλλία δεν κατάφερε να καταγράψει τελική στο πρώτο ημίχρονο (6-0 η Αργεντινή) και όχι μόνο αυτό αλλά δεν μπόρεσε να πατήσει μια φορά στην αντίπαλη περιοχή!

Στο β’ μέρος το ματς συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό με τη Γαλλία ανίκανη να σταυρώσει τελική προσπάθεια, ανίκανη να μπει στην περιοχή των Αργεντινών κι έκανε την πρώτη τελική της στον τελικό στο 68’!

Μετά το 60’ και με την αποχώρηση του Ανχελ Ντι Μαρία που αποθεώθηκε στην αλλαγή του, η Αργεντινή έδωσε χώρο στους Γάλλους που απείλησαν πρώτη φορά με σουτ του Εμπαπέ ελάχιστα άουτ στο 70’.

Κι ενώ όλα έδειχναν τελειωμένα, στο 79’ ήρθαν τα πάνω κάτω. Η Γαλλία βρήκε την ανέλπιστη ευκαιρία και κέρδισε πέναλτι σε μια ανύποπτη φάση σε ανατροπή του Μουανί από τον Οταμέντι. Το εκτέλεσε ο Εμπαπέ και μείωσε σε 2-1 (80’) δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ματς. Και πριν συνέλθουν όλοι ο Εμπαπέ που δεν υπήρχε σε όλο το ματς ξαναχτύπησε στο επόμενο λεπτό (81’)! Από μπαλιά του Τουράμ με απίθανο βολέ ισοφάρισε 2-2 και ξεπέρασε τον Μέσι στην κορυφή των σκόρερ με 7 γκολ! Απίθανα πράγματα…

Το ματς πήγε στην παράταση αφού πρώτα ο Λιορίς έκανε την απόκρουση του αγώνα στη βολίδα του Μέσει στο 90’+6’. Στο πρώτο 15λεπτο ο Λαουτάρο Μαρτίνες εξελίχθηκε σε μοιραίο παίκτη για την Αργεντινή καθώς έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες (103’ και 105’) να βάλει την Αργεντινή μπροστά στο σκορ. Στο β’ μέρος η Αργεντινή ήταν αυτή που βγήκε μπροστά και στο 109’ ο Λιονέλ Μέσι πήρε το ριμπάουντ αην απόκρουση του Λιορίς σε σουτ του Λαουτάρο κι έγραψε το 3-2. Με τον Μέσι να φτάνει στην κορυφή των σκόρερ τον Εμπαπέ με 7 γκολ…

Όμως το συγκλονιστικό θρίλερ δεν τελείωσε αφού στο 117’ η Γαλλία κέρδισε δεύτερο πέναλτι (σουτ του Εμπαπέ, χέρι Μοντιέλ), το εκτέλεσε ο Εμπαμπέ έκανε χατ τρικ στον τελικό για το 3-3 κι έγινε πρώτος σκόρερ με 8 γκολ.

Στις καθυστερήσεις το θρίλερ δεν είχε τέλος αφού ο Μουανί και ο Λαουτάρο βρέθηκαν τετ α τετ αλλά οι Ε. Μαρτίνες και Λιορίς έσωσαν τις εστίες τους! Μοιραία ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι…

Η σειρά των πέναλτι: Εμπαπέ 1-0, Μέσι 1-1, Κομάν απόκρουση, Ντιμπάλα 2-1, Τσουαμενί άουτ, Παρέδες 3-1, Μουανί 3-2, Μοντιέλ 4-2 και τέλος…

Ο Πολωνός ρέφερι Σιμόν Μαρτσίνιακ “κιτρίνισε” τους Φερνάντες, Ραμπιό, Ακούνια, Παρέδες.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (90’ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο (120’ Ντιμπάλα), Ντι Μαρία (64’ Ακούνια), Φερνάντες, Ντε Πολ (101’ Παρέδες), ΜακΚάλιστερ (115’ Πετέλα), Μέσι, Άλβαρες (101’ Λαουτάρο).

ΓΑΛΛΙΑ: Λιορίς, Κουντέ, Βαράν (113’ Κονατέ), Ουπαμεκανό, Ερναντές (71’ Καμαβιγκά), Τσουαμενί (120’ Ντισασί), Ραμπιό (96’ Φοφανά), Γκριεζμάν (71’ Κομάν), Ντεμπελέ (40’ Μουανί), Ζιρού (40’ Τουράμ), Εμπαπέ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο