Πέρασαν κιόλας 4,5 χρόνια από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 και σήμερα (18.00) το Κατάρ ανοίγει τις «πύλες» του για να φιλοξενήσει την τελική φάση του Μουντιάλ σε μια διοργάνωση γεμάτη σκιές από μίζες, «μαύρο χρήμα», διαφθορά, σκάνδαλα, χιλιάδες νεκρούς, και ο,τι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους γύρω από τις συνθήκες με τις οποίες το καθεστώς της αραβικής χώρας πήρε την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Και για την ώρα, μέχρι να μπούμε όλοι σε ρυθμούς αγώνων κι έντασης, γιορτή τη σημερινή δεν τη λες. Οσο κι αν το παλεύουν οι διοργανωτές αλλά και ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA.
Όμως από σήμερα έχουμε ποδοσφαιρική δράση. Με 32 φιναλίστ για τελευταία φορά σε τελική φάση, καθώς από το Μουντιάλ 2026 (συνδιοργάνωση ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό) οι φιναλίστ αυξάνονται σε 48, απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο τη μαγεία του Μουντιάλ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…
Σέντρα λοιπόν σήμερα, με ο,τι πιο….αντιτουριστικό παιχνίδι έχουμε δει μέχρι τώρα στη διοργάνωση. Κατάρ-Εκουαδόρ. Σα να λέμε ότι εναρκτήριο ματς στη τελική φάση του Euro είναι το Γιβραλτάρ – Λευκορωσία. Αλλη μια… επιτυχία των διοργανωτών και της FIFA, που σκέφτηκαν αρχικά να αλλάξουν το εναρκτήριο ματς με το πολύ πιο εμπορικό Ολλανδία – Σενεγάλη (το άλλο ματς του 1ου ομίλου) αλλά έτσι θα έσπαγε και η παράδοση που θέλει την διοργανώτρια χώρα να ξεκινάει τους αγώνες. Και φρόντισαν μάλιστα οι του Κατάρ, να βάλουν πρώτο το ματς με το Εκουαδόρ, πιστεύοντας ή ότι είναι η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου οπότε μπορεί να ξεκινήσουν με νίκη και θα ζεσταθεί έτσι το ενδιαφέρον της χώρας για τη διοργάνωση. Εκτός κι αν αληθεύουν οι καταγγελίες της Daily Mail που μιλούν για στήσιμο του αγώνα. Όπως και να έχει, ο,τι κι αν ισχύει, ακόμη και το εναρκτήριο ματς κολλάει «γάντι» στο πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ της ιστορίας.
Υπομονή όμως και από αύριο Δευτέρα, ξεκινάει για τα καλά η δράση αν και τα περισσότερα ματς έχουν αδιάφορα ποδοσφαιρικά ζευγάρια. Όταν όμως έχεις 24 ομάδες σε τελική φάση, τις οποίες κάνεις 32 και στη συνέχεια 48, λογικό κι επόμενο να πέφτει το θέαμα και να απαξιώνεται το προϊόν. Όμως την FIFA την ενδιαφέρουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα και όχι το ενδιαφέρον του κόσμου να πάει στο γήπεδο. Πως αλλιώς να εξηγήσεις άλλωστε -πέρα από το ότι η διοργάνωση γίνεται σε μια ΜΗ ποδοσφαιρική χώρα- ότι θα δούμε αγώνες όπως Ουαλία-ΗΠΑ, Ιράν-Ουαλία, Τυνησία-Αυστραλία, Πολωνία-Σ. Αραβία, Ιαπωνία-Κόστα Ρίκα, Μαρόκο-Καναδάς και πολλές άλλες, αναλόγου βεληνεκούς. Φαντάζομαι ότι σε 12-16 χρόνια την FIFA να αυξάνει τις 48 ομάδες σε… 96, έτσι ώστε ο –σχεδόν- μισός πλανήτης να παίρνει μέρος σε τελική φάση που θα διοργανώνουν καμιά 10αριά χώρες σε διαφορετικές ηπείρους, έτσι για να αποτελειώσει την κάποτε λαμπερή διοργάνωση…
Μόνη σωτηρία για τους ποδοσφαιρόφιλους στο Μουντιάλ που ξεκινάει, είναι να παρουσιαστούν φρέσκοι και ορεξάτοι οι αστέρες των μεγάλων ομά ώστε να απολαύσουμε καλή μπάλα. Αλλωστε το ενδιαφέρον στη φάση των ομίλων έχει να κάνει με το αν θα γίνει κάποια μεγάλη έκπληξη και κάποιο φαβορί μείνει εκτός των «16» και μετά τα ντέρμπι που θα δούμε και θα προκύψουν από τα σταυρώματα, στα νοκ άουτ παιχνίδια. Μέχρι τότε καλή διασκέδαση, όσοι δείτε όσα ματς δείτε και μακριά από τους… Ινφαντίνο όλου του κόσμου…