Ηταν σίγουρα ένας από τους πιο θεαματικούς και συγχρόνως «θεότρελους» τελικούς στη μεταπολεμική ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ένα ματς-αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου που τα είχε όλα με τελική νικήτρια 4-2 την Γαλλία επί της εκπληκτικής Κροατίας.
Η Γαλλία δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί αφού είχε στις τάξεις της κορυφαίους παίκτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ενώ η Κροατία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι εκτός από το πλούσιο ταλέντο της ξέρει να μάχεται μέχρι τέλους και δικαιολογημένα κέρδισε στα γήπεδα της Ρωσίας των σεβασμό όλων.
Η Γαλλία προερχόταν από ένα ακόμη τρελό ματς στη φάση των «16» όπου απέκλεισε την Αργεντινή με 4-3, στη συνέχεια ξεπέρασε σχετικά εύκολα Ουρουγουάη (2-0) και Βέλγιο στον ημιτελικό (1-0). Αντίθετα η Κροατία, στα τρία νοκ άουτ παιχνίδια για να φτάσει τον τελικό, ήταν σα να έπαιξε… ένα έξτρα ματς ακόμα! Στους «16» απέκλεισε τη Δανία στα πέναλτι μετά από 120 λεπτά αγώνα. Στους «8» το ίδιο σκηνικό κόντρα στην διοργανώτρια Ρωσία και πρόκριση ξανά στα πέναλτι. Στον ημιτελικό με την Αγγλία κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην παράταση! Επτάψυχη αλλά και εξουθενωμένη από την κούραση έφτασε στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της, σβήνοντας τον μύθο που είχε δημιουργήσει η ομάδα του 1998 με τους Σούκερ, Μπόμπαν, όταν είχε αγωνιστεί στον μικρό τελικό εκείνης της διοργάνωσης και είχε πάρει την 3η θέση…
Η ομάδα του Ντάλιτς είχε τον έλεγχο και την πρωτοβουλία στο πρώτο 20λεπτο του τελικού με τους Γάλλους να περιμένουν την κόπωση των αντιπάλων τους για να χτυπήσουν το ματς. Ο Πέριτσιτς έχασε δυο μεγάλες ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ και κόντρα στη ροή του αγώνα η Γαλλία ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ στο 19’ όταν μετά το φάουλ του Γκριεζμάν ο Μάντζουκιτς με κεφαλιά σημείωσε το πρώτο αυτογκόλ σε τελικό στην ιστορία των Μουντιάλ.Το σκηνικό δεν άλλαξε μετά το γκολ καθώς οι Κροάτες συνέχισαν να παίζουν μπροστά και δέκα λεπτά μετά, ο – Πέρισιτς πήρε το… αίμα του πίσω και με εκπληκτικό αριστερό νίκησε τον Γιορίς για το 1-1. Όμως στο 34’ σε κεφαλιά του Ματουιντί, ο Πέρισιτς βρήκε την μπάλα με το χέρι. Ο Πιντάνα πήγε στο VAR, έκρινε ότι υπάρχει παράβαση και έδειξε πέναλτι με το οποίο ο Γκριεζμάν έκανε το 2-1. Αυτή ήταν και η πρώτη (και μοναδική στο πρώτο μέρος) τελική των Γάλλων…
Οι «τρικολόρ» είχαν πάντως σχέδιο. Ηξεραν ότι οι Κροάτες δεν θα άντεχαν την κόπωση από τόσα ματς με παρατάσεις και πέναλτι και βγήκαν στο δεύτερο ημίχρονο να τελειώσουν γρήγορα το ματς. Και το πέτυχαν μάλιστα με θεαματικό στιλ και τρόπο. Στο 59’ με τεχνικό αριστερό σουτ ο Πογκμπά βρήκε στόχο κι έκανε το 3-1 αλλάζοντας για τα καλά τη μορφή του τελικού. Με άλλη ψυχολογία η Γαλλία έκανε ο,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο και στο 65΄ο Κίλιαν Εμπαπέ έγραψε το εντυπωσιακό 4-1, με την Κροατία να θέλει αλλά να μη την βοηθούν οι δυνάμεις της. Όμως στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ. Στο 69’ ο Γιορίς έκανε τεράστια γκάφα ερασιτεχνικού επιπέδου χάνοντας την μπάλα από τον Μάντζουκιτς, που μείωσε σε 4-2. Ομως παρά την πίεση των Κροατών στο φινάλε, το σκορ δεν άλλαξε και η Γαλλία έφτασε στην 2η κατάκτηση τροπαίου στην ιστορία της.Η ταυτότητα του τελικού:
ΓΑΛΛΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ 4-2
Στάδιο: Λουζνίκι, Μόσχα Θεατές: 78.000
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Σκόρερ: 19’ αυτ. Μάντζουκιτς, 38’ πεν. Γκριεζμάν, 59’ Πογκμπα, 65’ Εμπαπέ – 29’ Πέρισιτς, 69’ Μάντζουκιτς
ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντεζ, Πογκμπά, Καντέ (55′ Ν’ Ζονζί), Ματουιντί (73′ Τολισό), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού (81′ Φεκίρ).
ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81′ Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71′ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.