fbpx

Μουντιάλ 2010-Νοτ. Αφρική: Η Ισπανία για πρώτη φορά στην κορυφή

Μουντιάλ 2010-Νοτ. Αφρική: Η Ισπανία για πρώτη φορά στην κορυφή

Ηταν ένας ακόμη ευρωπαϊκός τελικός μετά από εκείνον της Γαλλίας με την ιταλία το 2006. Αυτή την φορά στον τελικό του Μουντιάλ στο «Soccer City» του Γιοχάνεσμπουργκ στις 11 Ιουλίου μονομάχησαν η Ισπανία και η Ολλανδία. Με κοινό χαρακτηριστικό ότι καμία από τις δυο δεν είχε κατακτήσει άλλη φορά το τρόπαιο, ενώ ήταν η πρώτη φορά από το 1978, όταν στον τελικό προκρίθηκαν δυο ομάδες που δεν έχουν κατακτήσει ξανά το τρόπαιο.

Ο αγώνας δεν πρόσφερε θέαμα και ήταν αρκετά σκληρός, αποτέλεσμα του οποίου ήταν ο Αγγλος ρέφερι Γουέμπ να δείξει 14 κίτρινες κάρτες και να αποβάλει τον Ολλανδό Χάιτινχα στο 108’ της παράτασης. Η Ολλανδία σε εκείνο το τουρνουά δεν θύμιζε σε τίποτα την θεαματική ομάδα των προηγούμενων δεκαετιών και κύριο χαρακτηριστικό της ήταν πιά, το δυναμικό παιχνίδι, που πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια ακόμα και του σκληρού ή αντιαθλητικού. Με τέτοιο ματς άλλωστε κατάφερε να αποκλείσει τους Βραζιλιάνους, έτσι προσπάθησε να αναχαιτίσει και τους «φούριας ρόχας» στον τελικό. Μάλιστα θα μπορούσαν να μείνουν από το 28’ με 10 παίκτες αν ο Γουέμπ απέβαλε ως όφειλε τον Ντε Γιόνγκ για αντιαθλητικό χτύπημα-καρατιά στον Τσάμπι Αλόνσο.

Παρ’ όλα αυτά οι Ολλανδοί ήταν εκείνοι που έχασαν δυο μεγάλες ευκαιρίες σε τετ α τετ του Ρόμπεν με τον Κασίγιας αλλά και τις δύο φορές ο Ισπανός γκολκίπερ έσωσε την ομάδα του. Η Ισπανία έχασε το δικό της τετ α τετ με τον Στεκέλενμπουργκ να σώζει το πλασέ του Φάμπρεγας. Κι ενώ το ματς έφτανε προς το τέλος της παράτασης κι όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα κριθεί στα πέναλτι, μια έξοχη ασίστ του Φάμπρεγας στον Αντρες Ινιέστα στο 116’ τον έβγαλε φάτσα με τον Στεκέλενμπουργκ, ο Ισπανός χαφ πλάσαρε ψύχραιμα και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 της Ισπανίας με το οποίο στέφθηκε για πρώτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια ούσα και πρωταθλήτρια Ευρώπης και βγάζοντας από πάνω της τη «ρετσινιά» της… λούζερ ομάδας. «Ρετσινιά» που ταίριαξε πια στην Ολλανδία, αφού έφτασε τις τρεις συμμετοχές σε τελικούς (1974, 1978, 2010) και έχασε και τους τρεις…

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1-0 (παρ.)

Στάδιο: Soccer City, Γιοχάνεσμπουργκ Θεατές: 84.500
Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)
Σκόρερ: 116’ Ινιέσταv

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Σ. Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καμπντεβίλα, Μπουσκέτς, Αλόνσο (87’ Φάμπρεγας), Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια (106’ Φερ. Τόρες), Πέδρο (60’ Νάβας).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στεκέλενμουργκ, Φαν ντερ Βιέλ, Χάιτινχα, Ματάισεν, Φαν Μπρόκχορστ, (105’ Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ, (99’ Φαν ντερ Φάαρτ), σνάιντερ, Κάιτ ((71’ Ελία), Φαν Πέρσι, Ρόμπεν.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο