fbpx

Ο 20λογος του Λιονέλ Μέσι: Ποιος να συγκριθεί μαζί του

Ο 20λογος του Λιονέλ Μέσι: Ποιος να συγκριθεί μαζί του

Ξέρετε τι είναι να έχεις σημειώσει άθλους και άθλους, να έχεις γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, να έχεις τρόπαια, ρεκόρ, διακρίσεις ομαδικές και ατομικές και την ίδια στιγμή να σου λένε πως αν δεν κατακτήσεις ένα παγκόσμιο Κύπελλο δεν είσαι άξιος να συγκριθείς με τον θρυλικό Ντιέγκο Μαραντόνα;

Ξέρετε τι είναι να κουβαλάς ένα ολόκληρο έθνος στις πλάτες σου και να μη σε αναγνωρίζουν ως ισότιμο του Πελέ και του Μαραντόνα; Δηλαδή η αξία σου ή η υστεροφημία σου, αμαυρώνονται αν δεν κατακτήσεις στην καριέρα σου τον μοναδικό τρόπαιο που σου λείπει;

Αφού λοιπόν πολλοί μετρούν με τρόπαια την αξία των μεγάλων του ποδοσφαίρου, τότε γιατί ο Μαραντόνα και ο Πελέ ήταν τόσο μεγάλοι; Ας αναρωτηθούν όσοι επιχειρούν να μουντζουρώσουν την τεράστια καριέρα του Μέσι, πόσα Τσάμπιονς Λιγκ έχει κατακτήσει ο θρυλικός Ντιέγκο; Γιατί ο Πελέ δεν έπαιξε ποτέ στην Ευρώπη να μετρήσουμε διαφορετικά τα επιτεύγματα του; Ούτε ο Πελέ ήταν μόνος του στις τρεις κατακτήσεις Μουντιάλ. Είχε δίπλα του παικτκαράδες και παικταράδες. Από τον Βαβά και τον Ντίντι μέχρι τον Ζαϊρζίνιο και τον Ριβελίνο. Από τον Γκαρίντσα και τους Νίλτον και Ζάλμα Σάντος μέχρι τον Τοστάο και τον Κάρλος Αλμπέρτο

Όμως οι συγκρίσεις διαφορετικών εποχών δεν βγάζουν πουθενά, δεν έχουν νόημα και είναι άδικες για όλους. Και ο Λιονέλ Μέσι έφτασε 35 χρονών και να καλείται να αποδείξει ακόμη, ότι ανήκει στην κλειστή ομάδα των 4-5 το πολύ μεγαλύτερων άσων που ανέδειξε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Γελοιότητα…

Παρ’ όλα αυτά ο κοντός με το νο 10 στη πλάτη επιμένει να αποδεικνύει κάθε φορά σε κάθε ματς, γιατί είναι ο κορυφαίος όλων στη σύγχρονη εποχή. «Περπατάει» λένε και τον κατηγορούν για αυτό. Το είδαμε και στα έξι παιχνίδια του Μουντιάλ στο Κατάρ: πέντε γκολ, τέσσερις ασίστ, δηλαδή συμμετοχή στα 9 από τα 12 γκολ της Αργεντινής μέχρι σήμερα. Δεν τα λες και λίγα για έναν… 35χρονο! Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά μη χάσουμε τη μπάλα όπως έχασε παίκτη και μπάλα στον χθεσινό ημιτελικό ο Κροάτης Γκβάρντιολ στη φάση του 2ου γκολ της «αλμπισελέστε»…

Αντί άλλων σχολίων για το φαινόμενο «Λιονέλ Μέσι», απολαύστε επιγραμματικά, τι έχει πετύχει έως σήμερα, μόνο με την εθνική ομάδα της Αργεντινής:

1. Έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε και έδωσε ασίστ σε τέσσερις αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου.

2.Έφτασε τα 11 γκολ σε Μουντιάλ, πέρασε τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (10 γκολ) κι έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Αργεντινής στη διοργάνωση.

3. Ανέβηκε στην 5η θέση των σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων με τα 11 γκολ του και θέλει ακόμη ένα για να ισοφαρίσει τον Πελέ που έχει 12! Στην κορυφή του πίνακα είναι ο Κλόζε (16) και ακολουθούν οι Ρονάλντο Ναζάριο (Βραζιλία, 15), Γκερντ Μίλερ (14) και ο Φοντέν (13).

4. Εφτασε τις 6 ασίστ σε αγώνες νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έγινε ο πρώτος σε ασίστ σε αυτή τη φάση του θεσμού, ξεπερνώντας τον Πελέ που έχει τέσσερις.

5. Έσπασε το φράγμα των 1.000 αγώνων στην καριέρα του σε συλλογικό κι εθνικό επίπεδο καθώς μετράει 1002 παιχνίδια.

6. Με το γκολ του στον ημιτελικό, επέκτεινε το ρεκόρ του με τη μεγαλύτερη χρονική απόσταση ανάμεσα σε γκολλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στα 16 χρόνια και 180 ημέρες. Στις 16 Ιουνίου 2006 είχε σκοράρει για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο (κόντρα στη Σερβία).

7. Είναι ο πρώτος σε συμμετοχές στην εθνική ομάδα (171) και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με την «αλμπισελέστε» με 96 γκολ.

8. Έγινε ο 6ος παίκτης που σκοράρει σε όλα τα νοκ άουτ ματς σε ένα μόνο τουρνουά μετά τους Σκιλάτσι (1990), Ρ. Μπάτζιο (1994), Στόιτσκοφ (1994), Σούκερ (1998) και Σνάιντερ (2010).

9. Εχει συμμετοχή σε 19 γκολ σε Μουντιάλ (11 γκολ, 8 ασίστ), ισοφαρίζοντας τους Κλόζε, Ρονάλντο Ναζάριο και Μίλερ.

10. Εφτασε τις 25 συμμετοχές σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ισοφάρισε τον Γερμανό Λόταρ Ματέους και στον κυριακάτικο τελικό (18/12, 17:00) θα βρεθεί μόνος πρώτος με 26 συμμετοχές στην ιστορία της διοργάνωσης.

11. Εφτασε τα 2.164 λεπτά συμμετοχής σε Μουντιάλ και στον μεγάλο τελικό της Κυριακής αν αγωνιστεί ακόμα 90 λεπτά θα ξεπεράσει στη κορυφή της λίστας τον Πάολο Μαλντίνι με τα 2.217 λεπτά, φτάνοντας τα 2.254.

12. Εγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες εμφανίσεις (18) ως αρχηγός της Αργεντινής ξεπερνώντας τον Μαραντόνα που είχε 16.

13. Εφτασε τον Ντιέγκο Μαραντόνα στον πίνακα των ασίστ με 8.

14. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες νίκες σε Μουντιάλ (16) και αν η Αργεντινή νικήσει στον τελικό θα ισοφαρίσει τον Κλόζε που έχει 17.

15. Εφτασε τις 10 κατακτήσεις του βραβείου Man of the Match στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων (τέσσερα έχει ήδη σε έξι ματς στο Κατάρ) και άφησε 2ο τον Κριστιάνο Ρονάλντο με 7 και τρίτο τον Άριεν Ρόμπεν με 6.

16. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Αργεντινής Νέων Κ-20 με 14 τέρματα σε 18 συμμετοχές

17. Αναδείχθηκε δύο φορές πολυτιμότερος παίκτης στο Κόπα Αμέρικα το 2015 και το 2021.

18. Είναι μία φορά κάτοχος του Χρυσού Παπουτσιού σε Κόπα Αμέρικα (το 2021 με 4 γκολ)

19. Κατέχει το ρεκόρ στο βιβλίο Guinness για τα περισσότερα τέρματα σε επίσημους αγώνες σε ένα ημερολογιακό έτος: 91 γκολ το 2012.

20. Προηγείται στον πίνακα των σκόρερ στο Κατάρ με 5 γκολ παρέα με τον Εμπαπέ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο