fbpx

Μουντιάλ – 1974 – Γερμανία: Τα «πάντσερ» και οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί»

Μουντιάλ – 1974 – Γερμανία: Τα «πάντσερ» και οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί»

1974 – ΔΥΤ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Είκοσι χρόνια μετά το «θαύμα της Βέρνης» η Γερμανία έφθασε στην 2η κατάκτηση ενός παγκοσμίου κυπέλλου μπροστά στο κοινό της. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου τα «πάντσερ» παρουσία 78.200 θεατών (ανάμεσά τους 25.000 Ολλανδοί) είδαν την Ολλανδία να κάνει ένα ονειρεμένο ξεκίνημα στο σπίτι της οικοδέσποινας Γερμανίας. Ο Κρόιφ και η παρέα του, άλλαξαν 14 φορές την μπάλα έως ότου ο «ιπτάμενος Ολλανδός» ανατράπηκε από τον Φογκτς στην περιοχή. Ο Άγγλος διαιτητής Τζακ Τέιλορ έδειξε αμέσως το σημείο του πέναλτι και ο Γιόχαν Νέεσκενς δεν αστόχησε απέναντι στον Μάγιερ για τον απόλυτο αιφνιδιασμό (0-1) στο 2ο λεπτό.Παρ’ όλα αυτά, οι Γερμανοί μάζεψαν τα κομμάτια τους και βγήκαν στην επίθεση. Πίεσαν, απείλησαν και στο 25ο λεπτό ισοφάρισαν με πέναλτι του Μπράιτνερ (το κέρδισε ο Χέλτσεμπάιν από τον Γιάνσεν που έκανε καθυστερημένα τάκλινγκ και βρήκε καθαρά το πόδι του Γερμανού).

Το 1-1 έδωσε άλλον αέρα στους Δυτικογερμανούς, οι οποίοι λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου έφτασαν στην ολική ανατροπή. Ο Ράινερ Μπόνοφ βρήκε στην περιοχή τον μεγάλο Γκερντ Μίλερ κι εκείνος χωρίς να το καταλάβει η Ολλανδική άμυνα αλλά και ο τερματοφύλακας Γιόνγκμπλουντ, με ένα πανέξυπνο γυριστό σουτ (κλασική κίνηση του Γερμανού αρχισκόρερ) έγραψε το 2-1 για τη Γερμανία που το κράτησε στην επανάληψη παρά την σφοδρή πίεση των Ολλανδών, που έχασαν ευκαιρίες με το τσουβάλι. Σε δύο από αυτές ο Πολ Μπράιντερ («Κόκκινος Πάουλ» όπως ήταν γνωστός λόγω των αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων του) έσωσε στη γραμμή με το κεφάλι σουτ του Τζόνι Ρεπ και τον Ζεπ Μάγιερ να λέει «όχι» στον Νέεσκενς σε ένα εξαιρετικό σουτ στην κίνηση.

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2-1

ΣΤΑΔΙΟ: Ολυμπιακό στάδιο, Μόναχο ΘΕΑΤΕΣ: 78.200

ΣΚΟΡΕΡ: 25’πεν.Μπράιτνερ,43’Μίλερ-2’πεν.Νέεσκενς

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία)

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μάγιερ, Φόγκτς, Σβάρτζτσενμπεργκ, Μπράιτνερ, Μπεκενπάουερ, Μπόνοφ, Γκραμπόφσκι, Ντ. Χένες, Οφερατ, Μίλερ, Χέλτσενμπάιν.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνγκμπλουντ, Σουρμπίρ, Ραϊσμπέργκεν (58’ Ντε Γιόνγκ), Χάαν, Κρόλ, Νέεσκενς, Φαν Χάνεγκεμ, Γιάνσεν, Κρόιφ, Ρεπ, Ρέζενμπρινκ (46’ Φαν ντε Κέρκοφ).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο