fbpx

Μουντιάλ 2018 -Ρωσία: Τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα στατιστικά

Μουντιάλ 2018 -Ρωσία: Τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα στατιστικά

Η Γαλλία κατέκτησε το τρόπαιο στον πιο εντυπωσιακό τελικό των τελευταίων δεκαετιών, όπου η Κροτατία πάλεψε για την απόλυτη έκπληξη, αλλά έμεινε με τη συμμετοχή στον τελικό της διργάνωσης. Ο Μόντριτς ήταν το πρόσωπο του Μουντιάλ και κατάφερε να οδηγήσει την Κροατία στο πιο ψηλό σκαλοπάτι που έχει ανέβει.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Λούκα Μόντριτς

Αυτό ήταν το 3ο Μουντιάλ του μεγάλου άσου μετά τις συμμετοχές του στις διργανώσεις του 2006 και του 2014, όπου συνολικά με την εθνική Κροατίας έχει φτάσει τις 143 συμμετοχές με 21 γκολ.

Στo Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Μόντριτς κατάφερε να στρέψει επάνω του όλα τα φλας του κόσμου. Σε μια Κροατία που ξεχείλιζε από ταλέντο, ο βραχύσωμος ξανθός μάγος της Ρεάλ Μαδρίτης με το νο 10 στη φανέλα ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα ως ένας τέλειος ηλεκτρονικός υπολογιστής. Ηταν ταυτόχρονα, πρωταγωνιστής, μαέστρος, σκηνοθέτης, χορευτής, δημιουργικός, αστείρευτος σε δυνάμεις. Ηταν μαραθωνοδρόμος και αμυντικό τείχος μαζί.  Καθόλου τυχαίο βέβαια ότι ο Λούκα Μόντριτς αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Ο αρχηγός της μαχητικής Κροατίας παρέλαβε δακρυσμένος την «Χρυσή Μπάλα» του Μουντιάλ από τα χέρια του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και δέχθηκε την παρηγορητική αγκαλιά της Προέδρου της Κροατίας, Koλίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, που βρέθηκε και αυτή στο πόντιουμ των απονομών, φορώντας μάλιστα τη φανέλα της εθνικής της χώρας της.

Ο 33χρονος τότε, «μαέστρος» της Κροατίας πέτυχε το 2ο  γκολ της εθνικής του στο 2-0 επί της Νικηγίας και το 3-0 επί της Αργεντινής στον όμιλο. Στον δραματικό νοκ άουτ αγώνα με τη Δανία (1-1 και 3-2 πεν.) ο Μόντριτς έχασε πέναλτι στο 116’ αλλά ευστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι λίγο αργότερα. Στον προημιτελικό με την Ρωσία (2-2 και 4-3 στα πέναλτι) ο Μόντριτς ήταν εκείνος που έδωσε την ασίστ στον Βίντα για το προβάδισμα της Κροατίας στην παράταση (1-2), ενώ λίγο αργότερα ευστόχησε στο πέναλτι που εκτέλεσε στην ψυχοφθόρα διαδικασία.

Η ΟΜΑΔΑ

ΓΑΛΛΙΑ 

Είκοσι χρόνια μετά το έπος του 1998 στην έδρα τους οι Γάλλοι κατάφεραν στα γήπεδα της Ρωσίας, να γίνουν η 3η Εθνική που κατακτά δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ταυτόχρονα ο Ντιντιέ Ντεσάν έγινε ο τρίτος άνθρωπος που κατέκτησε το Μουντιάλ και ως παίκτης και ως προπονητής, μετά τους Μάριο Ζαγκάλο και Φραντς Μπεκενπάουερ, ενώ ο Κίλιαν Εμπαπέ αναδείχθηκε  καλύτερος νέος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οπως κάθε αρχή και δύσκολη έτσι και οι Γάλλοι α δυσκολεύτηκαν στα προκριματικά, αλλά πήραν την απευθείας πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης, μπροστά από Σουηδούς και Ολλανδούς. Αυτή ήταν και η 15η συμμετοχή της Γαλλίας σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου και η 6η συνεχόμενη.

Όταν έχεις στο ρόστερ παίκτες που η χρηματιστηριακή τους αξία έχει εκτοξευτεί σε διαστημικά ύψη, τότε εκείνο που έχει να κάνεις μόνο ως ομοσπονδιακός  προπονητής είναι να τους κάνεις να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς τους και να φτιάξεις ένα πολύ δυνατό σύνολο. Και αυτό έκανε ο 49χρονος Ντιντιέ Ντεσάν που ανέλαβε το 2012 τις τύχες των «τρικολόρ» και κορυφαία στιγμή μέχρι τώρα ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Euro 2016. Ο Ντεσάν ήθελε πολύ έναν μεγάλο τίτλο και είχε την τύχη να έχει υπό τις οδηγίες του μια «χρυσή φουρνιά» αστέρων τους οποίους έκανε ομάδα με όλη τη σημαία της λέξης. Καθένας αποδέχτηκε τον ρόλο που του έδωσε ο προπονητής και όλοι μαζί έβαλαν πάνω από όλα την εθνική ομάδα.  Και από αστέρια άλλο τίποτα. Γιορίς, Πογκμπά, Εμπαπέ, Γκριεζμάν και πόσοι ακόμα… και μιλάμε για μια ομάδα που δεν είχε στις τάξεις της δύο από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο τον Καρίμ Μπενζεμά που αποκλείστηκε λόγω δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν σε βάρος του, καθώς και τον φορ της Αρσεναλ, Λακαζέτ, ο αποκλεισμός του οποίου προκάλεσε σοκ σε όλη την ποδοσφαιρική Γαλλία. Εκτός έμειναν και άλλα αστέρια του γαλλικού ποδοσφαίρου όπως ο τραυματίας Παγιέτ, ο Σισοκό, ο Ραμπιό και άλλοι. Όμως την ιστορία την γράφουν οι παρόντες και αυτό ακριβώς έκαναν οι Πογκμπά, Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Ουμτιτί, Παβάρ, Βαράν, Ερναντές, Φεκίρ, Ζιρού, Καντέ και όλοι οι αστέρες των «τρικολόρ» που βρέθηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας…

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Καταγγελίες για δωροδοκία από τους Ρώσους

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, συνεπικουρούμενη στη συνέχεια και από άλλες Ομοσπονδίες, κατήγγειλε σκάνδαλο δωροδοκίας των Ρώσων προκειμένου να πάρουν και να διοργανώσουν του Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ταυτόχρονα με αποκαλύψεις για ίδιο σκάνδαλο και για το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Οι Αγγλοι υποστήριξαν στις έρευνες που διεξήχθησαν μετά την καταγγελία, ότι η επιτροπή διεκδίκησης της Ρωσίας δωροδόκησε διεφθαρμένα μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας προκειμένου να ψηφίσουν την ρώσικη υποψηφιότητα και ότι τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, είχαν απαιτήσει ανταλλάγματα για να ψηφίσουν υπέρ της Αγγλίας. Οι ισχυρισμοί των Αγγλων έφτασαν μέχρι τον τότε πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, για τον οποίο υποστήριζαν πως είχε ήδη αποφασίσει ότι θα κέρδιζε η Ρωσία.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία προχώρησε από μόνη της σε μια εσωτερική έρευνα που έγινε από τον Μάικλ Γκαρσία αλλά που κανείς ποτέ δεν έμαθε τη απέγινε το τελικό πόρισμα της. Κι αυτό γιατί επανήλθε (μετά από τιμωρία του για άλλο σκάνδαλο) στο προσκήνιο ο Χανς-Γιόακιμ Έκερτ, επικεφαλής της FIFA σε θέματα δεοντολογίας, ο οποίος κατά σύμπτωση, δεν έδειξε τον απαραίτητο ζήλο να αποκαλυφθεί η αλήθεια στις αγγλικές καταγγελίες. Ο Έκερτ αρκέστηκε να δημοσιοποιήσει, μια μικρή και αναθεωρημένη περίληψη του πορίσματος Γκαρσία, κάτι που αποδέχθηκε η FIFA και φυσικά οδήγησε στην παραίτηση του Γκαρσία χωρίς η Ρωσία να υποστεί τις συνέπειες, κι ενώ υπήρξαν φωνές για μποϋκοτάζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, η διοργάνωση έγινε κανονικά χωρίς άλλα παρατράγουδα…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • Αυτό ήταν το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, πραγματοποιήθηκε από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου και ονομάστηκε «το Μουντιάλ των δύο ηπείρων», αγώνες έγιναν τόσο στην ευρωπαϊκή πλευρά της χώρας όσο και στην ασιατική της.
  • Ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη μετά την διοργάνωση του 2006 στη Γερμανία και η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη.
  • Ηταν το ακριβότερο πρωτάθλημα στην ιστορία της διοργάνωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 11,8-14 δις δολάρια.
  • Συμμετείχαν 32 εθνικές ομάδες με την Ισλανδία και τον Παναμά να κάνουν την πρώτη τους συμμετοχή.
  • Συνολικά 64 αγώνες έλαβαν σε 11 πόλεις  (12 γήπεδα, τα δύο στη Μόσχα).
  • Από τα 32 κράτη που προκρίθηκαν, οι 20 χώρες είχαν μετάσχει και στην τελική φάση του 2014.
  • Εξίσου σημαντικές ήταν και η απουσίες μεγάλων ομάδων από την διοργάνωση, που απέτυχαν να προκριθούν, όπως: η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ιταλία (για πρώτη φορά μετά το 1958), η τρεις φορές και ακόμη, το Καμερούν και η Χιλή.
  • Η Ελλάδα μετά από δύο συνεχείς προκρίσεις (2010, 2014) δεν μπόρεσε να προκριθεί και αποκλείστηκε σε διπλό μπαράζ από την μετέπειτα φιναλίστ Κροατία.
  • Σημειώθηκαν 165 γκολ εκ των οποίων τα 11 ήταν αυτογκόλ
  • Την 3η θέση πήρε το Βέλγιο που νίκησε στον μικρό τελικό την Αγγλία με 2-0 (4’ Μουνιέρ, 82’ Αζάρ)
  • Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Χάρι Κέιν με 6 γκολ, ενώ MVP της διοργάνωσης ο Λούκα Μόντριτς. Καλύτερος γκολκίπερ ο Κουρτουά του Βελγίου και καλύτερος νέος παίκτης ο Κίλιαν Εμπαπέ.
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο