fbpx

Μουντιάλ 1970 – Μεξικό: Η συγκλονιστική παράσταση των «μάγων»

Μουντιάλ 1970 – Μεξικό: Η συγκλονιστική παράσταση των «μάγων»

21 Ιουνίου 1970. Ημέρα τελικού για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό στο αχανές στάδιο «Αζτέκα» της μεξικάνικης πρωτεύουσας περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει τις εξέδρες κάτω από το καυτό ήλιο και πολύ υψηλή υγρασία που κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, προκειμένου να απολαύσουν την μαγική Βραζιλία των μάγων της μπάλας απέναντι στο ταπεραμέντο και τον κυνισμό της Ιταλίας.

Ο τελικός ξεκίνησε με τους Βραζιλιάνους να επιτίθενται ορμητικοί και ασταμάτητοι και τους Ιταλούς να προσπαθούν να απομακρύνουν όπως όπως τη μπάλα από την περιοχή τους. Τα κατάφεραν ως το 17’. Σε εκείνο το σημείο ο Ριβελίνο κάνει σέντρα στο δεύτερο δοκάρι εκεί πετάγεται με απίστευτο άλμα ο Πελέ και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Αλμπερτόζι για το 1-0. Πανζουρλισμός στο «Αζτέκα» από χιλιάδες Βραζιλιάνους που βρίσκονταν στις εξέδρες. Όμως οι Ιταλοί πείσμωσαν κι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι Βραζιλιάνοι είχαν το μυαλό τους μόνο στην επίθεση προκειμένου να καθαρίσουν γρήγορα το παιχνίδι και στο 37’ ισοφάρισαν μετά από έξοχη ατομική προσπάθεια του Μπονισένια (1-1).

Όμως στο β’ μέρος οπισθοχώρησαν, επηρεασμένοι και από την υψηλή θερμοκρασία αλλά και από το γεγονός ότι είχαν παίξει έναν συγκλονιστικό ημιτελικό με τους Δυτικογερμανούς τους οποίους νίκησαν στην παράταση. Οι δε Βραζιλιάνοι με την τετράδα Πελέ, Ριβελίνο, Ζαιρζίνιο και Τοστάο να οργιάζει ήταν καταιγιστικοί. Η υπεροχή τους καρποφόρησε στο 66’ όταν ο Ζέρσον με βολίδα έγραψε το 2-1.

Οι Ιταλοί που ξέμεναν από δυνάμεις ανοίχτηκαν μήπως και ισοφαρίσουν αλλά πλέον η Βραζιλία είχε βρει ρυθμό και ήταν θέμα χρόνου να πετύχει κι άλλα γκολ παρά να δεχτεί. Ετσι πέντε λεπτά μετά ο Πελέ βρήκε τον Ζαϊρζίνιο κι εκείνος δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 3-1 τελειώνοντας επί της ουσίας τον τελικό. Το κερασάκι στην βραζιλιάνικη τούρτα μπήκε στο 86’. Ο Πελέ σταμάτησε τη μπάλα έξω από την ιταλική περιοχή και χωρίς να βλέπει την έστρωσε λίγα μέτρα πιο δεξιά του στον επερχόμενο Κάρλος Αλμπέρτο τον αρχηγό της «σελεσάο» που με μονοκόμματο σουτ από πλάγια θέση και εν κινήσει, την έστειλε στα δίχτυα μέσα σε αποθέωση διαμορφώνοντας το τελικό 4-1 σε μια εκπληκτική ποδοσφαιρική παράσταση.

Αργότερα σε συνέντευξη του ο Πελέ ρωτήθηκε πως είδε ότι ερχόταν ο Κάρλος Αλμπέρτο και του έκανε την πάσα αφού δεν γύρισε το κεφάλι να τον δει και ο «βασιλιάς» ήταν αποστομωτικός: «Δεν τον είδα, άκουσα τα βήματα του…»! Η Βραζιλία κατέκτησε για 3η φορά το τρόπαιο και το πήρε σπίτι της, ενώ έγινε η πολυνίκης του θεσμού…

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ 4-1

ΣTAΔΙΟ: Αζτέκα, Πόλη του Μεξικό ΘΕΑΤΕΣ: 107.500

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ρούντι Γκλέγκνερ (Αν. Γερμανία)

ΣΚΟΡΕΡ: 18’ Πελέ, 66’ Ζέρσον, 71’ Ζαϊρζίνιο, 86’ Κ. Αλμπερτο – 37’ Μπονισένια

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φέλιξ, Κ. Αλμπέρτο, Μπρίτο, Εβεράλντο, Πιάτσα, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο, Πελέ, Ριβελίνο, Τοστάο.

ΙΤΑΛΙΑ: Αλμπερτόζι, Μπούρνιτς, Φακέτι, Μπερτίνι (73’ Τζουλιάνο), Ροζάτο, Τσέρα, Ντομεγκίνι, Ματσόλα, Μπονισένια, Ντε Σίστι, Ρίβα (84’ Ριβέρα)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο