fbpx

Το «Ευρωπαϊκό» Μαρόκο έγινε το καμάρι της Αφρικής

Το «Ευρωπαϊκό» Μαρόκο έγινε το καμάρι της Αφρικής

Ένα μήνα πριν, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ ξεκινούσε, κανείς δεν φαντάζονταν πως μια ομάδα της Αφρικής και ιδιαίτερα το Μαρόκο θα μπορούσε να απασχολήσει τόσο έντονα τον πλανήτη του ποδοσφαίρου.

Όλοι γνώριζαν πως το Μαρόκο διαθέτει καλούς παίκτες με πολλές παραστάσεις στα ευρωπαϊκά γήπεδα, όμως δεν περίμενε κανείς να δει αυτή την ομάδα να περνάει – και κάλιστα πρώτη – έναν όμιλο όπου βρισκόταν η Κροατία και το Βέλγιο.

Το Μαρόκο τα κατάφερε και πέρασε στην φάση των 16 , άλλα όλοι είπαν πως το ταξίδι θα τελειώσει εκεί αφού είχαν να αντιμετωπίσουν την Ισπανία. Οι παίκτες του Ρεγκραγκί όμως, είχαν άλλα σχέδια και έστειλαν τους Ισπανούς σπίτι τους στην διαδικασία των πέναλτι με τον Μπόνο να αποκρούει δύο πέναλτι.

Η φάση των 8 τους έβγαλε ενάντια στην Πορτογαλία και φυσικά η ήττα έμοιαζε σίγουρη, αφού οι Πορτογάλοι μόλις είχαν νικήσει με 6-1 την Ελβετία. Παρόλαυτά, οι Μαροκινοί πάλεψαν και άφησαν εκτός συνέχειας τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την παρέα του .

Οι παίκτες του Μαρόκο, ζούσαν το δικό τους όνειρο, κρατούσαν την περηφάνεια όλης της Αφρικής στα χέρια τους και πήγαν με θάρρος και ψυχή να τα δώσουν όλα για όλα κόντρα στην Γαλλία. Παρότι οι Γάλλοι έβαλαν στοπ στο Μαρόκο, κανείς δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί την πορεία του .

Χωρίς δεύτερη σκέψη είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σίγουρα θα μνημονεύεται για χρόνια.

Το Μαρόκο, σε όλη αυτή την προσπάθεια είχε την βοήθεια πως οι περισσότεροι παίκτες του, αγωνίζονται σε πρωταθλήματα της Ευρώπης και έχουν σημαντικές εμπειρίες ώστε να τεθούν κόντρα σε μεγαλύτερες ομάδες και να παλέψουν στα ίσια.

Ποιοί είναι όμως οι παίκτες του Μαρόκο;

Αναλυτικά οι ποδοσφαιριστές που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022:

Τερματοφύλακες:

Γιασίν Μπόνο: Αγωνίζεται στην Σεβίλλη, με την οποία έχει κατακτήσει το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ την σεζόν 19/20. Ο Μπόνο κατάφερε να δεχτεί μόλις τρία γκολ (εκ των οποίων το ένα αυτογκόλ από συμπαίκτη του) και σίγουρα ήταν από τους κορυφαίους της διοργάνωσης.

Αχμέντ Ρέντα Ταγκναουτί: Είναι ο βασικός γκολκίπερ της Βιντάντ Καζαμπλάνκα.
Μουνίρ Μοχαμεντί : Παίζει στην Αλ Βεχντά και ήταν ο τρίτος τερματοφύλακας της Εθνικής του ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αμυντικοί:

Ασράφ Νταρί : Στα 23 του έτη είναι παίκτης της Μπρεστ και έχει ήδη προσεγγίσει συλλόγους ανωτέρου επιπέδου με την απόδοση του.
Ασράφ Χακίμι: Αναμφίβολα είναι από τους σταρ του Μαρόκου καθώς παίζει βασικός στην Παρί Σεν Ζερμέν, έχει κατακτήσει πρωτάθλημα με την Ίντερ την περασμένη σεζόν και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να βρεθεί η εθνική του ομάδα μέχρι τους 4 του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Γιαχία Ατιγιάτ Αλάχ: Ακόμη ένας παίκτης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς αγωνίζεται στην Γουιντάντ Καζαμπλάνκα
Ζαβάντ Ελ Γιαμίκ: Στα 30 του είναι παίκτης της Βαγιαδολίδ και σίγουρα είναι από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές του Μαρόκου .
Μπαντρ Μπενούν: Έως τώρα δεν είχε να επιδείξει κάτι στην καριέρα του σοφού αγωνίζεται για την Κατάρ ΣΚ, όμως ως μέλος της ομάδας που έφτασε στους 4 του Μουντιάλ στα 29 του χρόνια, ίσως φέρει το ενδιαφέρον από μεγαλύτερους συλλόγους.
Ναγέφ Αγκέρντ: Στην ηλικία των 26 βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη και στην Γουέστ Χαμ και σίγουρα αποτελεί ένα έμπειρο μέλος ποδοσφαιρικά αφού έχει παραστάσεις σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη.
Νουσέρ Μαζραουί: Το γεγονός πως αγωνίζεται στην Μπάγερν Μονάχου είναι από μόνο του ένα συν για το πως βοήθησε την ομάδα του να φτάσει ως τα ημιτελικά
Ρομέν Σαΐς: Είναι 32 ετών και παίζει στην Τουρκία και την Μπεσίκτας και αναμφίβολα ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του το φετινό Μουντιάλ.

Μέσοι:
Αμπντελχαμίντ Σαμπίρι: Ακόμηένας παίκτης με παραστάσεις στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς αγωνίζεται στην Σαμπντόρια.
Ατζεντίν Ουνάχι: Ο Ουνάχι παίζει με την φανέλα της Ανζέ στην Γαλλία και είναι από τους παίκτες που βοήθησαν το Μαρόκο να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

Γιαχία Γιαμπράνε: Σε ηλικία 31 ετών αγωνίζεται στην Βιντάντ Καζαμπλάνκα.
Ιλιάς Σαΐρ: Βρίσκεται στα γήπεδα της Αγγλίας με την φανέλα της ΚΠΡ και σαφώς είναι βασικό στέλεχος της εθνικής του ομάδας.
Μπιλάλ Ελ Κανούς: Είναι μόλις 18 ετών, ωστόσο οι εμφανίσεις του με την ομάδα της Γκενκ, τον έστειλαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έκανε ένα ονειρεμένο πρώτο Μουντιάλ που θα θυμάται για πάντα.
Σελίμ Αμαλά: Αγωνίζεται για λογαριασμό της Σταντάρ Λιέγης, χωρίς ωστόσο να έχει απασχολήσει ιδιαιτέρα με την απόδοση του.
Σοφιάν Αμραμπάτ: Πρόκειται για τον παίκτη που μαζί με τον Χακίμι αποτέλεσαν τους καλύτερους της ομάδα τους και συνέλαβαν τα μέγιστα ώστε να βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία του Μαρόκο στους 4 του θεσμού. Ο Σοφιάν αγωνίζεται με την φανέλα της Φιορεντίνα, ωστόσο στην ιταλική ομάδα θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν προτάσεις από μεγαλύτερες ομάδες μετά από το εξαιρετικό Μουντιάλ που έκανε.

Επιθετικοί:
Αμπντεραζάκ Χαμντάλα: Μπορεί η Αλ Ιτιχάντ στην οποία αγωνίζεται να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο, ο ίδιος όμως διαθέτει εμπειρία και στα 32 του έζησε το όνειρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ανάς Ζαρουρί: Ακόμη ένας “Ευρωπαίος” παίκτης, αφού παίζει στην Αγγλία για λογαριασμό της Μπέρνλι.

Βαλίντ Σεντίρα: Στην ηλικία των 24 ετών παίζει στην Μπάρι και μέσω των αγώνων του Μαρόκου στο Παγκόσμιο Κύπελλο έδειξε πως μπορεί να παίξει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Γιουσέφ Εν Νεσιρί: Ο υψηλόσωμος επιθετικός της Σεβίλλης , είχε την ευκαιρία να βρεθεί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Μαρόκου σε μια διοργάνωση που θα έχει να εξιστορεί για πολλά χρόνια.
Εζ Αμπντέ: Άλλος ένας νεαρός (21 ετών) παίκτης που βρίσκεται στην Ευρώπη και την  ομάδα της Οσασούνα.
Ζακαρία Αμπουκλάλ: Ο 22χρονος Μαροκινός είναι ήδη γνωστός από την Γαλλία και την Τουλούζ και όλοι γνωρίζουν τις ικανότητες που έχει επιθετικά.

Σοφιάν Μπουφάλ: Στην Γαλλία, γνώριζαν ήδη πως πρόκειται για έναν πολύ καλό επιθετικό που βοηθάει τα μέγιστα την Ανζέ. Φυσικά κανείς δεν φαντάζονταν πως θα έκανε ένα τόσο καλό τουρνουά με κίνδυνο η γαλλική ομάδα να “χάσει” με μεταγραφή τον παίκτη της , που ήδη απασχολεί πολλούς συλλόγους.
Χακίμ Ζιγιές: Οι συστάσεις για τον επιθετικό της Τσέλσι είναι περιττές, αφού όλοι ξέρουν την ικανότητα που έχει να βοηθάει την ομάδα του και κανείς δεν περίμενε κάτι λιγότερο από εκείνον, ασχέτως μέχρι που θα έφτανε το Μαρόκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Προπονητής:
Ουαλίντ Ρεγκραγκί

ΡΕΓΚΡΑΓΚΙ

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έβαλε το Μαρόκο στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου με χρυσά γράμματα. Παρότι ανέλαβε την ομάδα μόλις τον Αυγούστο του 2022, κατάφερε να την φτάσει έως τους 4 του Μουντιάλ, δίνοντας έτσι μια άλλη αίγλη στο Μαρόκο που έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που φτάνει ως εκεί.
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο