fbpx

Ελλάδα – Ευρώπη: άσο ημίχρονο, διπλό τελικό!

Ελλάδα – Ευρώπη: άσο ημίχρονο, διπλό τελικό!

Του Αντώνη Φουντή

Η φάση των ομίλων του Champions League τελείωσε, οι εκπλήξεις δεν έλειψαν, η UEFA πανηγυρίζει γιατί δεν έλειψαν και πάλι οι έντονες συγκινήσεις, οι «βόμβες», τα θρίλερ που καθηλώνουν, το θέαμα και γενικά όλα αυτά τα δυνατά συναισθήματα και τα απρόβλεπτα που κάνουν την αστραφτερή διοργάνωση ολοένα και πιο… διαστημική.

Αυτή είναι άλλωστε η διαφορά της από την Super European League που ονειρεύονται, αρκετά άπληστα κοράκια σαν τους προέδρους ή ιδιοκτήτες της Ρεάλ, της Παρί, της Μπαρτσελόνα και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Πέρα από το ότι κάθε φορά θέλουν και περισσότερα λεφτά για να καλύψουν τα αστρονομικά χρέη τους, οι πανίσχυροι» του ποδοσφαίρου δεν θέλουν ν καταλάβουν, πως σε ένα ξεχωριστό κλειστό πρωτάθλημα χωρίς τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες δεν θα μπορέσουν να σταθούν μακροπρόθεσμα. Ωραίο το θέαμα αλλά από μόνο του δεν φτάνει, αν δεν υπάρχει το απρόβλεπτο, η έκπληξη. Αν παίζουν συνεχώς τα μεγαθήρια μεταξύ τους χάνονται όλα αυτά και το πολύ το κυρ ελέησον θα το βαρεθεί και ο παπάς…

Από την φετινή διοργάνωση προκύπτουν ορισμένα αβίαστα συμπεράσματα με το πρώτο και χειρότερο να αφορά τις ελληνικές ομάδες. Αν οι μεγαλομέτοχοι δεν καθίσουν σοβαρά και με αξιοπιστία να θέσουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αναβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου, πολύ σύντομα οι ομάδες μας θα έχουν γίνει, όπως ήταν κάποτε οι ομάδες από το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, την Β. Ιρλανδία. Δηλαδή η χαρά κάθε πικραμένου και αδύναμου ποδοσφαιρικά χωριού του πλανήτη…

Δυστυχώς χρόνο με το  χρόνο οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεφεύγουν κι άλλο από το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η απόσταση μεγαλώνει και οι όποιες κατά καιρούς επιτυχίες (όπως τις βαφτίζουμε στην Ελλάδα και όχι όπως θα έπρεπε να προσμετρώνται πραγματικά…), θα αποτελούν μακρινό, μα πολύ μακρινό παρελθόν.

Μυαλό δεν βάζει κανείς παράγοντας ή πρόεδρος ή ιδιοκτήτης. Ολοι σφάζονται με όλους και από μπάλα ελάχιστα πράγματα. Το ποδόσφαιρο είναι σε 3η μοίρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αντί πρωταγωνιστές να είναι οι ποδοσφαιριστές, οι ομάδες, οι προπονητές, το ίδιο το ποδόσφαιρο, στη Ελλάδα ευδοκιμεί το παραγοντιλίκι, η εξουσία, η επίδειξη δύναμης του ενός «γίγαντα προέδρου» στον άλλο. Η Ευρώπη απομακρύνεται και δεν θα μπορούμε να τη φτάσουμε αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ούτε σε 50 χρόνια. Αλλά ποιος ασχολείται; Θα περιμένουμε αύριο-μεθαύριο μήπως φτιάξει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία και 4η ή 5η διοργάνωση μήπως και μετέχουμε σε αυτές, να παίρνουμε μυρωδιά για να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Εδώ με ένα ανύπαρκτο ευρωπαϊκά ποδόσφαιρο, ειρωνευόμασταν (Τύπος και φίλαθλοι- το Conference League το οποίο αποκαλούσαμε Κύπελλο από το Lidl, -πως να διορθωθούμε! Ποιοι εμείς που κάθε χρόνο τρομάζουμε τους Ευρωπαίους με τα χάλια μας…

Ας πάμε όμως στο… κανονικό ποδόσφαιρο. Εκεί που η Ευρώπη χαίρεται για αυτό που ζει και βλέπει. Εχουμε και λέμε λοιπόν. Στην επόμενη φάση του Champions League προκρίθηκαν:

Νικήτριες ομίλων: Νάπολι, Πόρτο, Μπάγερν, Τότεναμ, Τσέλσι, Ρεάλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπενφίκα.

Δεύτερες ομίλων: Λίβερπουλ, Μπριζ, Ίντερ, Άιντραχτ, Μίλαν, Λειψία, Ντόρτμουντ, Παρί.

Στα μπαράζ του Europa League θα συνεχίσουν: Άγιαξ, Λεβερκούζεν, Μπαρτσελόνα, Σπόρτινγκ, Σαχτάρ, Ζάλτσμπουργκ, Σεβίλλη, Γιουβέντους.

Αποκλείστηκαν: Ρέιντζερς, Ατλέτικο, Πλζεν, Μαρσέιγ, Ντιναμό Ζ., Σέλτικ, Κοπεγχάγη, Μακάμπι Χάιφα.

Κι αν για τις 16 που συνεχίζουν τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά, το πιο ενδιαφέρον για το… ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πως οι ομάδες σε λίγα χρόνια ούτε σε όμιλο του Europa League έτσι όπως πάνε, θα μπορούν να μπουν. Μια γεύση από τις ομάδες που θα μετάσχουν στα πλέι οφ της 2ης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα σας πείσει, αφού ανάμεσα τους είναι Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ, Αγιαξ, Σεβίλλη, Αϊντχόφεν, Μπέτις, Φενέρμπαχτσε και άλλες, που καθιστούν τη διοργάνωση μικρογραφία του Champions League, όπου κάθε χρόνο μετέχουν ολοένα και πιο πολλές ομάδες του κορυφαίου επιπέδου και με πολύ βαριές φανέλες.

Αυτά πάντως δεν απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει πιο σοβαρά θέματα να ασχολείται. Τον Μπαλτάκο, τον Μπένετ, την ΚΕΔ, τη ΕΠΟ, τις βουρκομαχίες της Λίγκας και φυσικά το ότι φτάσαμε Νοέμβριο και δεν υπάρχει ακόμη πρωτάθλημα Β’ και Γ’ εθνικής.

Καληνύχτα…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο