fbpx

Μουντιάλ 1966 – Αγγλία: Το γκολ-φάντασμα

Μουντιάλ 1966 – Αγγλία: Το γκολ-φάντασμα

Στο κατάμεστο από 96.000 φιλάθλους Γουέμπλεϊ έμελλε να γραφτεί ιστορία για το πιο πολυσυζητημένο γκολ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένα γκολ από ακόμη και σήμερα δεν έχει βρεθεί άκρη για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή τέρματος…

Η Γερμανία αιφνιδίασε τους Αγγλους και προηγήθηκε στο σκορ με τον Χάλερ στο 12’. Ο τρομερός Τζεφ Χαρστ ισοφάρισε στο 18’ και στο 78’ ο Μάρτιν Πίτερς έδωσε το προβάδισμα στην Αγγλία όμως οι Γερμανοί δεν το έβαλαν κάτω και στο 89’ ισοφάρισαν με τον Βέμπερ «παγώνοντας» το Γουέμπλεϊ. Το ματς πήγε στην παράταση κι εκεί είχαμε το γκολ-φάντασμα! Δυνατό σουτ το Τζεφ Χαρστ η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι κι έσκασε με δύναμη στο χόρτο. Οι Αγγλοι πανηγύριζαν , ο διαιτητής Ντινστ είδε τον Ρώσο επόπτη Μπαχράμοφ να μένει στη θέση του. Κομφούζιο.

Οι Αγγλοι ζητούσαν να μετρήσει το γκολ, οι Γερμανοί το αντίθετο, ο Ελβετός ρέφερι πήγε στον Ρώσο επόπτη, συνομίλησαν για λίγο και ο ρέφερι τελικά έδειξε σέντρα μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς των γηπεδούχων. Νέες διαμαρτυρίες, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς, αλλά η απόφαση δεν άλλαξε. Η Γερμανία βγήκε όλη μπροστά για την ισοφάριση κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Αγγλοι και με το τρίτο γκολ του Χαρστ στο 120’ σφράγισαν τη νίκη τους με 4-2 κατακτώντας το μοναδικό μέχρι σήμερα τρόπαιο τους.

Ακόμα και σήμερα, μέσα από υπολογιστές δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση για το τρίτο γκολ των Αγγλων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η μπάλα δεν πέρασε ολόκληρη τη γραμμή και μπορεί να έχουν δίκιο.

Πάντως -κι αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί- όταν μελετήθηκε το βίντεο του τελικού για να πιστοποιηθεί κατά πόσο ήταν έγκυρο το τρίτο γκολ της Αγγλίας, διαπιστώθηκε ότι ήταν αμφισβητούμενα και τα τρία γκολ που σημείωσε ο Τζεφ Χαρστ! Το πρώτο γκολ το πέτυχε με κεφαλιά μετά από φάουλ που εκτελέστηκε τη στιγμή που ο διαιτητής ακόμα τοποθετούσε στο τείχος τους Δυτικογερμανούς παίκτες. Το δεύτερο γκολ του για το 3-2, ήταν το γκολ-φάντασμα. Και το τρίτο για το 4-2, σημειώθηκε σε μία στιγμή που έπρεπε να είχε διακοπεί ο αγώνας, αφού τρεις φίλαθλοι είχαν ήδη εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο αλλά ο ρέφερι αδιαφόρησε καθώς η μπάλα παιζόταν στο άλλο μισό του γηπέδου…

ΑΓΓΛΙΑ – ΔΥΤ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4-2

ΣΤΑΔΙΟ: Γουέμπλεϊ

ΘΕΑΤΕΣ: 96.900

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γκότφριντ Ντινστ (Ελβετία)

ΣΚΟΡΕΡ: 18’, 101’, 120’ Χαρστ, 78’ Πίτερς-12’ Χάλερ, 90’ Βέμπερ.

ΑΓΓΛΙΑ: Μπανκς, Κοέν, Τζ. Τσάρλτον, Μουρ, Ουίλσον, Στάιλς, Μπολ, Μπ. Τσάρλτον, Πίτερς, Χαρστ, Χαντ.

ΔΥΤ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τιλκόφσκι, Χέτζες, Σουλτζ, Βέμπερ, Μπεκενπάουερ, Σνέλινγκερ, Οβερατ, Χάλερ, Ζέελερ, Χελντ, Εμεριχ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο