Η Γαλλία, χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, κατέβαλε στον ημιτελικό 2-0 την έκπληξη του τουρνουά, το Μαρόκο, και προκρίθηκε στον τελικό του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Μεγάλος της αντίπαλος η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι.
Η Γαλλία έπαιξε στον έβδομο ημιτελικό της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αποκλείστηκε στους τρεις πρώτους (1958, 1982, 1986) και κέρδισε τους τελευταίους τέσσερις (1998, 2006, 2018, 2022).
Αήττητη
Η Γαλλία δεν έχει χάσει ποτέ αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου είχε το προβάδισμα στο φινάλε του πρώτου 45λέπτου, με τον απολογισμό της να είναι 26 νίκες και 1 ισοπαλία.
Οι παίκτες του Ουαλίντ Ρεγκραγκί μπήκαν στο παιχνίδι επιδιώκοντας να κυκλοφορήσουν την μπάλα, ωστόσο οι τρικολόρ στην πρώτη τους οργανωμένη επίθεση άνοιξαν το σκορ. Στο 5’ ο Βαράν με κάθετη πάσα τροφοδότησε τον Γκριεζμάν, αυτός βρήκε τον Εμπαπέ που δύο φορές δεν μπόρεσε να τελειώσει τη φάση, η μπάλα κατέληξε στον Ερναντέζ, ο οποίος με βολ πλανέ από τη γωνία της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίκτυα (1-0).
Το γκολ του 25χρονου αριστερού μπακ στο 5′ είναι το γρηγορότερο που έχει πετύχει ομάδα σε ημιτελικό Μουντιάλ μετά από το 1958, όταν είχε σκοράρει τότε ο Βαβά με τη φανέλα της Βραζιλίας απέναντι στη Γαλλία στα πρώτα δύο λεπτά.
Το Μαρόκο ισορρόπησε το παιχνίδι και στο 10’ ο Γιορίς απέκρουσε δυνατό σουτ του Ουναχί.
Η Γαλλία είχε κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία της και έψαχνε την κατάλληλη στιγμή για ένα νέο χτύπημα. Αυτό συνέβη στο 17΄, όμως η μπάλα δεν κατέληξε στα δίκτυα. Ο Κονατέ πέρασε βαθιά μπαλιά στον Ζιρού που με έναν κεραυνό «σημάδεψε» το δοκάρι του Μπόνο. Στη φάση του 17’ φάνηκε ότι ο αρχηγός του Μαρόκο, ο Σάις, αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και στο 21’ αντικαταστάθηκε από τον Αμαλάχ. Έτσι, μετά τον Αγκέρντ που είχε δηλωθεί στο ΦΑ του ημιτελικού, αλλά δεν μπόρεσε να αγωνιστεί, η αφρικανική ομάδα έχασε και το δεύτερο στόπερ της.
Στο 36΄ η Γαλλία έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία. Ο Τσουαμενί πέρασε την μπάλα στον Εμπαπέ, αυτός βρέθηκε απέναντι από τον Μπόνο, τον πλάσαρε και σε πρώτο χρόνο έδιωξε ο Ντάρι. Ο Τσουαμενί ανέκτησε την μπάλα, την έστρωσε στον Ζιρού, ο οποίος με σουτ την έστειλε ελάχιστα άουτ.
Στο 40’ ο Γκριεζμάν εκτέλεσε κόρνερ, ο Βαράν πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.
Δοκάρι
Στην εκπνοή του ημιχρόνου το Μαρόκο έχασε την πρώτη του σημαντική ευκαιρία. Ο Ζίγιεχ εκτέλεσε κόρνερ, ο Ζιρού απομάκρυνε την μπάλα και ο Ελ Γιαμίκ με ανάποδο ψαλίδι έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Ελάχιστα την είχε βρει ο Γιορίς και έτσι γλίτωσε την ομάδα του από την ισοφάριση.
Στο 49’ ο Γκριεζμάν πέρασε κάθετη πάσα στον Εμπαπέ, ο οποίος δεν πρόλαβε την μπάλα για να πλασάρει.
Τα «Λιοντάρια του Άτλαντα» πίεζαν για να φτάσουν στην ισοφάριση, όμως η Γαλλία αμυνόταν σωστά έχοντας σε πολύ καλή βραδιά τους Βαράν και Κονατέ. Ο 23χρονος στόπερ στο 53’ έκοψε τη σέντρα του Αλάχ πριν βάλει την προβολή ο Εν Νεσίρι.
Ο χρόνος κυλούσε και το Μαρόκο δεν μπορούσε να «τρυπήσει» το γαλλικό τείχος, ενώ και ο αντίπαλος του δεν έβγαζε αντεπιθέσεις.
Στο 74’ ο Τουράμ πέρασε την μπάλα μέσα στην περιοχή στον Φοφανά, ο οποίος έκανε κακό τελείωμα.
Πρώτη επαφή
Η Γαλλία σφράγισε την πρόκριση στο 79’. Ο Εμπαπέ έκανε εξαιρετική ατομική προσπάθεια ανάμεσα σε τέσσερις αντιπάλους, σούταρε με την μπάλα να φτάνει στον Κόλο Μουανί, ο οποίος σκόραρε σε κενή εστία (2-0). Ο 24χρονος επιθετικός πέτυχε γκολ στην πρώτη του επαφή με την μπάλα.
Στο 94’ ο Κουντέ έδιωξε σχεδόν πάνω από τη γραμμή της εστίας του Γιορίς το σουτ του Ουναχί.
Γκολ: 5’ Ερναντέζ, 79’ Μουανί
Διαιτητής: Σέσαρ Ράμος (Μεξικό)
Κίτρινη: /Μπουφάλ
Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Τεό Ερναντέζ, Τσουαμενί, Φοφανά, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (79’ Μουανί), Ζιρού (65’ Τουράμ), Εμπαπέ.
Μαρόκο: Μπόνο, Χακίμι, Νταρί, Σάις (21’ Αμαλάχ, 78’ Εζαλζουλί), Ελ Γιαμίκ, Μαζραουί (46’ Ατιγιάτ Αλάχ), Άμραμπατ, Ουναχί, Ζίγιεχ, Εν Νεσιρί (67’ Χαμνταλάχ), Μπουφάλ (67’ Αμπουκλάλ).