Με αυτό το λογοπαίγνιο ο φίλθλος κόσμος υποδέχθηκε τη νέα πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε η ίδια, υπό το καθεστώς του δικτάτορα Βιντέλα. Μια τελική φάση που έμεινε στην ιστορία για το σκάνδαλο «Περού» αλλά και τη διαιτησία του τελικού.
Η διοργανώτρια Αργεντινή υποδέχθηκε στο στάδιο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Αϊρες την Ολλανδία, που έφτανε για 2η σερί διοργάνωση στον τελικό αλλά είχε την ατυχία να αγωνιστεί και τις δύο φορές κόντρα στις διοργανώτριες (το ’74 απέναντι στη Δ. Γερμανία στο Μόναχο).Κι αν οι «οράνιε» δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στον τελικό, δεν συνέβη το ίδιο προκειμένου να αγωνιστούν σε αυτόν. Το καθεστώς της Αργεντινής που… τάιζε ποδόσφαιρο τους πολίτες έκανε ο,τι περνούσε από το χέρι του να ταλαιπωρήσει τους Ολλανδούς ώστε στον αγώνα να φτάσουν κατάκοποι, εκνευρισμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Ο Γολγοθάς της ολλανδικής αποστολής να φτάσει στο γήπεδο, ήταν πραγματική οδύσσεια.
Το πούλμαν χρειάστηκε να ακολουθήσει (υποτίθεται για λόγους ασφαλείας) άλλη διαδρομή με αποτέλεσμα να γυρίσει σχεδόν ολόκληρο το Μπουένος Αϊρες στο οποίο επικρατούσε ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα αφού όλοι οι Αργεντίνοι ήταν στους δρόμους λόγω της ημέρας περιμένοντας το πολυπόθητο τρόπαιο…Αποτέλεσμα ήταν η Ολλανδία να καταφέρει να φτάσει στο «Μονουμεντάλ» με αρκετή καθυστέρηση και ο τελικός να αργήσει πολύ να ξεκινήσει.
Με μια βιαστικό ζέσταμα λίγων λεπτών κι ενώ όλα ήταν έτοιμα να αρχίσει επιτέλους το ματς, οι Ολλανδοί περίμεναν επί 10 λεπτά στη σέντρα να βγουν και οι αντίπαλοι τους, που είχαν τελειώσει το ζέσταμα τους και όλοι περίμεναν βγουν στον αγωνιστικό χώρο! Κι όταν βγήκαν… νέο πρόβλημα! Οι άνθρωποι της Αργεντινής ανακάλυψαν ένα ακόμη κόλπο για να σπάσουν τα ήδη τσακισμένα νεύρα των αντιπάλων τους.
Διαμαρτυρήθηκαν στον Ιταλό ρέφερι Γκονέλα για τον επίδεσμο που είχε στο χέρι του ο Ρενέ Φαν ντε Κέρκχοφ, ο οποίος υποχρεώθηκε να τον αφαιρέσει κατόπιν υπόδειξης του Ιταλού διαιτητή…Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο Γκονέλα κλήθηκε την ύστατη ώρα να διευθύνει το παιχνίδι, καθώς αρχικά είχε οριστεί ο Ισραηλινός Κλάιν, που όμως αντικαταστάθηκε ύστερα από τις «φωνές» των Αργεντινών περί «καλών σχέσεων της Ολλανδίας με τους… Εβραίους»! Απίστευτα πράγματα από το στρατιωτικό καθεστώς υπό την πλήρη ανοχή της FIFA…
Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Αργεντινή άνοιξε το σκορ στο 37’ με τον Κέμπες έπειτα από συνδυασμό των Αρντίλες και Λούκε, απέναντι στους «οράνιε» που μετείχαν στη διοργάνωση χωρίς τον Κρόιφ, εξαιτίας της τότε ρήξης του με την ολλανδική ομοσπονδία. Ο Ντικ Νανίγκα, ο οποίος μέρες πριν από τον τελικό έλεγε συνεχώς στους δημοσιογράφους ότι θα μπει αλλαγή και θα πετύχει γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο, επαλήθευσε την… προφητεία του περνώντας στο ματς στο 58’ και σκοράροντας στο 81’!
Και λίγο έλειψε η Ολλανδία να κάνει την ολική ανατροπή στο 90’ αλλά το σουτ του Ρένσενμπρινκ σταμάτησε στο δοκάρι, με το αργεντίνικο κοινό να… ξεφυσάει από ανακούφιση. Στην παράταση «μίλησε» η κλάση του Μάριο Κέμπες, ο οποίος πήρε την Αργεντινή από το… χέρι και την οδήγησε στον θρίαμβο, σκοράροντας στο 104’ για το 2-1 με εκπληκτική ατομική ενέργεια και ακολούθως δίνοντας την ασίστ στον Ντανιέλ Μπερτόνι για το τελικό 3-1 στο 114’…Η ταυτότητα του τελικού
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 3-1
ΣΤΑΔΙΟ: Μονουμεντάλ (Μπ. Αϊρες) ΘΕΑΤΕΣ: 71.483.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σέρτζιο Γκονέλα (Ιταλία)
ΣΚΟΡΕΡ: 37’, 104’ Κέμπες, 114’ Μπερτόνι – 81’ Νανίγκα
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Φιγιόλ, Ολγκούιν, Γκαλβάν, Πασαρέλα, Ταραντίνι, Γκαγιέχο, Αρντίλες (66’ Λαρόσα), Κέμπες, Μπερτόνι, Λούκε, Ορτίθ (75’ Χούσμαν).
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνγκμπλουντ, Μπράντς, Κρολ, Πορτβλιέτ, Γιάνσεν (75’ Σουρμπίρ), Χαν, Νέεσκενς, Γ. Φαν ντε Κέρκχοφ, Ρ. Φαν ντε Κέρκχοφ, Ρεπ (58’ Νανίνγκα), Ρένσενμπρινκ.