fbpx

Μουντιάλ 1982 – Ισπανία: Η Ιταλία στον θρόνο για πρώτη φορά

Μουντιάλ 1982 – Ισπανία: Η Ιταλία στον θρόνο για πρώτη φορά

Πέρασαν 44 χρόνια από την ημέρα που η Ιταλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938. Και 12 από την τελευταία εμφάνιση της σε τελικό της διοργάνωση; (το ’70 στο Μεξικό). Ωσπου στα γήπεδα της Ισπανίας το 1982 η «Σκουάντρα Ατζούρα» επέστρεψε για 3η φορά στον θρόνο της ισοφαρίζοντας σε κατακτήσεις (από τρεις) την Βραζιλία.

Στον τελικό της11ης Ιουλίου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης η ατσάλινη Ιταλία αφού είχε σμπαραλιάσει στον δρόμο της Βραζιλία με 3-2 σε εκείνο το απίθανο ματς του Παόλο Ρόσι και την Πολωνία στον ημιτελικό (2-0), πήγε με φόρα απέναντι στη Δ. Γερμανία την οποία και νίκησε εμφατικά με 3-1…

Σε εκείνο το ματς η Ιταλία γνωρίζοντας την κούραση των Γερμανών στον ημιτελικό με τη Γαλλία (προκρίθηκαν στα πέναλτι) μπήκαν δυνατά στο ματς αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν δίχτυα στο πρώτο ημίχρονο παρά το γεγονός ότι κέρδισαν πέναλτι στο 24’ σε ανατροπή του Μπρούνο Κόντι από τον Μπρίγκελ. Το πέναλτι εκτέλεσε ο Καμπρίνι αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ.

Στο β’ μέρος η Ιταλία εμφανίστηκε πιο αποφασιστική και συγκεντρωμένη στην τελική προσπάθεια. Στο 57’ ο Ρόσι και πάλι, με το 6ο συνεχόμενο γκολ του (είχαν προηγηθεί τρία στη Βραζιλία, δυο στη Πολωνία) άνοιξε το σκορ με κεφαλιά για να κάνει το 2-0 στο 69’ ο Ταρντέλι και ο απίθανος κι εκφραστικός πανηγυρισμός του έγινε σήμα δεκάδων αθλητικών εκπομπών σε όλο τον κόσμο!

Στο 81’ ο Αλτομπέλι έδωσε διαστάσεις θριάμβου (3-0) στη νίκη της Ιταλίας (3-0) και το μόνο που κατάφεραν οι Γερμανοί ήταν να μειώσουν στο 83’ με τον Μπράιτνερ. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των Ιταλών ανέδειξαν ένα ακόμη μεγάλο πρωταγωνιστή εκτός γηπέδων. Ηταν ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σάντρο Περτίνι που πανηγύριζε σαν μικρό παιδί στα επίσημα του «Μπερναμπέου» αφήνοντας στην άκρη τα πρωτόκολλα και άλλες επισημότητες. Η Ιταλία σήκωσε το τρόπαιο με τον αρχηγό της Ντίνο Τζοφ ο έγινε σε ηλικία 40 ετών ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο…Η ταυτότητα του τελικού

ΙΤΑΛΙΑ – Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 3-1

ΣΤΑΔΙΟ: Σαντιάγκο Μπερναμπέου, Μαδρίτη ΘΕΑΤΕΣ: 90.000

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αρνάλντο Σέζαρ Κοέλιο (Βραζιλία)

ΣΚΟΡΕΡ: 57’ Ρόσι, 69’ Ταρντέλι, 81’ Αλτομπέλι – 83’ Μπράιτνερ

ΙΤΑΛΙΑ: Τζοφ, Τζεντίλε, Καμπρίνι, Σιρέα, Κολοβάτι, Οριάλι, Μπέργκομι, Ταρντέλι, Κόντι, Γκρστσιάνι (7’ Αλτομπέλι, 88’ Καούζιο), Ρόσι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σουμάχερ, Μπρίγκελ, Κ.Χ.Φέρστερ, Μ. Φέρτερ, Κάλτς, Μπράιτνερ, Στίλικε, Ντρέμλερ (62’ Χρούμπες), Λιτμπάρσκι, Φίσερ, Ρουμενίγκε (70’ Μίλερ)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο