fbpx

Κροατία-Βραζιλία 4-2 (1-1): Το μεγάλο μπαμ από την “χρβάτσκα”, απέκλεισε το φαβορί από τον ημιτελικό

Κροατία-Βραζιλία 4-2 (1-1): Το μεγάλο μπαμ από την “χρβάτσκα”, απέκλεισε το φαβορί από τον ημιτελικό

Η Κροατία με ήρωα τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς απέκλεισε το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ, την Βραζιλία, στη διαδικασία των πέναλτι και προκρίθηκε στα ημιτελικά του τουρνουά.

Ο κορυφαίος γκολκίπερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη κανονική διάρκεια του προημιτελικού κράτησε το μηδέν στην εστία του, στην παράταση το ματς τελειωσε 1-1 και στα πέναλτι απέκρουσε αυτό που εκτέλεσε ο Ροντρίγκο, ενώ ο Μαρκίνιος σημάδεψε το δοκάρι. Ετσι, η “χρβάτσκα” με 4 εύστοχα πέναλτι πέρασε στον ημιτελικό και το ονειρεμένο ταξίδι της συνεχίζεται…

Ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς είχε στήσει τοίχος στην εστία του, η Βραζιλία δεν μπόρεσε να το τρυπήσει στην κανονική διάρκεια του προημιτελικού, αλλά στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης ο σούπερ σταρ της σελεσάο, ο Νεϊμάρ, σκόραρε με ένα γκολ αριστούργημα και άνοιξε το σκορ. Τελευταία όμως μίλησε η “χρβάτσκα” που ισοφάρισε με τον Πέτκοβιτς και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, όπου βγήκε νοκ άουτ το φαβορί.

Στο τέμπο της Κροατίας

Στο ξεκίνημα του αγώνα οι λατινοαμερικάνοι κυκλοφορούσαν καλύτερα την μπάλα και είχαν τον έλεγχο του ρυθμού, ωστόσο δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να… εκτελέσουν. Από την άλλη πλευρά οι αντίπαλοι τους είχαν ρίξει το βάρος στην εξουδετέρωση του Νεϊμάρ και το κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό. Στην εξέλιξη του αγώνα η Κροατία πέτυχε να επιβάλει το τέμπο που ήθελε, ενώ όταν έβρισκε κενά στον άξονα επιχείρησε να κάνει τη ζημιά.

Η πρώτη ευκαιρία του προημιτελικού χάθηκε από τη σελεσάο με τον Βινίσιους στο 5’, το σουτ του οποίου απέκρουσε σε δύο χρόνους ο Λιβάκοβιτς.

Στο 10’ ο Βινίσιους έκανε βιαστική πάσα προς τον Ριτσάρλισον και ο Σόσα πρόλαβε και απομάκρυνε τον κίνδυνο.

Η Κροατία απείλησε στο 13’. Ο Πάσαλιτς έβγαλε την σέντρα με τον Πέρισιτς να μην μπορεί να τελειώσει τη φάση.

Στο 20’ ο Βινίσιους άλλαξε την μπάλα με τον Νεϊμάρ, ο επιθετικός της Ρεάλ σούταρε, αλλά ο Γκβαρντιόλ με σωτήριο τάκλιν έσωσε την εστία της ομάδας του.

Το πρώτο 45λεπτο δεν είχε άλλες αξιόλογες φάσεις και στα σημεία κερδισμένη ήταν η Κροατία που δεν έχει την ποιότητα του αντιπάλου της, αλλά πήγε το παιχνίδι εκεί που το ήθελε.

Φύλακας άγγελος

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους η Βραζιλία απείλησε με Νεϊμάρ, Βινίσιους, αλλά είχε προηγηθεί οφσάιντ στη φάση.

Ο Λιβάκοβιτς κατέβασε τα ρολά της εστίας του στο 55’. Ο Νεϊμάρ βρέθηκε απέναντι του, αλλά ο 27χρονος γκολκίπερ τον νίκησε.

Στο 66’ ήταν άλλη μία μεγάλη στιγμή για τον Λιβάκοβιτς, ο οποίος νίκησε και τον Πακετά. Μεγάλο παιχνίδι από τον τερματοφύλακα της Κροατίας.

Στο 76’ ο Λιβάκοβιτς νίκησε και πάλι τον Νεϊμάρ. Ο Ριτσάρλισον πέρασε κάθετη πάσα στον σταρ της Παρί που βρέθηκε απέναντι από τον “άσο” της Κροατίας, ο οποίος αποσόβησε τον κίνδυνο.

Η σελεσάο έψαχνε το γκολ, στο 80’ οι παίκτες της γύρισαν την μπάλα, αυτή κατέληξε στον Πακετά το σουτ του οποίου μπλόκαρε ο Λιβάκοβιτς, ο οποίος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην κανονική διάρκεια του προημιτελικού που τελείωσε 0-0, χωρίς μεγάλες συγκινήσεις. Ηταν ένα παιχνίδι τακτικής που πήγε στην παράταση. Τα οκτώ από τα τελευταία εννέα νοκ άουτ ματς της Κροατίας στην τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης οδηγήθηκαν στην ισοπαλία. Το μοναδικό που έληξε στα 90 λεπτά ήταν ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 κόντρα στη Γαλλία.

Νεϊμάρ

Στην παράταση το ματς κυλούσε χωρίς φάσεις. Στο 101’ σουτ του Πέντρο κόντραρε και η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Λιβάκοβιτς. Στο 103’ ο Πέτκοβιτς πάτησε στην περιοχή του Αλισον, “έσπασε” την μπάλα στον Μπρόζοβιτς, ο οποίος είχε την εστία… πιάτο και σούταρε στην εξέδρα.

Το σκορ άνοιξε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης με ένα γκολ – ζωγραφιά του Νεϊμάρ, ο οποίος άλλαξε την μπάλα με τους Ροντρίγκο, Πακετά, ντρίπλαρε και τον Λιβάκοβιτς και την έστειλε στα δίκτυα (0-1).

Ο Νεϊμάρ έφτασε τα 77’ γκολ με το εθνόσημο, όσα έχει και ο Πελέ με την Βραζιλία.

Το ματς δεν είχε τελειώσει. Στο 117’ η Κροατία έφυγε στην κόντρα, ο Ορσιτς πάσαρε στον Πέκτοβιτς, ο οποίος με σουτ νίκησε τον Αλισον και ισοφάρισε (1-1).

Στο 122’ σουτ του Κασεμίρο απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς και το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Τα πέναλτι:

Κροατία: Βλάσιτς 1-0

Βραζιλία: Ροντρίγκο, απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς (1-0)

Κροατία: Μάγιερ 2-0

Βραζιλία: Κασεμίρο 2-1

Κροατία: Μόντριτς 3-1

Βραζιλία: Πέντρο 3-2

Κροατία: Ορσιτς 4-2

Βραζιλία: Μαρκίνιος δοκάρι…

Γκολ: 117’ Πέτκοβιτς /105’ + 1’ Νεϊμάρ

Διαιτητής: Μάικλ Ολιβερ (Αγγλία)

Κίτρινες: Μπρόζοβιτς, Πέτκοβιτς /Ντανίλο, Κασεμίρο, Μαρκίνιος

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβαρντιόλ, Σόσα (110’ Μπούντιμιρ), Μπρόζοβιτς (114’ Ορσιτς), Κόβασιτς (106’ Μάγιερ), Μόντριτς, Πάσαλιτς (72’ Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κράμαριτς (72’ Πέτκοβιτς).

Βραζιλία: Άλισον, Μιλιτάο (106’ Αλεξ Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Κασεμίρο, Πακετά (106’ Φρεντ), Νεϊμάρ, Ραφίνια (56’ Αντονι), Βινίσιους (64’ Ροντρίγκο), Ριτσάρλισον (84’ Πέντρο).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο