fbpx

Μουντιάλ 1994-ΗΠΑ: Τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα στατιστικά

Μουντιάλ 1994-ΗΠΑ: Τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα στατιστικά

Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο έχασε το πέναλτι, η Βραζιλία επέστρεψε στην κορυφή και και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Εθνική ομάδα της Ελλάδας στην πρώτη της παρουσία σε Μουντιάλ δεν κατάφερε να αποφύγει το ναυάγιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ρομπέρτο Μπάτζιο

Ο «μικρός Βούδας» όπως τον αποκαλούσαν οι θαυμαστές του στην Ιταλία και όχι μόνο, ήταν εκείνος που έδωσε μοναδική παράσταση στα νοκ άουτ παιχνίδια, όπου πήρε στις πλάτες του την Ιταλία και την οδήγησε στον τελικό με το παράσημο του «εθνικού ήρωα». Τέτοιο σόου ο ποδοσφαιρικός πλανήτης είχε να δει από έναν μόνο παίκτη, από του Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό με τον μυθικό Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Μπάτζιο ήταν ηγέτης, τεράστια προσωπικότητα, με τεχνική υψηλού επιπέδου που «ζωγράφιζε» στα γήπεδα. Τη σεζόν εκείνη είχε ταλαιπωρηθεί πάντως από πολλού τραυματισμούς και δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση. Όμως ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Αρίγκο Σάκι τον εμπιστευόταν ακόμα και… κουτσό! Για αυτό και τον πήρε μαζί στην αποστολή για τις ΗΠΑ.Στη φάση των ομίλων ο Μπάτζιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητος με την Ιταλία να τηρεί τις παραδόσεις και να περνάει ασθμαίνοντας στα νοκ άουτ, μετά από τετραπλή ισοβαθμία στον όμιλο! Προκρίθηκε ως 3η στη φάση των νοκ άουτ εκεί που «ξύπνησε» ο ηγέτης! Ο Μπάτζιο σα να το πήρε προσωπικά προκειμένου να δικαιώσει τον προπονητή του αλλά και να στείλει μήνυμα σε όλους ότι αυτός ήταν το πρόσωπο της διοργάνωσης. Στη φάση των «16» η Νιγηρία απείλησε με πρόωρο αποκλεισμό την Ιταλία καθώς προηγήθηκε στο σκορ και το κρατούσε ως το 87’. Όμως στο 88’ ο Ρομπέρτο Μπάτζιο ισοφάρισε κι έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί με εύστοχο πέναλτι στο 100’ χάρισε τη νίκη στην εθνική του και την έστειλε στους «8». Στον προημιτελικό η Ιταλία συνάντησε την Ισπανία και προηγήθηκε με τον έτερο Μπάτζιο της ενδεκάδας τον Ντίνο αλλά οι Ισπανοί ισοφάρισαν 1-1. Όμως πάλι στο 88’ ο «μικρός Βούδας» χτύπησε ξανά! Εκανε το 2-1 κι έστειλε την Ιταλία στον ημιτελικό με την ομάδα έκπληξη την Βουλγαρία του Στόιτσκοφ, του Λέτσκοφ και του Μπαλάκοφ. Νέο σόου κι εδώ με τον Μπάτζιο να σημειώνει δύο γκολ (20’ και 25’) και να στέλνει την Ιταλία (νίκησε 2-1) στον τελικό, για 5η φορά στην ιστορία της, παρά το γεγονός ότι έγινε αλλαγή στο 70’ λόγω μυϊκού προβλήματος στο πόδι.Στον τελικό ο Μπάτζιο αγωνίστηκε με το δεξί πόδι μπανταρισμένο. Αντεξε σε όλο το 120λεπτο, όμως στα πέναλτι από εθνικός ήρωας μετατράηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο. Ο Μπάτζιο εκτέλεσε το 5ο και τελευταίο πέναλτι της Ιταλίας, αστόχησε και η Βραζιλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου. Ουδείς ασχολήθηκε με το γεγονός ότι ακόμη κι αν ευστοχούσε ο «Βούδας» η Βραζιλία είχε μία ακόμη εκτέλεση πέναλτι για να πάρει το τρόπαιο…

Η ΟΜΑΔΑ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Τα παθήματα του 1982, του 1986, ακόμα και του 1990 στην Ιταλία έγιναν μάθημα στη Βραζιλία στην προσπάθεια της να φθάσει στο τρόπαιο μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, από το έπος του 1970. Η πίεση ήταν μεγάλη για τον Αλμπέρτο Παρέιρα τον Βραζιλιάνο κόουτς που αποφάσισε να κάνει την Βραζιλία πολύ πιο… ευρωπαϊκή, κυνική και ρεαλιστική, και παράλληλα να αφήσει στην άκρη το θέαμα και την υψηλή τεχνική στην άκρη. Θυσίασε το dna της ομάδας για να φτάσει στον στόχο και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα. Οι Βραζιλιάνοι όμως, μπορεί να πανηγύρισαν με την ψυχή τους τον 4ο παγκόσμιο τίτλο τους αλλά κριτική στον Παρέιρα για το ποδόσφαιρο που έπαιξε!

Ο κόουτς έβαλε σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι των Βραζιλιάνων που αγνοούσαν μέχρι τότε. Κυρίως τους έμαθε να παίζουν άμυνα, να έχουν ισορροπία σε όλες τις γραμμές, να παίζουν με μυαλό και όχι αφελές φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο. Μέχρι και την σκοπιμότητα έμαθαν οι παίκτες του κι αυτό τρέλανε τα ΜΜΕ της χώρας που κατηγορούσε τον Παρέιρα ότι παίζει αμυντικά…Ο Παρέιρα εμπιστεύτηκε κάτω από τα δοκάρια τη σιγουριά του Ταφαρέλ και είχε στην άμυνα παίκτες προσωπικότητες σαν τον Αλνταϊρ, τον Μάρτσιο Σάντος και τον Μάουρο Σίλβα.

Στα χαφ δέσποζαν οι «μαραθωνοδρόμοι» Ντούνγκα και Μπράνκο, το δίδυμο Ρομάριο-Μπεμπετο οργίαζε μπροστά και οι βιρτουόζοι Ραϊ και Λεονάρντο ζωγράφιζαν ελεύθεροι στο χορτάρι. Στον πάγκο της η Βραζιλία είχε τότε το νεαρό Καφού που αγωνίστηκε μάλιστα ως αλλαγή στον τελικό, καθώς επίσης και τον 17χρονο Ρονάλντο Ναζάριο (το μετέπειτα «Φαινόμενο»), που αργότερα σήκωναν και αυτοί το τρόπαιο…

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Το ελληνικό ναυάγιο

Το 1994 ήταν η χρονιά που η εθνική Ελλάδας έφτασε για πρώτη φορά σε τελική φάση ενός Μουντιάλ. Όμως τους πανηγυρισμούς και τις χαρές διαδέχτηκε ο εφιάλτης. Η εθνική ομάδα είχε γίνει περιφερόμενος θίασος στις Ηνωμένες πολιτείες, μετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις της ομογένειας και γενικά δεν θύμιζε σε τίποτα ομάδα που ετοιμάζεται να πάρει μέρος στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη, αλλά μια απέραντη παιδική χαρά. Και φυσικά το τίμημα ήταν βαρύ. Κι έμεινε το ειρωνικό σύνθημα των Ελλήνων φιλάθλων να θυμίζει το «ναυάγιο» των ΗΠΑ, που έλεγε ότι η εθνική μας έπαιξε το σύστημα «4-4-2». Το πρώτο αναφέρεται στα 4 γκολ από την Αργεντινή (0-4), το 2ο στα τέσσερα από την Βουλγαρία (0-4) και το3ο στα δύο από τη Νιγηρία (0-2).Τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, χωρίς γκολ στην επίθεση, με 10 γκολ παθητικό (0-10), επέστρεψε πίσω ατιμασμένη με τις γκρίνιες να δίνουν και να παίρνουν. Ποιος να ξεχάσει άλλωστε την «ανταρσία» του Στέλιου Μανωλά που δεν δέχθηκε να ακολουθήσει την αποστολή σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις των ομογενών και τσακώθηκε άγρια με τον Ομοσπονδιακό Αλκέτα Παναγούλια; ‘Η ποιος να ξεχάσει το βίντεο από τα αποδυτήρια με τον Παναγούλια έξαλλο να βρίζει τους διεθνείς και να πετάει μπουκάλια επειδή δεν ακολουθούσαν όσα τους έλεγε; Απογοήτευση…

Σοκ με Μαραντόνα

Η Αργεντινή εκείνη την εποχή αγωνιζόταν χωρίς τον Μαραντόνα, που παρέπαιε από τις καταχρήσεις. Όμως παρά το γεγονός ότι πήρε το εισιτήριο για το Αμερικάνικο Μουντιάλ στα μπαράζ με την Αυστραλία, θορυβημένη η Ομοσπονδία και η τεχνική ηγεσία, κάλεσαν τον Μαραντόνα να βοηθήσει. Ο Ντιεγκίτο δέχθηκε, όμως έπρεπε να υποβληθεί σε αποτοξίνωση, αυστηρή δίαιτα και πολλά ακόμα. Κλείστηκε σε ένα αγρόκτημα και υποβλήθηκε σε αυστηρή διατροφή, ενώ προπονούταν σκληρά, έχασε 15 κιλά και επέστρεψε δείχνοντας σε άριστη κατάσταση. Με ηγέτη και πάλι τον αναγεννημένο Μαραντόνα, η Αργεντινή μπήκε αφιονισμένη στο πρώτο ματς του ομίλου κόντρα στην Εθνική μας και την σκόρπισε με 4-0 με τον Ντιέγκο να σημειώνει γκολ και να πανηγυρίζει σαν σε παραλήρημα στην κάμερα.

Ακολουθεί η νίκη επί της Νιγηρίας με 2-1 και τέσσερις μέρες αργότερα η είδηση σοκάρει τους πάντες: Ντοπέ ο Μαραντόνα στο ματς με την Ελλάδα! Σοκ για όλους, από τη στιγμή που όλοι πίστευαν πως το «κακό παιδί» άφησε πίσω το μαύρο παρελθόν του. Ο Μαραντόνα δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι ήταν ντοπαρισμένος και μάλιστα επιτέθηκε στην FIFA ότι τον είχε… στήσει. Η αρμόδια επιτροπή του Μουντιάλ απέκλεισε τον μεγάλο άσο για χρήση εφεδρίνης (ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για απώλεια βάρους, αλλά και για ύφεση συμπτωμάτων κοινής γρίπης) και τλεικά τιμωρήθηκε με 15μηνο αποκλεισμό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε την έγκριση να χρησιμοποιήσει το φάρμακο πριν τη διοργάνωση για να τον βοηθήσει στην απώλεια βάρους…Το ματς με τη Νιγηρία ήταν και το τελευταίο του με την Αργεντινή…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ…-

  • Η διοργάνωση έγινε από 17 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου και ήταν η πρώτη φορά που η διοργανώτρια χώρα δεν ανήκε στην Ευρώπη ή στη Νότια Αμερική.
  • Ηταν ο πρώτος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όπου μία ομάδα κέρδισε το τρόπαιο στα πέναλτι και μάλιστα χωρίς να έχει σκοράρει στην κανονική διάρκεια και στην παράταση.
  • Παρόλο που το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή δεν ήταν δημοφιλές στις ΗΠΑ ο μέσος όρος των θεατών ανά αγώνα ήταν 69.000, ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα.
  • Για την διοργάνωση του 1994 κατέθεσαν πρόταση τρεις χώρες, Βραζιλία, ΗΠΑ και Μαρόκο. Η ψηφοφορία διεξήχθησαν στη Ζυρίχη, στις 4 Ιουλίου 1988 και επικράτησαν οι Ην. Πολιτείες με 10 ψήφους έναντι 7 του Μαρόκου και δύο της Βραζιλίας.
  • Στα προκριματικά δήλωσαν συμμετοχή 147 ομάδες και πρώτη φορά πήραν το εισιτήριο για την τελική φάση Ελλάδα, Νιγηρία και Σαουδική Αραβία.
  • Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν η Ρωσία ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και η ενωμένη Γερμανία.
  • Αξιοσημείωτο ότι καμία εθνική ομάδα από τη Μ. Βρετανία δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση.-Οι αγώνες διεξήχθησαν σε 9 πόλεις (Λος Αντζελες, Νέα Υόρκη, Σαν Φραντσίσκο, Ντιτρόιτ, Σικάγο, Βοστόνη, Ουάσινγκτον, Ντάλας, Ορλάντο).
  • Ο Ρώσος Ιγκόρ Σαλένκο σημείωσε τα 6 από τα 7 γκολ της εθνικής της χώρας του και μάλιστα τα 5 από αυτά στον αγώνα με τον Καμερούν (6-1), γράφοντας το δικό του μεγάλο ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης…
  • Πρώτοι σκόρερ με 6 γκολ αναδείχθηκαν ο Βούλγαρος Στόιτσκοφ και ο Ρώσος Σαλένκο με 6 γκολ.
  • Στον μικρό τελικό στην Πασαντίνα παρουσία 91.600 θεατών η Σουηδία συνέτριψε την Βουλγαρία με 4-0 (8’ Μπρόλιν, 30’Μιλντ, 37’ Λάρσον, 40’ Αντερσον)
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο