fbpx

Μουντιάλ 1998-Γαλλία: Οι «τρικολόρ» και η Αψίδα του θριάμβου

Μουντιάλ 1998-Γαλλία: Οι «τρικολόρ» και η Αψίδα του θριάμβου

Ηταν η διοργάνωση του… Μισέλ Πλατινί (ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής που «έτρεξε» τη διοργάνωση), είπαν πολλοί και συνεπώς δεν γινόταν να απουσιάζει από τον τελικό η Γαλλία. Η οποία πάντως δεν ήταν το φαβορί αν και διοργανώτρια αφού είχε απέναντι της την κάτοχο του τίτλου, Βραζιλία, που αναζητούσε το 5ο στέμμα της ιστορίας της και με μια ομάδα που συνδύαζε γκολ και θέαμα. Στο κατάμεστο από 80.000 φιλάθλους «Σταντ ντε Φρανς» ο Μισέλ Πλατινί είχε την τιμητική του στα επίσημα. Και οι «τρικολόρ» τον αποζημίωσαν και με το παραπάνω. Βέβαια για να φτάσουν στην επιτυχία αυτή χρειάστηκαν και την… βοήθεια των Βραζιλιάνων που από νωρίς το απόγευμα έγιναν άνω-κάτω μετά από ένα αναπάντεχο επιληπτικό επεισόδιο του Ρονάλντο στο ξενοδοχείο της αποστολής…

Ο τελικός ξεκίνησε αλλά οι Βραζιλιάνοι ήταν… αγνώριστοι. Χωρίς συγκέντρωση, με το μυαλό να ταξιδεύει σε όσα προηγήθηκαν, σα να περίμεναν να λήξει το ματς γρήγορα να φύγουν από εκεί. Η Γαλλία παθιασμένη, με το κοινό να μπιζάρει τους παίκτες δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στην πρώτη της εμφάνιση σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, το κατέκτησε κιόλας! Με ηγέτη τον τρομερό Ζινεντίν Ζιντάν η Γαλλία προηγήθηκε στο ημίχρονο 2-0 με ισάριθμες κεφαλιές του μεγάλου άσου. Στο β’ ημίχρονο η Βραζιλία προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντιδράσει αλλά παρά το γεγονός ότι η Γαλλία που αγωνιζόταν χωρίς τον μεγάλο Ρολάν Μπλαν (είχε αποβληθεί στον ημιτελικό με την Κροατία), έμεινε με 10 παίκτες στο 68’ λόγω αποβολής του Ντεσαϊγί, το μόνο που κατάφερε ήταν να έχει ένα δοκάρι σε σουτ του Ντενίλσον.

Με τους δημιουργικούς Ριβάλντο και Λεονάρντο να έχουν εγκλωβιστεί από το δίδυμο Καρεμπέ, Ντεσάν, τον Ρονάλντο ωσεί παρόντα λόγω της περιπέτειας της υγείας του νωρίτερα, η Βραζιλία χωρίς ψυχολογία σίγησε εντελώς και στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων σε μια ξαφνική αντεπίθεση ο Πετί ολοκλήρωσε τον γαλλικό θρίαμβο (3-0) στέλνοντας τους συμπατριώτες του στα ουράνια…

ΓΑΛΛΙΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ 3-0

Στάδιο: Σταντ ντε Φρανς, Παρίσι Θεατές: 80.000

Διαιτητής: Μπελκολά (Μαρόκο)

Σκόρερ: 27’, 45’ Ζιντάν, 93’ Πετί

ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Λιζαραζού, Ντεσαϊγί, Λεμπέφ, Τιράμ, Ντεσάν, Καρεμπέ (57’ Μπογκοσιάν), Ζιντάν, Τζορκαέφ (75’ Βιεϊρά), Γκιβάρς (66’ Ντουγκαρί).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Τζούνιορ Μπαϊάνο, Αλνταΐρ, Ρ. Κάρλος, Σαμπάιο (75’ Εντμούντο), Ντούνγκα, Λεονάρντο (46’ Ντενίλσον), Ριβάλντο, Ρονάλντο, Μπεμπέτο.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο