«Μια και καμία» που λέγαμε κάποτε στον στρατό μετρώντας τις μέρες για το πολυπόθητο απολυτήριο. Μόνο που τώρα το λέμε για την έναρξη του 22ου παγκοσμίου Κυπέλλου που ξεκινάει αύριο Κυριακή 920/11) στο μακρινό Κατάρ…
…Όμως ακόμη κι αυτό το «μια και καμία» δεν το λένε φέτος με ζήλο αλλά το λέμε για να το λέμε, περισσότερο από συνήθεια και όχι γιατί αγωνιούμε όπως στις προηγούμενες διοργανώσεις να ξεκινήσει η γιορτή της μπάλας. Όμως για αυτό την απόλυτη ευθύνη έχει η «συμμορία» της FIFA και όχι ο φίλαθλος κόσμος. Μιλάμε για το πρώτο ουσιαστικά Μουντιάλ το οποίο έχει ήδη ξενερώσει τον κόσμο, άσχετα με το τι πρόκειται να συμβεί αγωνιστικά στην διάρκεια του. Ο φίλαθλος παρακολουθεί, βλέπει, διαβάζει όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην αραβική χώρα και περισσότερο βρίζει και λιγότερο θαυμάζει και περιμένει.
Από τη μέρα που βγήκαν στην επιφάνεια οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τα «λαδώματα», οι δωροδοκίες, στη συνέχεια οι χιλιάδες νεκροί και η καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέχρι εσχάτως που καταγγέλθηκε ότι υπάρχει υποψία για «στήσιμο» του εναρκτήριου αγώνα, το «Κατάρ 2022» έχει ξενερώσει τον κόσμο περισσότερο κι από τις μέρες των lockdown και της πανδημίας, που τα παιχνίδια γίνονταν σε άδεια γήπεδα και νόμιζες ότι πρόκειται για «οικογενειακό διπλό» παρά για ημιτελικό ή τελικό Τσάμπιονς Λιγκ…
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι μπάλα θα δούμε στο Κατάρ. Μπορεί να είναι το πιο θεαματικό και να σώσει τις τελευταίες εντυπώσεις, μπορεί να περάσει και άχρωμο και άοσμο απλά για να βγει η υποχρέωση. Άλλωστε τι χρώμα να έχουν οι εξέδρες πέρα από το κατάλευκο των ντόπιων με τις κελεμπίες που υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκονται στα γήπεδα…
Όμως η φετινή διοργάνωση πάει ασορτί με τους «εγκέφαλους» της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Που αντί να ανεβάσει επίπεδο το ποδόσφαιρο και το καλύτερο προϊόν της, προτίμησε να το θυσιάσει στα πετροδόλαρα των Αράβων. Κι εξηγούμαι:
1. Μουντιάλ τον χειμώνα: Για πρώτη φορά στα χρονικά, η FIFA έπραξε το (κάποτε) αδιανόητο, να διοργανώσει δηλαδή τελική φάση μέσα στο καταχείμωνο! Όμως όλα έχουν τη τιμή τους, ειδικά όταν στο ιερατείο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, πωλούν πανάκριβα τη ψήφο τους. Θα μπορούσαν να διοργανώσουν το Μουντιάλ και στο… Διάστημα ή στην Ανταρκτική αν βρίσκονταν λεφτάδες σαν τους Αραβες να θέσουν υποψηφιότητα για κάτι τέτοιο. Τι πέτυχε η FIFA; Να βάλει βούτυρο στο ψωμί εκείνων (με πρώτους τους Αγγλους) που κατήγγειλαν από την αρχή τις μεθοδεύσεις των Αράβων να διαφθείρουν κι άλλο την ήδη διεφθαρμένη Συνομοσπονδία και ουσιαστικά να εξαγοράσουν τη διοργάνωση.
Παράλληλα οι «εγκέφαλοι» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αποφάσισαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ερήμου και προκειμένου να μη χάσουν τα λεφτά τους, να γίνει η διοργάνωση χειμώνα με αποτέλεσμα να γίνει άνω κάτω του καλεντάρι της σεζόν στα εθνικά πρωταθλήματα των χωρών. Άλλη προετοιμασία το καλοκαίρι αφού όλα τα πρωταθλήματα διακόπτονται για ένα μήνα, άλλη προετοιμασία το καταχείμωνο κι επανέναρξη μέσα στις γιορτές με πολλές εμβόλιμες αγωνιστικές. Αλαλούμ!
2. Οι νεκροί: Παρά τις συνεχείς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, ακόμη και φωνές για εμπάργκο, εξ αιτίας της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Κατάρ, η βασιλική οικογένεια που έχει τη χώρα υπό την… ιδιοκτησία της, μένει στο απυρόβλητο. Τι κι αν φωνάζει η Διεθνής Αμνηστία, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως; Οι 6.500 νεκροί μετανάστες- εργαζόμενοι στα έργα για το Μουντιάλ, δεν θα δικαιωθούν ποτέ. Τι κι αν τα διεθνή δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση περίπου μισού δις στις οικογένειες των θυμάτων; Το καθεστώς έθαψε στην άμμο της ερήμου ή έπνιξε στον Περσικό Κόλπο, όλα τα στραβά, ανάποδα και άσχημα στα χρόνια της προετοιμασίας. Εργάτες από φτωχές χώρες της Ασίας κυρίως, εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη για το Μουντιάλ μέσα σε καυτές θερμοκρασίες, έμεναν ή μένουν σε κοντέινερ-φούρνους και πληρώνονται ψίχουλα. Αλλά είπαμε, η βιτρίνα να είναι καλά και η ευσπλαχνική FIFA που δεν αποδέχεται ότι υπάρχουν χιλιάδες θύματα…
3. Εξαγορά… φιλάθλων: Το Κατάρ δεν ήταν ούτε θα γίνει ποτέ χώρα ποδοσφαιρομάνα. Δεν έχει ποδόσφαιρο, δεν το ξέρει. Δεν έχει πληθυσμό τέτοιο που κάποιους να τους απορροφήσει το ποδόσφαιρο και προκειμένου να μην εξελιχθεί σε φιάσκο σε απευθείας μετάδοση να βλέπουμε δηλαδή άδειες εξέδρες όπως επί πανδημίας, επιστράτευσε την… εξαγορά φιλάθλων. Εργάτες που δούλευαν στα έργα, ακόμη και άλλοι που έρχονται τώρα στη χώρα από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ταϊλάνδη, Ινδία, Νεπάλ, Σομαλία, Υεμένη κλπ, παίρνουν ένα χαρτζιλικάκι (για αυτούς σημαίνει και την επιβίωση τους και των οικογενειών τους για ένα μήνα ακόμη…) για να παριστάνουν τους οπαδούς των ξένων εθνικών ομάδων, που δεν θα έχουν οπαδούς στη διοργάνωση. Τους ντύνουν με κασκόλ, φανέλες και σημαίες διαφορών ομάδων από τις 31 φιναλίστ, τους δίνουν 10 ευρώ τη μέρα συν το φαγητό της ημέρας κι έτσι προσπαθούν να δώσουν χρώμα στα γήπεδα του Μουντιάλ! Αυτό το «καραγκιοζ-μπερντε» αρέσει πολύ στην FIFA. Η οποία αν έπαιρνε τα διπλά πετροδόλαρα από όσα πήραν τα μέλη της, ήταν ικανή να βάλει τον πρόεδρο της Τζιάνι Ινφαντίνο, να κάνει τη… καμήλα στη μέση της ερήμου!
3. Απαγορεύσεις: Στον αραβικό κόσμο είναι πολλά που δεν επιτρέπονται σε σχέση με τις συνήθειες του υπόλοιπου κόσμου σε Ευρώπη και Αμερική. Όμως παρά τις υποσχέσεις των διοργανωτών ότι τις μέρες του Μουντιάλ κάποιες από αυτές θα αρθούν, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οσοι (δεν είναι και πολλοί) ταξιδέψουν στο Κατάρ, αλκοόλ στα γήπεδα δεν πρόκειται να δουν.
Η ελευθερία του Τύπου, οι άδικες δίκες, η αντιμετώπιση των γυναικών, η έχθρα απέναντι στην ΛΟΑΤ κοινότητα, τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, οι χιλιάδες νεκροί, οι «αιχμάλωτοι» εργάτες, τα βασανιστήρια, τα πάντα όλα, αναφέρονται στην προ ημερών Έκθεση της Διεθνούς Αμηνστίας. Πολλές χώρες εξέφρασαν διαμαρτυρίες ή ετοιμάζουν διάφορες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων (Γερμανία, Νορβηγία, Δανία κλπ) αλλά ουδείς ιδρώνει…
Και μένουν οι αρνήσεις προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους να τα χώνουν στο καθεστώς, που μάταια αναζητούσε διάσημους καλλιτέχνες για την τελετή έναρξης κα λήξης. Όμως οι χυλοπίτες έπεφταν χαλάζι και οι διοργανωτές, αναγκάστηκαν να κλείσουν κάτι απίθανους τραγουδιστές από την Ν. Κορέα. Εξαίρεση βέβαια σε όλα αυτά ο διάσημος «ταληροφονιάς» Ντέιβ Μπέκαμ που αντί κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, δέχθηκε να είναι από την πρώτη στιγμή πρεσβευτής της διοργάνωσης και βγάζοντας φωτογραφίες με την βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Αλίμονο…
4. Τηλεόραση: Ασορτί με την απαξιομένη διοργάνωση και η ελληνική τηλεόραση. Για πρώτη φορά τα παιχνίδια του Μουντιάλ δεν θα τα δούμε όλα ελεύθερα αλλά τα μισά από αυτά. Γιατί ο ΑΝΤ1 επέλεξε να δείξει την πρώτη εβδομάδα μόνο ένα ματς σε ελεύθερη μετάδοση και τα άλλα τρία τα στέλνει στο συνδρομητικό του. Την 2η εβδομάδα δείχνει δύο από τα τέσσερα. Και από την φάση των «16» τα δείχνει όλα ελεύθερα. Κι επειδή δεν έχει δικό του αθλητικό τμήμα κι επειδή δεν θέλει να προσλάβει μόνιμο αθλητικό για να μη πληρώνει, νοίκιασε το αθλητικό της Cosmote με έναν δύο άλλους συναδέλφους ακόμη για να του κάνουν τη δουλειά…
Μετά σε αυτό το χάλι, βγαίνει ο ξεδιάντροπος Τζιάνι Ινφαντίνο και ρίχνει την χαριστική βολή: κάνει έκκληση σε Ρωσία-Ουκρανία να σταματήσουν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ!
Γελάνε και οι καμήλες της ερήμου…